numero 2/2005   

 

Rokpa

25 vuotta auttamistyötä

 Tiibet              Nepal               Zimbabwe              Etelä-Afrikka
 
Äärimmäisyydestä toiseen:
Nepalin kaduilta Edinburghin festivaaleille
 
Nepalissa tuhansien perheiden lapset joutuvat kadulle perheiden hajotessa tai siksi, että köyhyys pakottaa siihen. Kaduilla uhkaa väkivalta, sairaudet ja lapsikauppa.   Eurooppalaiset perheet, jotka majoittivat kiertueen jäseniä, ihastuivat valtavasti heidän välittömyyteensä ja vilpittömään avoimuuteen. Suurkiitos kaikille majoitusta järjestäneille perheille, jotka tekivät matkasta mahdollisen!

Tapasimme Sujanin

8-vuotias Sujan on Rokpan lastenkodin uusin asukas Nepalissa. Siellä on nyt 42 asukasta.

Hän oli asunut kaduilla sen jälkeen, kun isäpuoli pieksi hänet ja äiti hylkäsi. Sujanin täytyi hakeutua juopon miehen kylkeen pysyäkseen öisin lämpimänä.

Sujan on osoittautunut älykkääksi pojaksi, joka pärjää hyvin koulussa, vaikka onkin hiukan villi. Hän on uusien veljiensä ja siskojensa lemmikki. Vaikka Sujanin elämällä oli hankala alku, lastenkodissa uskotaan, että hän tulee selviytymään hyvin.

 

 

Lapset ja nuoret matkallaan Skotlannissa.
.
Viime kesänä kymmenen entistä katulasta näytti, miten vähäisenkin avun turvin elämän voi muuttaa. Lasten tanssiryhmä esiintyi loppuunmyydyille katsomoille Euroopan eri maissa. Esityksessä kuvailtiin näytelmän, musiikin ja tanssin keinoin, miten heidän oli mahdollista nousta syrjäytyneisyydestä yhdessä maailman köyhimmistä maista. Heidän apunaan oli uuden perheen lämpö Rokpan lastenkodissa Kathmandussa.

Euroopan kiertue järjestettiin Rokpa-järjestön 25-vuotisjuhlien kunniaksi, ja sen tarkoituksena oli näyttää näille nuorille maailmaa.

Rokpan perustajajäsen Lea Wyler, joka poimi heidät kadulta uskoo, että kun he kertovat tarinansa suurelle yleisölle, heidän itsetuntonsa kasvaa. He huomaavat, miten suuria esteitä ovat voittaneet ja oppivat arvostamaan sitä, mitä heistä on tullut.

 
 32 euroa viikossa riittää yhden lapsen asumis- ja koulunkäyntikuluihin.

 

Edistysaskeleita Etelä-Afrikan Groot Maricossa

Opettaja Jeannette Senosi tekee kaikkensa auttaakseen Tswana-heimon jäseniä Groot Maricossa.

Noilla takamailla ihmiset elävät köyhyyden kierteessä ja monilla on Hiv/AIDS. Maanomistajat ovat käyttäneet heitä hyväkseen ja maksaneet huonoja palkkoja. Ihmisten terveys rapistuu, ongelmat johtavat alkoholismiin ja lapset jäävät heitteille.

Rokpa on perustanut seudulle keskuksen, joka tarjoaa paikalliselle väestölle nyt rakennustöitä. Lopultakin he saavat kunnon palkkaa ja oppivat ammattitaitoja. Jeannette opettaa lapsia lukemaan ja kirjoittamaan antaen heille tulevaisuudentoivoa. Kesäkuussa hän perusti lapsille kerhon ja teki sinne leluja. Alkeisoppimiseen tarvittavia välineitä luotiin kierrätysmateriaaleista ja vanhemmat auttoivat leikkikentän kunnostamisessa. Aikuisille perustettiin kaksi ryhmää, joissa he voivat kehittää lukutaitoaan ja perehtyä itselleen hyödyllisiin aiheisiin.

 

Jeannette ohjaajana päiväkodissa.

 

Jeannetten toivomuslistalla on huonekaluja kerhotilaan, leluja, kunnon ruokaa lapsille, leikkivälineitä ja pelejä ulkokäyttöön ja varaston muuttaminen luokkahuoneeksi. Niiden hankkimiseksi tavoitteena on kerätä 5340 euroa.

Kiitokset kaikille, jotka ovat jo sponsoroineet tätä hanketta. Juoksevat palkkakulut ovat 590 euroa/kk.

Uutisia Groot Maricosta syksyllä 2009


Parantavaa metsää istutetaan Zimbabween

Neljännes Zimbabwen väestöstä on Hiv-positiivista. On erittäin tärkeää, että löytyy jokin sellainen keino estää AIDSin leviäminen, johon ihmisillä on varaa. Intialaisen moringa-puun lehdet sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisiä ja niitä voidaan käyttää ravintolisänä, joka parantaa vastustuskykyä.

Rokpa rahoittaa ruohonjuuritason projektia näiden puiden kasvattamiseksi Zimbabwen Hararessa. Vammaisten lasten äitien muodostama vertaistukiryhmä saa lahjoituksena 500 puuntainta.

  He istuttavat ne, hoitavat niitä ja korjaavat lehdistä saatavan sadon, josta osa myydään ja osa käytetään omiin tarpeisiin. Yhdessä työskentelemällä äidit hankkivat elannon perheilleen ja auttavat toisiaan lasten kaitsemisessa.

Yksi moringa-puun taimi ja sen tarvitsema kastelujärjestelmä maksaa 15 euroa, ja yhden puun tuotolla voidaan ylläpitää yhtä perhettä.

Lahjoita moringa-puiden kasvatukseen verkossa tai pankkisiirrolla.
 

Rokpa tukee 4000 lasta Tiibetissä - tässä kaksi heistä kertoo itsestään

17-vuotias Karma Chögyal on yksi 150 orpolapsesta, joille vapaaehtoiset Rokpan työntekijät opettavat englantia Yushun koulussa. Kurssityönä Karman piti kirjoittaa aine, joka suomennettuna kertoo hänen tarinansa näin:

"Olin noin 9-vuotias, kun vanhempani kuolivat. Sitten minulla ei ollut kotia ja nukuin ulkona. Nukuin torilla, missä ystävälliset ihmiset antoivat minulle ruokaa. Vaatteeni tulivat hyvin likaisiksi, sillä en voinut pestä niitä missään. Minulla oli  kylmä ja nälkä ja olin surullinen. Elin näin kolme tai neljä vuotta.

Eräänä päivänä tätini tuli etsimään minua. Hän kertoi, että veisi minut uuteen kouluun. Sillä tavalla tulin tähän kouluun. Täällä minusta tuntuu samalta kuin kaikista muistakin oppilaista: opettajat kohtelevat meitä rakkaudella, ja vaikka olemme kaikki orpoja, olemme täällä onnellisia. Olemme hyviä ystäviä keskenämme ja autamme toinen toistamme.

Tiedämme olevamme onnekkaita, kun pääsimme kouluun ja opiskelemme ahkerasti. Tahdon suorittaa opintoni hyvin. Ja toivon, että voisin auttaa monia muita sitten kun valmistun."

Karma voi suorittaa keskiasteen kolme vuotta Yushussa ja pyrkiä sitten opiskelemaan tiibetiläistä lääketiedettä, jos Rokpalla on varaa tukea häntä.

 

 

Yon Run koulussa kenttätyöntekijämme Barbara Pfeiffer tapasi 13-vuotiaan Tsu Chenin, joka tulee Nabposta.

Hänen vanhempansa viljelevät ohraa. Lomilla poika menee aina kotiin auttamaan peltotöissä.

Tsu Chen on innokas oppilas. Hän on nyt kuudennella luokalla ja hänen mieliaineensa on matematiikka. Ensi vuosi on viimeinen luokka ala-asteella ja hän toivoo kovasti voivansa jatkaa keskiasteelle.

Hän on yksi niistä monista lapsista Yun Ronin koulussa, jotka voisivat hyvin opiskella eteenpäin, mutta joiden vanhemmilla ei ole varaa kustantaa koulunkäyntiä.

Auta meitä tukemaan näitä lapsia. 40 euroa kuussa riittää yhden keskiasteen oppilaan kuluihin.

 

 

 


Näkökyky huomion keskipisteeksi

Elokuussa Rokpan vapaaehtoistyöntekijä, optikko Christian Dutton pystytti maksuttoman näöntarkastusaseman Qinghain kaupunkiin jo toista kertaa apunaan tiibetiläistä lääketiedettä opiskelevat tulkit Chötso Drolma ja Tsering Drolma. Alueella on kyllä optikkopalveluja saatavana, mutta ongelmana on se, että monilla ihmisillä ei ole niihin varaa.

  1038 potilaalle tehtiin näöntarkastus. Silmälaseja jaettiin 20 päivän kuluessa yhteensä 1619 paria viidessä eri jakelupisteessä. Vaikka sähkönjakelussa oli katkoja, vaikka tiet olivat hyvin huonossa kunnossa ja ripuli ja uupumus uhkasivat, Christian iloitsi joka päivä työn tuloksista.

Samanlaista projektia vuodelle 2006 suunnitellaan jo. Rahoitusta ja silmälaseja kaivataan.

Parhaillaan haetaan myös rakennuslupaa pysyvän klinikan rakentamiseksi. Maksuton näöntarkastus olisi näin jatkuvasti saatavana ja paikkaa voisi käyttää optikkojen koulutukseen. Alueella on tällaiseen palveluun valtava tarve ja se merkitsee paljon köyhimmälle väestönosalle.

3 eurolla saa silmälasit, 30 eurolla voidaan tehdä näön pelastava kaihileikkaus.

  Tiibetiläisvanhus näöntarkastuksessa.  
 
Lisätietoa näöntarkastusasemasta Christianin sivuilla

 

Rokpa News

Rokpa uutiset 1/2005

Kotisivu