numero 2/2008   

 

 

Rokpa Uutiset 

 

  Tiibet                            Nepal                           Zimbabwe                  

 

Mikä on Rokpa?
R O K P A tarkoittaa tiibetin kielellä auttamista tai palvelemista. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti tämän poliittisesti sitoutumattoman humanitaarisen järjestön vuonna 1980 auttaakseen avun tarpeessa olevia huolimatta siitä, minkä maalaisia he ovat ja mikä heidän uskontonsa tai kulttuurinsa on.

 

 Tiibet  

 

“Kouluttakaa äidit, niin heidän lapsensa koulutetaan”

 

 

No 2. 2008

Ammattimaista tiibetiläistä kansantanssia oppimassa.

 

"Kouluttakaa äidit, niin heidän lapsensa koulutetaan" - nämä sanat lausui ROKPA:n puheenjohtaja Akong Rinpoche 1990-luvun alkupuolella, ja siitä alkaen ne ovat olleet ohjenuora, jonka perusteella monia ROKPA:n projekteja on perustettu. Kun yhteiskunta odottaa tiibetiläisnaisten tekevän suurimman osan ruumiillisesta työstä, heidän elämänsä voi olla hyvin kovaa. Maaseudulla varttuvien tyttöjen kohdalla asiat ovat vielä huonommin kuin muualla, sillä suhteettoman suuri osuus heistä jää lukutaidottomiksi ja vaille työtä. Pahinta on se, että köyhyys voi pakottaa maalaisperheet antamaan lapsia pois. Se merkitsee, että moni nuori tyttö jättää kotinsa työskennelläkseen maatiloilla, ja jotkut myydään prostituoiduiksi.

 

Kaikissa ROKPA:n kouluissa varmistamme, että niihin otetaan ainakin yhtä paljon tyttöjä kuin poikia, toisinaan enemmänkin. Jotkut koulut ovat tyttökouluja. Gannanin koulu perustettiin juuri siksi, että siellä oli vaarana, että tyttöjä varastetaan tai myydään. Peruskoulussa he oppivat laskemaan ja lukemaan tiibetiksi sekä hiukan kansanlauluja ja kansantansseja.

 

Yksi näistä tytöistä on 15-vuotias Dortso Neenthan alueelta. Hänen äitinsä kuoli tapaturmaisesti ratsastusonnettomuudessa ja isä katosi. Ohraa ja perunaa viljelevät isovanhemmat kasvattivat Dortson. He ovat nyt noin 70-vuotiaita, ja maanviljelys alkaa tuottaa hankaluuksia, joten Dortson nuorempi sisar meni takaisin kotiin peruskoulun jälkeen pitääkseen heistä huolta.

 

Ennen kuin Dortso tuli Gannanin tyttökouluun, hän oli jo käynyt peruskoulun ja yhden vuoden keskiastetta, mutta isoisällä ei ollut varaa enempään koulutukseen. Niin hän pyysi apua ROKPA:lta ja kaikki iloitsevat, että Dortso voi jatkaa koulunkäyntiään.

 Dortso  

 

Hän opiskelee nyt tiibetin ja englannin kieliä, turismiin ja tietokoneisiin liittyviä aineita ja tahtoo ryhtyä turistioppaaksi. Haluamme tukea hänen kaltaisiaan naisia pääsemään tavoitteisiinsa, ja teidän avullanne mahdollisuudet ovat rajattomat. Koulutus antaa perustan paremmalle elintasolle sekä tässä että tulevissa sukupolvissa.

 

30 euroa/kk riittää tukemaan yhtä lasta sisäoppilaitoksessa.

 

 

 Zimbabwe

 

Zimbabwe – toivoton tilanne

 

 

Joka viides zimbabwelainen on hiv-positiivinen, hoitoa on vaikea saada ja joka viikko yli 3000 ihmistä kuolee aidsiin liittyviin sairauksiin ruoan ja lääkkeiden puutteessa. Naisten elinikä on keskimäärin 34 vuotta, alempi kuin missään muualla maailmassa.

 

Zimbabwessa kummittelevat käsittämättömiltä tuntuvat luvut: 85% väestöstä elää köyhyydessä, 80% on työttömiä, armeijasta 90%:lla on hiv-tartunta ja inflaatio on maailmanpankin arvion mukaan 15 miljoonaa prosenttia.

 

Tässä ihmisten luomassa kaaoksessa naiset ovat yhteiskunnan pohjasakkaa ja kärsivät eniten. Miehet tarttuvat usein tilaisuuteen, jättävät perheensä ja menevät rajan yli Etelä-Afrikkaan.

 

Kerroimme aiemmin menestyksekkäästä Batsiranai-projektista, jonka perustamisessa Lynn Poole auttoi. Siinä vammaisten lasten äidit auttavat toisiaan omien käsitöidensä myyntiverkoston luomisessa. Lynn kertoo projektista näin:

 

”Mai Biana on elänyt yksinäisen elämän. Hän on kouluttamaton, lukutaidoton ja elää köyhyydessä. Häntä pidettiin ”hitaana” ja kykenemättömänä oppimaan. Koko elämänsä ajan Mai Biana on ollut syrjässä ja usein näin, miten hän istui itsekseen, yksin. Kun Mai Biana sai diagnoosin, että hän on hiv-positiivinen ja pyysi, että hänen miehensä – vammaisen lapsen isä – testattaisiin, mies nimitti häntä pahaksi naiseksi ja pakeni. Vammaisella lapsella todettiin aids ja nyt kumpikin saa lääkityksen paitsi hiviin myös tuberkuloosiin.

 

 

Mai Biana pitelee sylissään vaikeavammaista lasta, jonka hän on

juuri adoptoinut. Hän huolehtii nyt seitsenhenkisestä perheestä.

 

Viime vuonna Mai Biana alkoi tehdä nukkeja hiljakseen, omaan tahtiinsa. Muut Batsiranai-äidit olivat iloisesti yllättyneitä, koska nuket olivat ihastuttavia, pehmeitä ja rauhoittavia. Hän osoittautui varsin taitavaksi. Eilen Mai Biana palasi keskukseen ja tervehti minua. Hän hymyili leveästi, taputti selkääni, halasi ja tanssahteli ympäri keskusta.

 

Mai Biana opettaa nukkien tekoa nyt muille. Hänestä on tullut opettaja. Hän on lopultakin saavuttanut jotain, mistä hän on hyvin ylpeä.”

 

Mai Bianan ja Batsiranai projejktin muiden jäsenten käsitöihin voi tutustua verkossa osoitteessa www.batsiranai.co.zw

 

Kun tätä tiedotetta kootaan

kuulemme viimeisimmät uutiset

ROKPA Zimbabwelta: ”Ihmiset ovat

nälkäisiä. Ihmiset kuolevat. Asiat eivät

ole koskaan olleet näin huonosti.

Mutta onneksi politiikassa on ollut

muutos ja saamme nyt jakaa ruokaa

laillisesti.” Toivomme pikaista tukeasi,

jotta voisimme tehdä niin. 20 euroa

kuussa riittää perheen perusruokaan.

 

 

 Nepal

 

Nepalin kiireisimpiä avustuskohteita

 

Vaikka hallitus vaihtui, Nepalin ongelmat jatkuvat. On mellakoita, jonoja bensa-asemilla ja peruselintarvikkeiden hinnat kohoavat huimaa vauhtia. Esimerkiksi kananmunat maksavat viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Yhteiskunnan epävakaa tilanne näkyy myös kouluissa; lapset eivät aina pääse kouluun, eivätkä aina edes tiedä onko koulu auki tai pidetäänkö heidän kokeitaan. Kaikesta tästä huolimatta ROKPA:n lastenkodin lapset, joilla on valtava into oppia, mukautuvat tilanteeseen jatkuvasti.

 

Eräs asia, joka on hitaasti muuttumassa, on lasten asenne itseään kohtaan ”entisinä katulapsina”. He alkavat ymmärtää, että he voivat olla ylpeitä siitä, mitä ovat saavuttaneet. Nyt ROKPA:n lapset ovat niitä, jotka löytävät lisää lapsia kaduilta ja pelastavat heidät lastenkotiimme, missä he voivat asua ja mistä käsin käydä koulua. Isommat lapset huolehtivat nuoremmista, auttavat läksyissä ja opettavat myötätuntoa ja ymmärtävää asennetta.

 

ROKPA ei auta pelkästään orpoja, se tukee myös äitejä, jotka ponnistelevat hankkiakseen riittävän toimeentulon perheelle. Sabana on heistä eräs, kaduilla heitä on paljon: kun aviomies löi häntä, hän lähti, ja elää nyt majassa vammaisen lapsensa kanssa. Hänen toivottomuutensa estää häntä ottamasta apuamme vastaan. Jo se, että saa ihmiset uskomaan itsensä avun arvoisiksi on suuri askel.

 

Dhani 2-vuotiaan poikansa Bhemban kanssa.

 

Katukeittolassa nuori nainen pyytää apuamme. 20-vuotiaalla Dhanilla on 2-vuotias poika. Hän lähti kotoaan työn toivossa, mutta hänet raiskattiin. Nyt hän elää kadulla alkoholisoituneena, hän käyttää huumeita ja joutuu usein raiskatuksi. Hänen pieni poikansa saa puolustaa itseään ja syödä roskien seasta mitä löytää. ROKPA ehdotti, että hän menisi takaisin kotiinsa, mutta saimme kuulla, että lapsen takia häntä ei enää huolittaisi takaisin. ”He ajaisivat minut kylästä ulos.”

 

 
 

Bhemba kotiutuu Bidurin avustuksella. Bidurista on tullut sähköasentaja.

 

Vaikka lastenkotiin ei yleensä oteta näin pieniä lapsia, emme voineet muuta kuin hyväksyä. Äiti irrottautui lapsesta ja pieni Bhemba vietiin sisään. Kuulemme pian kiljuntaa, mikä huolettaa naapurustoa kovin. Bhemba saa elämänsä ensimmäisen suihkun! Vanhemmat lapset lohduttavat ja ohjaavat häntä ja nyt Bhemba on iloinen ja asettunut aloilleen ROKPA:n lastenkotiin.

 

 

Nettikauppa www.rokpa.org/shop  myy

nepalilaisen Naisten työpajan tuotteita.

 

Tarvitsetko yösijaa tai jopa muutaman

kuukauden oleskelupaikkaa Nepalissa?

Yöpyminen ROKPAn majatalossa Lastenkodin

vieressä auttaa Lastenkotia hankkimaan varoja

toimintaan.

 

Yhteystiedot:

 

ROKPA Nepal

Children’s Home

P.O. Box 85

Boudhanath, Kathmandu, Nepal

Tel: +977 1 4 470 594 (Rokpa House/Lea)

Tel: +977 1 4 496 096 (Children’s Home & ROKPA Guest House)

Fax:   +977 1 4 492 537

rokpa@wlink.com.np

 

Yhteyshenkilö: Anita Dhungana (Children’s Home, office)

                       Ram Hari (Children’s Home & Guest House)

 

Uusia oppilaita Skotlannin Edinburghissa

 

Elokuussa Edinburghiin saapui kaksi uutta puutarhaoppilasta Tiibetistä. Tenpa ja Palden ovat samalta luokalta kuin Droni, joka saapui jo aiemmin. He kaikki opiskelevat tiibetiläistä lääketiedettä. Nyt syyskuussa Droni sai todistuksen Edinburghin kuninkaallisen kasvitieteellisen puutarhan opinnoista ja Vuoden Oppilaan erikoismaininnan.

 

 

Droni ottaa vastaan todistuksen.

 

Tenpa ja Palden viihtyvät hyvin ja opiskelevat englantia ennen kuin aloittavat puutarhuriopinnot. Sen aikana he harjoittelevat yrttien kasvatusta ja lääkkeiden valmistusta kansainvälisille markkinoille. Täten estetään luonnonvaraisten yrttien liikakäyttö ja häviäminen. ROKPA kiittää erityisesti paikallisen maatalousopiston tukea ja perheitä, jotka majoittavat oppilaita.

 


Kuvat ja teksti © ROKPA Int
 

Rokpa News 

September 2008 News (pdf)

Kotisivu