numero 2/2009   

 

 

Rokpa Uutiset 

 

  Tiibet             Nepal                 Zimbabwe          Etelä-Afrikka           

 

R O K PA on tiibetin kieltä ja tarkoittaa auttaa tai palvella. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti järjestön vuonna 1980. Se on epäpoliittinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka pyrkii auttamaan hädänalaisia kansallisuudesta, uskonnosta ja kulttuuritaustasta riippumatta.

 

Tiibet

 

Tiibetiläiset oppivat hankkimaan elantonsa

 

ROKPAn koulusta valmistuneet  Lojah ja Chojong Mindru ovat nyt menestyviä tiibetiläistä lääketiedettä harjoittavia lääkäreitä Miphamin sairaalassa Sershulissa. He opiskelivat Miphamin lääketieteen oppilaitoksessa Sershulissa yrttilääketiedettä kuuluisan mestarin, Mipham Rinpochen johdolla.

 

Vuonna 2005 kaikki 55 oppilasta suorittivat loppukokeet onnistuneesti. Koulu täytyi kuitenkin sulkea, koska ROKPAn ja paikallishallituksen välinen sopimus pitää koulua yllä päättyi. Monet oppilaista saivat tukea paikallisilta lahjoittajilta, jotta he voivat perustaa terveysaseman omaan kotikyläänsä. 16 oppilasta osallistui hallituksen järjestämiin tentteihin ja nyt he voivat työskennellä eri sairaaloissa soveltaen niissä tiibetiläisen lääketieteen perinteitä.

   

Kaikki valmistuneet Lojah ja Chojong etunenässä tahtovat säilyttää arvokkaan lääketieteellisen perinteen oppituolin. He ovat sen takia tavanneet tri Akong Tinpochen, ROKPAn puheenjohtajan, kenttätyöntekijöitä ja pyytäneet avustusta, jotta opisto voitaisiin avata uudelleen.

 

Lääkkeet toimivat hyvin: kaksi vuotta sitten eräs hyvin sairas potilas oli Chengdun sairaalassa vuoden täysin halvaantuneena, ja hänelle sanottiin, että hän kuolee. Lojah ja hänen opettajansa hoitivat häntä sitten tiibetiläisillä lääkkeillä. Nyt hän pystyy kävelemään ja on täysin parantunut. Moni muukin on parantunut. Nämä lääkkeet ovat myös paljon halvempia kuin kiinalaiset lääkkeet tai länsimaalaiset vaihtoehdot.

 

Mani Kengon ala-aste on koulu niille, jotka ovat opintojensa alussa. Se on tyyppiesimerkki 19 koulusta, joissa tuemme orpoja ja köyhimpiä lapsia. Pieni kaupunki sijaitsee ankealla ja autiolla seudulla. ROKPA alkoi tukea koulua vuonna 2006 ja nyt apua saa yhteensä sata oppilasta 276:sta. ROKPA-oppilaista 40 siirtyi keski-asteelle vuonna 2006, ja kymmenen taideaineita opiskellutta työskentelee maalareina lähiseudulla.

Keskushallinnon ponnistukset koulutuksen saattamiseksi kaikkien ulottuville alkavat tuottaa tulosta. Vaikka monissa kylissä on jo pieni koulu, tiibetiläisiä opettajia on harvassa.

   

Ala-asteelta alkaen oppilaat saavat kaikki lakisääteistä tukea hallitukselta yhdeksän vuoden ajan. Hallitus takaa koulumahdollisuuden, maksaa opettajien palkan ja antaa jokaiselle lapselle 10 euron tuen ruokaa varten. Nyt kun ruoan hinta on noussut kovasti, orvot ja ne lapset, joilla on köyhät vanhemmat, näkisivät nälkää ilman apuamme.

 

Tiibetiläisen lapsen koulukustannukset ovat 25 – 50 euroa kuussa.   Lahjoitukset

 

 

Nepal – näkemiin ja tervetuloa

 

Vaikka poliittinen tilanne on rauhoittunut, nepalilaisten köyhyys ei ole vähentynyt. Katukeittiössä jaetaan ruokaa yhtä paljon kuin ennen, kustannukset vain ovat kaksinkertaistuneet  vuodesta 2006.

 

Lastenkodissa on eletty hyvästien aikaa. Vanhemmista lapsista Kanchi opiskelee nyt Australiassa ja hänen veljensä Dilip USA:ssa. Karma hyväksyttiin sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Kesang on mennyt naimisiin ja saanut lapsen. Hänen veljensä Norbu asuu ja työskentelee Katmandun toisella laidalla. Urmilakin on mennyt naimisiin ja jatkaa opiskelua sairaanhoitajaksi.

 

Viime vuonna lastenkotiin otettiin kahdeksan uutta katulasta. Muiden lastenkodin lasten, uusien sisarustensa avulla he ovat sopeutuneet hyvin kouluun. ROKPAn lastenkotiin tuleminen on usein traumaattinen kokemus niin lapselle kuin hänestä luopuvalle vanhemmallekin, mutta lapset, jotka jo asuvat siellä, auttavat tulokkaita valtavasti.

 

Aikaisin tänä keväänä hyvin sairas nuori äiti, joka ei voinut enää huolehtia pojastaan, pyysi että ottaisimme hänet huostaan. Olimme jo antaneet hänen odottaa vuoden ollaksemme varmoja, että hän todella tahtoi tätä. Rakastava äiti tahtoi epätoivoisesti antaa pojalleen parhaat mahdolliset elämän edellytykset, joihin hänellä ei ollut varaa. Mutta kun eron aika tuli, se oli hyvin tuskallista. Lopulta hän solmii yhteyden ROKPAan allekirjoittamalla paperin peukalonjäljellään.

Poika on nyt ROKPAn vastuulla ja voimme tehdä hänen koulutustaan ja terveyttään koskevia päätöksiä.

Äiti allekirjoittaa sopimuksen lapsensa hoidosta peukalonjäljellä

lastenkodin johtajattaren, Radhan ja majatalonpitäjä Ramin edessä.

 
   

Allekirjoitusta todistavat Ram, joka tuli lastenkotiin 12-vuotiaana, sekä lastenkodin johtajatar Radha. Ram on nyt naimisissa, hänellä on oma lapsi ja hän työskentelee ROKPAn majatalon johtajana.

 

Rajenin äidin surressa muutama lapsi lähestyy ja ottaa pojan huomaansa. Radha lohduttaa äitiä. Sunil on lupautunut Rajenin vastuuhenkilöksi ja auttaa tilannetta laukeamaan ystävällisin elein ja huumorilla. Vihdoin kyyneleiden saattamana Rajen luovutetaan taloon, ja hänestä tulee ROKPA-lapsi – veli yli 50 muulle lapselle. Tulevaisuus sinetöityy: hänestä EI tule kerjäläistä, eikä hän tule elämään kadulla. Sen sijaan hän on osa suurta rakastavaa perhettä, käy koulua ja voi tulevaisuudessa auttaa köyhää äitiään – niin kuin moni lapsistamme nyt tekee.

Otamme valokuvia, jotta Rajen myöhemmin ymmärtäisi, miten vaikeaa äidin oli luopua hänestä.

   

Rajen joutuu kohtaamaan paljon: äiti lähtee ilman häntä, hänet pestään oikeassa suihkussa ja hän saa uudet vaatteet. Hän puhkeaa sydäntä särkevään itkuun, mutta Sunil saa hänet taas nauramaan! Hänen äitinsä vierailee tietenkin joka viikko, ja nyt hän tietää, että Rajen on hyvissä käsissä.

 

 

Myönteinen asenne

 

Zimbabwen poliittinen tilanne on edelleen umpisolmussa. Maaseudulla ihmiset näkevät nälkää ja kaupunkien talouselämä on pysähtynyt paikoilleen. Moni tuulee tuskin toimeen, mutta niin kuin Zimbabwessa aina, ihmiset jakavat keskenään sen, mitä heillä on. Koulut toimivat juuri ja juuri, joissain on vain yksi opettaja, eikä koulutus ole ilmaista. Vain harvalla on varaa mennä kouluun. On paljon perheitä, joissa yksi lapsista on joutunut perheenpään rooliin ja jäänyt pois koulusta hoitaakseen sisaruksiaan.

 

ROKPA on onnistunut ruokaa ja lääkkeitä (erityisesti HIVin /AIDSin torjuntaan) lähes 2000 ihmiselle. Se muuttaa heidän elämänsä ja pidentää elinikää.

 

Loice Dupe kertoo: ”Mieheni sairastui tuberkuloosiin ja meitä neuvottiin käymään HIV-testeissä. Olimme kauhistuneita kun kuulimme olevamme HIV-positiivisia. Kuukausi sen jälkeen mieheni kuoli. Itse olin sairaalassa useita kuukausia. Kun pääsin pois, meillä ei ollut ruokaa eikä rahaa ostaa tarvitsemiani lääkkeitä. Olin aivan epätoivoinen.

 

Ystäväni vei minut sitten ROKPAn luo. Se oli kuin ihme. He ostivat minulle lääkkeitä ja sain enemmän ruokaa kuin pystyin kantamaan. Pääsin mukaan HIV-ryhmään, jossa puhuimme HIVistä ja AIDSista keskenämme ja myös yhteisöillemme. Ryhmässä oli ihanaa, kaikki olivat HIV-positiivisia ja tunsin olevani hyväksytty. ROKPAn henkilökunta otti meidät vastaan lämpimästi halaten. Saimme ravitsevaa ruokaa ja bussiliput maksettiin, niin että voimme osallistua.

 

Seuraavalla kurssilla opimme,  miten käsitellä HIViä – ravintotietoutta, yrttien ja vihannesten kasvattamista, joogahengitystä, tai chitä, vyöhyketerapiaa ja hierontaa. Nämä asiat auttoivat minua valtavasti. Aloitimme jokaisen päivän ”aamupiirillä”, jossa voimme puhua vapaasti tunteistamme ja elämästämme.

 

Saimme myös opetusta siihen, miten toimia yhteisön kouluttajina ja perustaa HiIV-positiivisten ryhmiä. Se oli ensin vaikeaa, koska meitä leimataan häpeäntunteella. Mutta nyt ihmiset kutsuvat minut usein paikalle kun joku sairastuu – vyöhyketerapia voi vähän auttaa ja samalla voin vastata moniin HIViä ja AIDSia koskeviin kysymyksiin. On ihmeellistä, miten sairaalassa voimme erottaa kasvoista ne, jotka saavat apua ROKPAlta – he eivät ole huolissaan ja heillä on myönteinen asenne elämään.”

 

Meillä on huutava pula kaikesta: ruoasta, lääkkeistä, koulumaksuihin ja koulutusohjelmiin suunnattavista varoista.

 

Lahjoitukset

 

                                                                               

Etelä-Afrikassa

 

Groot Maricon pienessä yhteisössä ROKPA pyrkii kohentamaan 200 paikallisen asukkaan elämää, heistä useimmat ovat HIV-positiivisia. Parhaillaan koulutamme rakentajia, avustamme hätätiloissa ja maksamme palkkaa paikallisille lastenkodin ylläpidosta. Lastenkodin ylläpito maksaa 200 euroa kuussa ja lapset saavat sieltä ravitsevaa ruokaa, usein päivän ainoan aterian. Ellei rahoitusta saada pian kuntoon, lastenkoti täytyy sulkea.

 

Päiväkodin opettaja, lapset ja vapaaehtoistyöntekijä.

 

Etelä-Afrikan työttömyys on yli 30% ja turvapaikanhakijat pakkautuvat suuriin kaupunkeihin kuten Johannesburgiin yrittäen löytää toimeentulon. ROKPAn katukeittiöstä jaetaan tällä hetkellä 300 ateriaa kerran viikossa, mutta voisimme auttaa paljon suurempaa joukkoa, jos siihen olisi varoja. 90 eurolla saa 300 ateriaa.

 

900 euroa antaa neljälle ihmiselle mahdollisuuden vuoden pituiseen ammattikoulutukseen. Sen myötä heillä on paremmat mahdollisuudet löytää työtä.

 

Erityiset kiitokset kaikille, jotka ovat tänä vuonna auttaneet meitä keräämään varoja.

 

Jos haluat kerätä varoja itse järjestämässäsi tilaisuudessa, voimme antaa käyttöösi taustamateriaalia.

 

Säännöllinen tuki on kullanarvoista, sen avulla voimme suunnitella toimintaa etukäteen ja myös reagoida heti välittömiin tarpeisiin.

 

Lahjoitukset


Kuvat ja teksti © ROKPA Int
 

September 2009 News (pdf)

Rokpa News 

Kotisivu