Matkaraportti Nepalista talvella 2009

 

 

Alkuperäinen päiväkirja on osoitteessa http://www.flickr.com/photos/leawyler/

Suomennoksia matkan alkuvaiheista Tiibetissä ja Nepalissa.

 

 

ROKPA-perheemme lastenkodin edessä Boudhassa, Katmandussa.

 

ROKPAn lastenkoti alaperspektiivistä kuvattuna. Alakerrassa on naisten työpaja, toimisto ja ruokasali.

Toisessa kerroksessa asuvat pojat, kolmannessa tytöt ja neljännessä on tietokonehuone, kirjasto, infopiste vierailijoille sekä johtajattaren, Radhan asunto. Viidennessä kerroksessa on minun pieni huoneistoni, vierailijoiden huoneita sekä luentosali.

 

Radha on uusi lastenkodin johtajatar ja talon äiti. Hän aloitti työt 1.4. yhdessä aikuisen tyttärensä kanssa. Hän on psykologi ja työskenteli aikaisemmin opettajana sekä hylättyjä naisia auttavassa projektissa. Meillä oli onnea, että saimme hänet taloon.

 

Bidur oli aivan ensimmäinen lapseni Katmandussa. Hän on nyt ammatiltaan sähköasentaja, vaikkakin työskentelee parhaillaan golfkentällä. Hän asuu omassa asunnossaan ja käy usein lastenkodissa vierailemassa. Kusumille tehtiin ROKPAn avustuksella sydänleikkaus 2-vuotiaana ja hän on nyt yksi ihastuttavista pikku tyttösistämme.

 

Kusumin naurunkyyneleet. Hän on hauska ja vitsikäs.

 

Kusum pitää huolta sisarensa Pramilan koulukirjoista. Hän on nuori, mutta suojelee sisartaan kuin pikkuäiti.

 

Sabita valmistautuu uuteen kouluvuoteen.

 

Pemba, 3, antaa Ram Harille yhden rupian ja pyytää tätä ostamaan marmorikuulia. Tämä lienee hänen ensimmäinen rahataloudellinen tekonsa, jolla on muistoarvoa!

 

Dhani ja Kelsang lähtivät opiskelemaan hotellialaa saatuaan inspiraation sveitsiläisestä koulusta. Kuvassa he yllättävät minut herkullisella spagetilla, jota he ovat juuri oppineet tekemään. Dhani on erinomainen oppilas ja Kelsang ei ole vain luokkansa paras vaan koko koulun paras.

 

Sakun, Dhani ja Kelsang kokkaavat keittiössäni Boudhassa.

 

 

 
 

Ryhmäkuva katolla, taustalla Boudhan stupa. Olemme valmiita uudelle Eurooppa-kiertueelle. Edellinen Himalajan tanssikiertue Eurooppaan tehtiin vuonna 2005. Lastenkodin lapset 5.7.2009 Varsovan Brave-festivaaleilla

 

 

 
THE ROKPA KIDS (ROKPA-lapset) on nyt uuden Eurooppa-kiertueen virallinen nimi. Meidät on kutsuttu Puolaan Varsovaan Brave-festivaaleille heinäkuussa sekä Saksaan. Seurueeseen kuuluu kymmenen lasta ja harjoittelemme kovasti. Tässä on Reema, joka kasvaa koko ajan.  

Tsering Chöden, Peman sisar Dolposta on yksi tanssiseurueen jäsenistä. Valitsin hänet mukaan monien lahjakkaiden lasten joukosta, koska hän on hyvä tanssija ja usein tahattoman hauska. Hän ilahduttaa yleisöä – ja meitä kaikkia!

 

     

Tsering Chöden päästää hassuja ääniä.

 
 

Muistatteko Bharatin? Miten vuonna 2005 Euroopan tanssikiertueella mukana olleesta pikkupojasta on tullut niin pitkä mies? Odottakaa kunhan näette hänen tanssivan, hän ei vain tanssi vaan on tanssia koko olemukseltaan!

  Tsering Chödenin veli Pema, joka melkein jäi seurueesta varojen puutteessa, mutta pääsee nyt kuitenkin mukaan. Hän ja me kaikki olemme siitä iloisia. Hänestä on tulossa hyvä muusikko.
     
 

Dhani on hoikka ja entistä säteilevämpi. Uskon että hän tanssii monien sydämiin.

 

  Sina oli pieni tyttönen kun kiersimme Eurooppaa vuonna 2005 ROKPAn 25-vuotisjuhlien kunniaksi. Hän ei koskaan ollut ruma ankanpoikanen, mutta nyt hän on todellakin kaunis kuin joutsen.
     

 
Anju on kaunis tähtemme. Äskettäin tunnettu sveitsiläinen elokuvaohjaaja Otto C. Honegger teki hänestä pienen tv-filmin. Hän teki myös kauniin valokuvakirjan ROKPA-lapsista, joka on huutokaupattavana.  

THE ROKPA KIDS Lea-mummin kanssa. Haluaisimme välittää tämän ilon ja naurun sinulle.

 

     
 

Kedar on hyvä tanssija ja tulee taas mukaan kiertueelle Eurooppaan. Kun hänelle antaa jonkin epämiellyttävän tehtävän, hän liittää kätensä yhteen ja kiittää.

 

  sMaila on kirjoittanut lauluja. Hän on suunnitellut koreografian joihinkin kiertueella esitettäviin tansseihin ja hän laulaa yhdessä Peman kanssa, joka on myös erittäin lahjakas. Hän toivoo voivansa äänittää laulujaan erään sponsorimme, Andreas Vollenweiderin studiossa, kun ryhmä tulee Zürichiin heinäkuussa.
     

THE ROKPA KIDS lastenkodin katolla, taustalla Boudhan stupa.

 

Virallinen kiertuekuva.

 

   
 

Kusum esiintyy Sveitsin Nepalissa työskentelevälle hallituksen edustajalle – harvinainen hymytön hetki.

 

 
 
Onko Reema tarpeeksi iso pitääkseen tamang selo -hametta?   Kedar sovittaa esiintymisasuja. Näyttää siltä, että nämä housut on tehty pikemminkin minulle kuin hänelle.

 

 

Auringonlasku lastenkodissa Boudhassa.

 

 

  Krishna – yksi kolmesta katupojasta, jotka otin lastenkotiin viime vuonna. He nukkuivat kadulla siksi, että äidin uusi aviomies löi heitä ja heitti lopulta asunnosta ulos. Krishna lähtee mukaan uudelle Eurooppa-kiertueelle kesällä 2009. Aikamoinen karriääri, vai mitä?
 

Krishna ja Reema tanssin pyörteissä.

 

Bharat ja Dhani harjoittelevat pienessä huoneistossani.

 

Tsering Chöden yhdessä sisarensa kanssa, joka viettää loma-ajat kanssamme.

 

Kaksi pikkuista odottaa saavansa minulta ilmapallon. He pyytävät: ”Mummmm! Ballooooon!”

 

 
Minusta on ihanaa tarjoilla ruokaa kaikille yli 50 lapselleni ja henkilökunnalle. Ja antaa kuva että valmistin sen itse (mitä – heidän onnekseen – en tehnyt).

 

 

 

Kaksi ”vanhinta poikaani” tulevat katsomaan minua. He olivat mukana seitsemän lapsen ryhmässä johon kuului myös Bidur (neljäs kuva tässä albumissa). Siniseen paitaan pukeutunut Bijay työskentelee kirjanpitäjänä mehutehtaassa ja Ravi on tietokoneopettaja toisessa hyväntekeväisyys-organisaatiossa. Kummatkin ovat itsenäistyneet, mutta tulevat usein käymään lastenkodissa.

 

 

Iloista Euroopan kiertueen odotusta.

 

Kingring kokeilee valtavia korvakoruja. No, hän näyttää hyvältä missä tahansa…

 
Kingring, poika, jonka sokeista vanhemmista kerroimme Rokpa Uutisissa. Hän on ihmeellisen rauhallinen ja huumorintajuinen. Vanha sielu lapsen kehossa.
 

Kingringin vanhemmat ja muut sokeat istuvat penkillä stupan lähellä. Useimpia auttaa ROKPA, mutta tänään on hyvä päivä kerjätä.

 

Täydenkuun päivänä vein kaikki lapset stupan luo tekemään vähän yhdyskuntapalvelusta: siivosimme roskia stupan ympäriltä ja kaikilla oli hauskaa.

 

ROKPA-lapsiksi kutsuttu heimo puhdistaa stupan. Tänä iltana he saavat katsoa TV:tä (jos on sähköä).

 
   

 

 

 

 

Tämä mies käveli stupan ympäri pienin tuskallisin askelin. Hän on aivan kaksinkerroin. Aiemmin hän oli terve maanviljelijä, mutta sai sitten kasvaimen niskaansa, ja se levisi kaikkialle kehoon vammauttaen hänet tällaisella kauhealla tavalla. Rahan puutteessa hän ei ole koskaan voinut mennä lääkäriin. Nyt hän kerjää stupalla, ei pysty nostamaan päätään, eikä siksi näe niiden ihmisten kasvoja, jotka työntävät kolikon hänen käteensä.

Veimme hänet terveysasemalle – on mahdollista, että häntä voidaan auttaa. Mutta taistelemme vastavirtaan, hänen sisarensa eivät nimittäin halua hänen parantuvan. Mies kun elättää koko perheen kerjuulla! Lisäksi tarvitsemme huomattavan määrän rahaa leikkaukseen. Jos voit auttaa häntä ja hänenlaisiaan, ole hyvä ja kerro meille.

 
Pihalla on uusi voimistelumatto.
 

Tapasin Mauran lentokentällä, missä hän venytteli. Hän oli niin uskomattoman taipuisa ja notkea, että kysyin mitä hän tekee. Hän vastasi, että se on akrojoogaa (akrobatiaa yhdistettynä joogaan). Kutsuin hänet opettamaan sitä lapsille – ja hän saa heidät lentämään!

 
Maura opettaa.

 

Sarita ja Dipesh ROKPAssa viime vuodesta alkaen, sisko ja veli.

 

 

Rashmi, tyttö jolla on suuret silmät ja parantajan taito. Hänen äitinsä täytyi jättää Rashmi ja tämän veli lastenkotiin koska hänellä oli pahoja kouristuksia eikä hän voinut huolehtia lapsista. Nyt kun lapset ovat täällä, äiti on saanut työpaikan ja on paranemassa.

 

Sanje on pienin kolmesta veljeksestä, jotka tulivat taloon vuonna 2008. Millainen punk!

 

Monsieur Clavel ja Mademoiselle Bernasconi, Sveitsin hallituksen edustajat Nepalissa tulevat ensimmäiselle vierailulleen ROKPAn lastentaloon. Lapset valloittavat heidän sydämensä ja he kirjoittavat jälkeenpäin: ”Palaamme varmasti, tämä on upea projekti.”

 

RAJENIN TARINA:

Rajenin äiti tulee ROKPA-taloon tietäen, että hän lähtee pois ilman poikaansa. He ovat olleet yhdessä öin ja päivin lapsen syntymästä lähtien. Äiti on sairas, hänellä ei ole perhettä ja hän pyysi pyytämistään, että ottaisin pojan, koska hän ei kyennyt huolehtimaan hänestä. Annoin hänen odottaa vuoden, jotta hän olisi varma päätöksestään. Nyt se päivä on koittanut.

 

Tässä Rajenin äiti ”allekirjoittaa” peukalonjäljellä sopimuksen itsensä ja ROKPAn välillä. Siinä hän luopuu pojasta ja antaa meille oikeuden tehdä hänen koulutustaan ja terveydenhoitoaan koskevia päätöksiä. Tapahtumaa seuraa Ram Hari – poika joka on ollut yksi pojistani monta vuotta. Hän tuli lastenkotiin 12-vuotiaana. Nykyisin hän on naimisissa, hänellä on oma lapsi ja hän toimii uuden majatalomme johtajana. Kuvassa myös Radha, joka on uusi lastenkodin johtajatar.

 

Kyynelehtivä äiti luovuttaa Rajenin minulle. Tällä hetkellä hänestä tulee uusi ROKPA-lapsemme, veli yli 50 lapselle, jotka nyt asuvat ROKPAn lastenkodissa, ja hänen tulevaisuutensa suunta muuttuu: hänestä ei tule kerjäläistä eikä hän asu kadulla. Hänestä tulee osa suurta rakastavaa perhettä, hän menee kouluun ja voi tulevaisuudessa auttaa köyhää äitiään, niin kuin monet lapsemme jo tekevätkin.

 

Tuotuaan Rajenin lastenkotiin äidin täytyy erota lapsesta. Hän tulee tietenkin vierailulle joka lauantai, mutta eroaminen on tuskallista ja surullista. Hän on mitä rakastavin äiti: antaa pojalle hyvän elämän, jota hän itse ei koskaan olisi voinut tarjota.

 

Kun äiti suree eroamista, Sunil, Krishna Hari ja Krishna tutustuvat jo Rajeniin. Sunil saa vastuun pojasta ja hän näyttää sen ystävällisellä huumorilla. Lähtiessään äiti tietää poikansa olevan hyvissä käsissä.

 

Sunil ottaa Rajenin vastaan. Radha lohduttaa äitiä. Minä otan valokuvia, jotta Rajenille jää muistoja tästä. Hänen on tärkeä ymmärtää, miten vaikea äidin oli luopua hänestä.

Pienin lapsistamme, Pemba, joka liittyi joukkoon vasta vuosi sitten, toivottaa Rajenin tervetulleeksi.

 

Itkettyään sydäntä särkevästi äitinsä perään Rajen pestiin sveitsiläisin puhtausperiaattein minun toimestani, annettiin tämä suuri ilmapallo ja uudet vaatteet. Kyllä se oli ilmapallo, mikä lohdutti häntä eniten.

 

Oikea suihku: lämmin vesi joka suihkuaa taivaalta ja pelottava saippua, se kyllä sai itkemään. Ja sitten ne uudet vaatteet, joissa varmastikin oli ihan erilainen haju kuin vanhoissa, ja kun äiti käveli portille ja lähti pois ilman häntä. Olihan se ihan liikaa. Mutta yksi kolmesta katupojasta, jotka tulivat taloon viime vuonna, Krishnan veli, 13-vuotias Sunil on päättänyt ryhtyä Rajenin isoveljeksi ja suojella häntä (siitä hänellä on paljon kokemusta), joten Rajen voi taas nauraa.

 

Kun Rajen oli pesty ja puettu uusiin vaatteisiin, oli aika tavata kaikki lapset. Tsering Chöden tervehtii häntä kunnioittavasti, niin kuin nepalilaiset tekevät.

 

Tässä on Rajen sen jälkeen kun hän oli ollut kanssamme viikon.

 

 

Regula tuli Sveitsistä kahden kuukauden ajaksi leikkimään pienten lasten kanssa opettamaan heille ihan uusia leikkejä. He rakastaviat niitä – ja häntä. Roshan on pakahtumaisillaan ylpeydestä ja kirjoittaa piirustukseensa tyytyväisenä: “Roshanin taidetta”.

 

 

Sarita löytyi viime vuonna – juovuksissa! Hänen vanhempansa juottivat hänelle alkoholia, jotta hän ei huomaisi nälkäänsä. Nyt Regula rohkaisee häntä piirtämään ja maalaamaan. Sitten hän tulkitsee lasten taidetta ja voi sitten auttaa entistä enemmän. Kiitos Regula!

 

 

Matkaraportti Nepalista 1- lastenkodin lapset

Majatalo Katmandussa - kuvakooste

 

Copyright ROKPA International 2009

kotisivulle