Kagyu Samye Lingin lyhyt historiikki 1967 - 2007

 

Samye Ling on buddhalainen luostari ja kansainvälinen keskus, joka tunnetaan aidosta perinteestään ja autenttisista opetuksistaan. Siellä pidetään tiibetinbuddhalaisen karma kagyu -perinteen mukaisia mietiskelykursseja ja annetaan opetusta filosofiassa. Se on myös tiibetiläisen kulttuurin, lääketieteen, taiteen, arkkitehtuurin ja käsityöperinteen ylläpitäjä.

 

Kesällä 2007 tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Chogyam Trungpa Rinpoche ja Akong Tulku Rinpoche perustivat yhdessä tämän länsimaiden ensimmäisen tiibetinbuddhalaisen keskuksen eteläisen Skotlannin luonnonvaraiseen ”kauriiden lehtoon”. Kuluneet 40 vuotta antavat aihetta juhlimiseen. Paikallisesti juhlimme Samye Lingin jatkuvaa kasvua ja kehitystä; kansainvälisesti juhlan aiheena on Akong Rinpochen hengellinen, humanitaarinen ja terapeuttinen työ neljällä mantereella. Se on ollut avuksi kymmenilletuhansille ihmisille.

 

Vuonna 1967 nämä kaksi Rinpochea antoivat keskukselle nimen Samye, joka oli myös ensimmäisen Tiibetiin perustetun luostarin nimi. Heidän seuraansa liittyivät pian myös mestari-taiteilija Sherapalden Beru ja munkki Samten. Vuonna 1970, kun Trungpa Rinpoche oli lähtenyt Amerikkaan, 16. Karmapa rohkaisi Akong Rinpochea jatkamaan keskuksen johdossa. 70-luvun alkupuoliskolla erikoislaatuinen henkinen yhteisö vahvistui ja siellä vieraili opettajia Thaimaasta, Burmasta ja Japanista. Tiibetistä tuli vain harvoja opettajia.

 

Khyabje Kalu Rinpochen toinen vierailu vuonna 1974 oli tärkeä merkkipaalu. Hänen seurueessaan matkusti muutamia juuri retriitiltä tulleita lamoja ja heidän avustamanaan Kalu Rinpoche antoi ensimmäiset lännessä koskaan annetut vajrayana-initiaatiot. Vihreän laakson halki kaikuivat hyvin erottuvat tiibetiläistorvet, radong ja jarling. Kalu Rinpoche toimi monille innoittajana kagyu-perinteen mukaisten dharmaharjoitusten alkuvaiheessa.

 

Seuraavat merkittävät tapahtumat olivat Hänen pyhyytensä 16. Karmapan kaksi vierailua. Toisella vierailullaan hänen mukanaan matkusti Jamgon Kongtrul Rinpoche sekä tusina tulkuja, lamoja ja munkkeja. Hänen pyhyytensä suoritti vajrakruunu-seremonian ja antoi initiaatioita ja opetuksia. Mikä tärkeintä, hän sai Akong Rinpochen vakuuttuneeksi buddhalaisuuden tulevaisuudesta länsimaissa ja Samye Lingissä.

 

Sillä perustalla alettiin kehittää Samyen temppelin rakennusprojektia tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Noina aikoina projekti vaikutti varsin kunnianhimoiselta. Gyalwa Karmapan innoituksesta perustettiin myös ensimmäiset kansainväliset keskukset Belgiaan, Espanjaan ja Irlantiin. Kun Karmapa vuonna 1977 leikkisästi pörrötti Akong Rinpochen mustia kiharoita ja kutsui häntä ”afrikkalaiseksi lamaksi”, ei vielä tiedetty, että sekin oli ennustus: muutamia vuosia myöhemmin Akong Rinpochesta tuli karma kagyun edustaja Afrikassa, kun dharmakeskuksia peustettiin sinne.

 

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa Samye Ling hyötyi paljon siitä, että se oli Euroopan suurin kagyu-keskus, ja keskuksia oli muutenkin harvassa. Muutamat kagyu-perinteen korkeimmista lamoista tulivat keskukseen ja viipyivät siellä kuukausia antaen aikaansa ja opettaen buddhalaista filosofiaa ja harjoituksia yksityiskohtaisesti kansainväliselle yleisölle. Olemme kiitollisuudenvelassa tästä mm. Kenting Tai Situpalle, Khenchen Thrangu Rinpochelle ja Khenpo Tsultrim Gyamtsolle, samoin kuin Goshir Gyaltsabpalle, joka teki pitkän vierailun vuonna 1983.

 

Nykyisin nämä korkeat lamat ovat varsin kysyttyjä, ja keskuksia on ympäri maailmaa niin paljon, että heidän vierailunsa lasketaan päivissä, ei kuukausissa. Olemme syvästi kiitollisia myös Heidän pyhyyksilleen Dalai Lamalle, Sakya Trizinille ja Dilgo Khyentselle sekä Khamtrul Rinpochelle heidän käynneistään.

 

1980-luvun alun kattava teema oli temppelin rakentaminen, ja rakentajina toimivat yhteisön jäsenet. Yhteisö ja sen jäsenten taidot kasvoivat rakennustyön edetessä huomattavasti. Sherapalden Berun ohjauksessa yhteisössä asuvat taiteilijat ja käsityöläiset tuottivat kaikki ne kuvat ja maalaukset, kaiverrustyöt ja koristukset, joita nyt niin ihaillaan temppelissä. Samaan aikaan alkoi ensimmäinen pitkä retriitti, Rokpan humanitaarinen työ laajeni ja Tara Rokpa -terapia alkoi kehittyä.

 

Vuosi 1988 oli erittäin tärkeä. Samyen temppeli vihittiin käyttöön ja neljän vuoden retriitti saatiin onnistuneesti päätökseen. Akong Rinpochen veli, Lama Yeshe Losal, oli tullut Amerikasta kesken pitkän retriitin, lyhyelle vierailulle. Akong Rinpoche pyysi häntä jäämään retriitille Skotlantiin ja niin hän jäi. Myöhemmin hän sai johtaakseen uuden neljän vuoden retriitin ja yhä enemmän velvollisuuksia Samye Lingissä, kun humanitaarinen työ vei Akong Rinpochen pitkiksi ajoiksi ulkomaille. 1990-luvun puolivälissä hänestä tuli Samye Lingin apotti. Hän aloitti ainutlaatuisen kokeilun innostamalla nuoria liittymään sanghaan ensin noviiseina ja yhdistämällä munkki- ja nunnaluostarin maallikkoyhteisöön. 60-vuotispäivänään hän sai arvonimen Rinpoche saavutuksistaan dharmassa ja toiminnastaan yhteisön hyväksi.

 

Kenting Tai Situpa oli Samye Lingiä kohtaan erittäin ystävällinen ja antelias koko -80 ja -90 -lukujen ajan vierailemalla keskuksessa säännöllisesti. Erityisesti 1990-luvun lopulla hän opetti kahdesti Sarahan mahamudra-perinnettä, joka täydentää Tilopan taitavia keinoja, jotka taas opitaan pitkillä retriiteillä. Suuret mestarit ovat näin välittäneet kagyu-opetusten ytimen Samye Lingissä, joka on tuonut ikivanhat opit uuteen maailmaan.

 

Tämä lyhyt katsaus keskuksen kehitykseen on kirjoitettu vain, jotta meidän olisi helpompi muistaa kiitollisina kaikkia, jotka ovat auttaneet yhteisöä kasvamaan. Olemme kiitollisia Buddhalle hänen opetuksistaan ja mestareille, jotka ovat esittäneet nämä opetukset meille taidolla.

 

Juhlimme 40-vuotista taivalta siinä hengessä, että emme unohtaisi olennaisinta kaiken sen henkisen, humanitaarisen ja terapeuttisen toiminnan takana, joka Samye Lingistä on lähtöisin. Olennaisinta on tehdä mitä sitten teemmekin rakkaudella kaikkia olentoja kohtaan ja tuntien myötätuntoa sydämessämme. Yksi parhaista palveluksista, jonka voimme itsellemme tehdä on auttaa lähimmäisiämme näkemään, että rakkaus ja myötätunto täyttävät elämän tarkoituksen.

 

Tahdomme viedä eteenpäin rauhan viestiä ja ottaa täyden vastuun arvokkaasta ihmiselämästämme. Samalla haluamme säilyttää ja jakaa viisauden ja mietiskelyopetusten kallisarvoisia jalokiviä, joita Tiibetissä niin vaalittiin.

 

Kagyu Samye Ling on tällä hetkellä Hänen pyhyytensä 17. Gyalwa Karmapan, Orgyen Drodul Trinley Dorjen ja 12. Kenting Tai Situpan hengellisen ohjauksen alainen. Olemme syvästi kiitollisia heille heidän jatkuvasta tuestaan. Seuraava merkittävä tapahtuma keskuksessa tulee epäilemättä olemaan Gyalwa Karmapan vierailu, jota odotamme suurella ilolla ja malttamattomasti.

 

Lähde: About Samye Ling

 

Visuaalinen kiertokäynti

Kotisivu (vanha)

Kotisivu (uusi)