Rokpa Uutiset 

numero 2/2010

 

  

 

  Tiibet             Zimbabwe                Nepal                                  

 

R O K PA on tiibetin kieltä ja tarkoittaa auttaa tai palvella. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti järjestön vuonna 1980. Se on epäpoliittinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka pyrkii auttamaan hädänalaisia kansallisuudesta, uskonnosta ja kulttuuritaustasta riippumatta.    

   

Tiibet

 

Yushun maanjäristys – tilanne nyt

 

Tänä vuonna keskeiseksi avustuskohteeksemme tuli pääosin tiibetiläisten asuttama Yushun kaupunki, missä tapahtui maanjäristys 14. huhtikuuta. Järistyksessä kuoli 2500 ihmistä ja tuhannet loukkaantuivat ja jäivät kodittomiksi. Tehtäväksemme jäi hankkia eloonjääneille niin paljon apua kuin mahdollista. Monet teistä vastasivat anteliaasti, ja olemme hyvin kiitollisia.

 

Monta syytä iloon.

 

Saimme kuulumisia rauniokaupungista englanninopettaja Monia Chiesiltä, joka työskenteli Yushun orpokodissa maanjäristyksen aikaan. Hän ja kaikki oppilaat säilyivät kuin ihmeen kaupalla elossa.

Myöhemmin olemme saaneet kuvauksia Droni Amcholta ja Choetse Drolmalta, jotka ovat ROKPAn koulun entisiä oppilaita. Droni Amcho on tiibetiläinen lääkäri ja hän on opiskellut puutarhatieteitä Edinburghissa Skotlannissa. Hän palasi kotiinsa Yushuun heinäkuussa ja auttoi jakamaan ROKPAn hankkimat lämpimät teltat niitä tarvitseville kaupungissa ja lähikylissä. Nyt kaikilla on teltta suojana, joskaan kaikissa teltoissa ei ole lämpöeristystä.

 

Droni jakaa lahjoituksia.

 

Droni jakoi myös varoja perheille, jotka tarvitsivat ruokaa ja lääkkeitä. Talvi on pian tulossa, ja jokainen miettii miten suojautua sitä vastaan. Jotkut pyrkivät lämpimämmille seuduille, mutta useimmilla ei yksinkertaisesti ole paikkaa, mihin mennä. Hallitus on alkanut rakentaa taloja uudelleen, mutta niiden valmistumiseen menee ainakin kolme vuotta.

 

Yksi uusista teltoista.

 

Choetse Drolmakin on käynyt paikan päällä. Hän on myös käynyt Yushun orpojen koulun ja hän menetti maanjäristyksessä sukulaisiaan. ”Ihmiset ovat edelleen järkyttyneitä. He yrittävät jatkaa elämäänsä, mutta voimattomuuden tunne vallitsee. Hinnat ovat kaksinkertaistuneet eikä rahaa ole, mutta huhutaan, että hallitus myöntäisi alueelle tukea.”

 

Yushun orpokodin vanhemmat lapset, samoin kuin muiden koulujen ylä-asteikäiset, ovat muuttaneet muihin kouluihin kauas Yushusta. Pienemmät lapset ovat jääneet ja kouluumme on tullut ainakin 80 äskettäin orvoksi jäänyttä pikkulasta. ROKPAn kenttätyöntekijät käyvät katsomassa tuhoalueella sijaitsevia hankkeitamme lokakuun aikana. Kun saamme hallitukselta rakennusluvan, alamme uudisrakentamisen lahjoitusvaroin. Avustuksia voi lähettää tähän kohteeseen kirjoittamalla viestikenttään ”Yushun maanjäristys”. Blogi

 

 

Englanninopetusta Jingtsan tiibetiläisessä koulussa Qinghaissa

 

Anna Symington opettaa englantia Yushusta 600 km:n päässä sijaitsevassa laaksossa ylä- ja asteella. Siellä on suuri, pääosin tiibetiläisten asuttama Jingtsan kaupunki. Se sijaitsee keltaisen joen etelärannalla 2100 metrin korkeudella merenpinnasta lämpimässä, leudossa ilmastossa.

 

Anna Symington luokan edessä.

 

Kaupunkilaiset harjoittavat kauppaa, toiset ovat töissä paikallishallituksen viroissa tai palvelualoilla ja kaupungin ulkopuolella maanviljelys ja karjanhoito tuovat toimeentulon. Laakson maaperässä voi kasvattaa vehnää, hedelmäpuita ja vihanneksia, ylempänä rinteet kelpaavat vain rypsin ja ohran viljelyyn ja laidunmaiksi jakeille, lampaille ja vuohille.

 

Englantia oppimassa.

 

Maakunta on yksi Kiinan köyhimmistä ja köyhyys näkyy lähiseudun kylissä ja paimentolaisalueilla selvästi. Tästä syystä ROKPA tukee 200 oppilasta koulussa, jossa on yhteensä lähes 2000 oppilasta. He opiskelevat kiinan, englannin ja tiibetin kieliä sekä matematiikkaa ala-asteella. Yläasteella he oppivat paikallisia käsityötaitoja tavanomaisen lukujärjestyksen ohella, niin että heillä on hyvät työnsaantimahdollisuudet.

 

Jingtsa on yksi ROKPAn sadasta koulutushankkeesta, joissa on mukana yli 10,000 oppilasta. Anna pitää työstään: ”Lapset ovat ihania ja yrittävät parhaansa.” 160 euron suuruinen summa vuodessa lasta kohti turvaa sen, että he voivat jatkaa koulunkäyntiä.

 

Zimbabwe

30-vuotisen avustustyön juhlavuosi

 

Mitä kuuluu Zimbabween?

 

Malini Patel, ROKPAn tukiverkon uusi tiedottaja Zimbabwessa tuli kansainväliseen vuosikokoukseemme elokuussa ja kertoi uusimmat kuulumiset. Poliittinen tilanne on hyvin epävakaa ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa, varsinkin kun vuosi 2011 on vaalivuosi. Työttömyysprosentti on edelleen paljon yli 85:n. Monet kaupunkilaiset työttömät elävät epävirallisella kaupankäynnillä, mikä on turvatonta taloudellisesti näin kehnossa tilanteessa, kun on harvoja ostajia.

 

YK:n viimeisimmät tilastot kertovat, että noin kolmannes Zimbabwen lapsista on edelleen aliravittuja. Hiv/aids on pudottanut keskimääräisen eliniänodotteen 34:ään ja moni orpoa lasta on jäänyt isovanhempien huollettaviksi, vaikka hekin ovat usein heikkoja. Sähkökatkokset ovat pahentuneet, kun romahtava talous ei kykene vastaamaan sähkönkulutustarpeeseen ja puhelin- ja sähköpostiyhteydet ovat nekin huonontuneet. Ihmisten on pakko käyttää valtavan kallista laajakaistaa.

   

ROKPA jakaa ruoka-apua keskuksessaan.

 

 

ROKPA auttaa:

 

* kroonisesti sairaita (hiv/aids)

* orpoja ja huonossa asemassa olevia lapsia

* vammaisia lapsia

* huoltajia

* varattomia ja avun tarpeessa olevia

 

Viime vuonna hankkeemme ja avustusohjelmamme piirissä oli 3200 zimbabwelaista.

 

Autamme ihmisiä auttamaan itseään

 

Sen lisäksi että tarjoamme ihmisille perustarpeita, ruokaa ja lääkkeitä, yksi päätehtävistämme on auttaa ihmisiä tulemaan omavaraisiksi. Moni on hyötynyt ROKPAn avusta ja toivuttuaan he pystyvät ansaitsemaan elannon perheelleen.  

 

Paperinvalmistusta opiskelemassa.

 

Työryhmässä opitaan pienyrityksistä.

 

ROKPA järjestää työpajoja ja kursseja, joilla opiskellaan omaan yritykseen ja liikkeenjohtoon liittyviä taitoja. Aloja on valtavasti: vihannesten myynti, ompeleminen – koulupuvut on suosittu valinta – mehiläistarhaus, kanojen kasvatus ja monien muiden tuotteiden valmistaminen ja myynti, muun muassa paperin, kangasnukkien, tyynyjen, saippuan, maapähkinävoin ja kynttilöiden kauppa.

 

Halvan ja terveellisen ruoan tuotantoa

 

Tässä opiskellaan kompostin tekoa.

 

Useat vanhat ‘ruokaystävämme’ (ihmiset, joille jaamme ruoka-apua), kuten vammaisten lasten äidit Beauty ja Keresenzia, auttavat nyt kouluttamaan muita matalan panoksen puutarhanhoidossa, jonka tarkoituksena on tuottaa tarpeeksi ruokaa omalle perheelle.

Opetamme viljelyä ilman kalliita lannoitteita, keskitymme tasapainoiseen ravinteiden saantiin, luomuviljelymenetelmiin ja lääkeyrttien käyttöön. ROKPA maksaa letkut, kastelujärjestelmät ja porakaivot.

 

Projekti on ollut hyvin onnistunut ja pelkästään viime vuonna koulutettiin 154 uutta osallistujaa. Yksi heistä on One Anna Chivero Chitungwizasta, se on miljoonan asukkaan kaupunki noin 40 km päässä Hararesta. Annalla on neljä lasta; hänen 12-vuotiaalla pojallaan Tinashe Arimendolla on Downin syndrooma. Anna on ollut puutarhakurssilla ja soveltanut oppimaansa kotipuutarhaansa. Hän onnistui niin hyvin, että useat paikalliset ja kansainväliset järjestöt kuulivat hänestä ja tulivat katsomaan hänen saavutuksiaan. Hän osallistui myös paikallisen yhteisön puutarhakilpailuun, jossa oli 425 osanottajaa, ja tuli toiseksi. Hän sai palkinnoksi kottikärryt (varsin arvostettua omaisuutta Zimbabwessa). Yhden henkilön koulutus ja starttiraha on noin 27 euroa.

 

 

Tarpeisiin vastaaminen

 

ROKPAn työntekijät tapaavat ihmisiä usein heidän kotonaan tai keskuksessa, jotta he saavat tietää, mitä tarvitaan. Tässä on pari esimerkkiä:

 

Lucia Malizani saa toimeentulon myymällä vihanneksia torilla. Hänen miehensä on työtön. Hän on pyytänyt apua koulumaksuihin 9-vuotiaalle Tanyalle ja 110 euron lukukausimaksua kehitysvammaiselle Flosylle, jonka täytyy käydä erityiskoulua.

 

Tawanda, 16, asuu sairaan äitinsä ja veljensä kanssa. Hänen isänsä kuoli aidsiin pian Tawandan syntymän jälkeen. Kumpikin veljeksistä on hiv-positiivinen ja he ovat hyvin sairaita, Tawanda on ainoa perheenjäsen, joka pystyy vielä kerjäämään ruokaa. He tarvitsevat niin ruokaa, vaatteita kuin lääkkeitäkin.

 

Nepal

ROKPA Nepalissa

 

Tavoitteenamme Nepalissa on olla turvaverkkona ja ratkaisuna joillekin köyhimmistä ihmisistä maassa, joka yleensä ottaen on hyvin köyhä. YK arvioi, että 40 % nepalilaisista elää köyhyydessä.

 

Katukeittiömme Boudhanathiissa, Katmandussa toivottaa kaikki tervetulleiksi kahdelle ilmaiselle aterialle päivässä ja keskimäärin ruokailijoita käy 500/päivä. Katukeittiössä käyvät ne, jotka eivät löydä tarpeeksi ruokaa talvisin sekä työttömät naiset ja lapset. on myös lapsia, jotka ovat paenneet kotiväkivaltaa ja niitä, joilla ei kerta kaikkiaan ole paikkaa minne mennä ja jotka elävät kadulla.

 

ROKPA antaa muutakin kuin ruokaa ja lääkehoitoa. Kouluttaminen ja kodin tarjoaminen katulapsille, pienyritysten alkuun saattaminen ja tuki perheille, jotta he voivat lähettää lapset kouluun, ovat myös työlistallamme. Lisäksi muutamia naisia on koulutettu ompelijoiksi ja kutojiksi ROKPAn naisten työpajassa. Entiset katulapset, Ram Hari ja Sagar ovat nyt joidenkin projektien johtajina yhdessä Radhan, sosiaalityöhön erikoistuneen psykologin kanssa.

 

Minun polkuni ROKPAan

 

ROKPAn naisten työpajassa Samjana kertoi meille, mikä toi hänet sinne. ”Muistan aina äitini naurun; hän näki asioiden humoristisen puolen. Mutta hän lähti, ennen kuin isäni otti toisen vaimon.” vasta paljon myöhemmin Samjana käsitti, mitä oli oikein tapahtunut, ja ettei vika ollut hänen äitinsä.

 

Samjana työssään.

 

Elämä oli kovaa: Samjanan isä sairastui tuberkuloosiin kun tytär oli vielä nuori ja äitipuoli oli ylipainoinen eikä voinut tehdä työtä. Niinpä Samjanan täytyi ansaita ruokarahat heille kaikille. Hänellä ei ollut aikaa eikä rahaa mennä kouluun. ”Emme kärsineet nälkää, mutta äitipuoli löi minua ja veljeäni.. Lopulta onnistuin käymään iltakoulua vuoden verran, kunnes osasin aakkoset ja pystyin kirjoittamaan nimeni.”

 

Kun Samjana oli 17-vuotias, nuori mies pyysi häntä vaimokseen. ”Luulin, että hän olisi hyvä mies, mutta jouduin pettymään. Hän löi minua kuin eläintä, tupakoi ja joi rahamme.” He saivat kaksi lasta ja Samjana teki työtä elättääkseen koko perheen. Kova työ teki hänet lopulta sairaaksi.

 

Epätoivoisena hän pyysi vanhempiensa apua. Heiltä hän kuuli, että hänen oikea äitinsä työskenteli ROKPAssa ja tahtoi tavata tyttärensä. Samjanalle oli aina kerrottu pahaa äidistä, joten hän ei ollut varma tapaamisesta. ”Minun ei olisi tarvinnut olla huolissani.” Jälleennäkeminen oli onnellinen ja äiti ja tytär löysivät toisensa. He auttaisivat toinen toistaan. Samjana siirtyi lapsineen Boudhaan asumaan. Aluksi hän ja hänen äitinsä tekivät koreja ja möivät niitä.

 

Naisten työpaja Nepalissa.

 

Sitten äiti kertoi Samjanasta Lea Wylerille, Nepalin projektijohtajalle ja ROKPAn varapuheenjohtajalle. Sen tuloksena Samjana pääsi opiskelemaan käsityöalaa. ”Nyt voin käyttää taitojani ja luovuuttani ja pidän erityisesti kutomisesta, koska voin suunnitella itse omat mallini. Ponnisteltuani yksin niin kauan arvostan työtovereitteni seuraa. Voimme jakaa surumme ja ongelmamme ja myös ilomme ja uudet ideamme. ROKPAn jäsenenä on kuin kuuluisin viisaaseen ja myötätuntoiseen perheeseen. Toivon kovasti, että ROKPA menestyy ja tarjoaa muillekin mahdollisuuksia tulevaisuudessa, niin kuin se on auttanut minua ja lapsiani.”

 

2010 tanssikiertue peruuntui

 

Kuva: Joanna Stoga

 

ROKPAn orpokodissa kasvaneet nepalilaiset katulapset muodostavat tanssiryhmän, jonka oli määrä tulla laajalle Euroopan kiertueelle viime kesänä, mutta kiertue peruuntui Yushun maanjäristyksen takia. Lapset esiintyivät kuitenkin Sveitsissä ja Puolassa. Nyt suunnitellaan, että he tulevat Isoon-Britanniaan vuonna 2011 ja muista esiintymispaikoista keskustellaan parhaillaan.

 

Esitys Brave-festivaaleilla

 

Heinäkuussa ROKPAn entiset katulapset esiintyivät toista vuotta peräkkäin Varsovassa Brave-festivaaleilla. lapset tanssivat perinteisiä nepalilaisia kansantansseja ja nykytansseja ja esittivät myös tunnepitoisen ja herkän näytelmän, joka kertoi kotinsa ja perheensä menettäneen nuoren tytön tarinan

 

Ryhmään kuului 11 lasta, iältään 6–19 -vuotiaita. He voittivat yleisön puolelleen karhealla, lumoavalla esityksellään. Brave-festivaalin loppunäytöksessä ROKPA-lapset esiintyivät yhdessä puolalaisten, tshekkiläisten, ingusialaisten, ruotsalaisten, ruandalaisten ja zimbabwelaisten lasten kanssa; kulttuurien kirjo kohtasi ja kaikki lapset pitivät hauskaa yhdessä. Nämä lapset olivat esimerkki siitä, miten taiteellisen ilmaisun universaalilla kielellä voitettiin maiden ja kulttuurien väliset rajat ja ennakkoluulot, jotka pitävät ihmisiä erillään.

 

Brave-festivaali on ainutlaatuinen ja uusi, se on pidetty vasta kaksi kertaa. Johtaja Grzegorz Bralin mukaan se on ”rohkeiden [brave] juhla, ihmisten, jotka uskaltavat kertoa mistä tulevat, mitkä ovat heidän arvonsa, perinteensä ja henkinen näkökulmansa. Tämä ei ole taiteen festivaali vaan se on taidetta, joka voi pelastaa ja suojella tuhansia unohdettuja, hylättyjä, yksinäisiä kulttuureja ja ihmisiä.”  Lisätietoa Brave-festivaalista: http://bravefestival.pl

 

Mitä rahallasi saadaan aikaan:

 

20 euroa riittää kuukauden koulumaksuun Zimbabwessa.

25 eurolla saa lämpimän aamiaisen 200 kodittomalle nepalin katukeittiössä.

35 eurolla voi maksaa tiibetiläiset yrttilääkkeet ja hoidon.

55 euroa riittää vuoden koulukirjoihin orpolapselle Kiinan tiibetiläisalueella.

125 eurolla saadaan lääkkeet hi-virusta vastaan Zimbabwessa vuodeksi.

 

Lahjoitukset


Kuvat ja teksti © ROKPA INTERNATIONAL


 

Autumn 2010 News (pdf)

Rokpa News 

Kotisivu