Taran puutarha

 

Historia

 

Akong Tulku Rinpoche tuli 1960-luvun lopulla Itä-Tiibetistä Skotlantiin ja perusti sinne Kagyu Samye Lingin, Euroopan ensimmäisen ja suurimman buddhalaisen keskuksen.

 

Kagyu Samye Ling

 

Kagyu Samye Ling perustettiin säilyttämään Tiibetin kulttuurista ja henkistä perintöä: tiibetinbuddhalaisuutta. Se loi länsimaalaisille puitteet, missä perinteistä buddhadharmaa voi opiskella ja harjoittaa ja toi tarjolle kagyu-tradition korkeimmat opetukset, neljän vuoden retriitit sekä luostarivihityille että maallikoille.

 

Hyväntekeväisyys - Rokpa Trust

 

Akong Rinpochen hyväntekeväisyyssäätiö antaa tukea terapian kautta, pienyrityksiä luomalla, koulutus- ja kulttuuriprojektein Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa.

 

 

Terapia

 

Akong Tulkun perimyslinja yhdistyy perinteisesti parantamiseen ja lääketieteeseen. Edellisessä inkarnaatiossaan toinen Jamgon Kongtrul tunnisti ensimmäisen Akongin Lääkäribuddhan ilmestyskehoksi. Tässä elämässään toinen Akong Rinpoche on perustanut Taran tiibetiläisen lääketieteen ja terapian. Se yhdistää idän ja lännen koulutustapoja ja näkökantoja sekä fysiologisessa että psykologisessa lääketieteessä. Monet länsimaiset psykologit ovat omaksuneet Tara-terapian ja sen hyviksi osoittautuneet menetelmät ovat levinneet ympäri Eurooppaa, Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa. Lisäksi länsimaisille lääkäreille on tarjoutunut tilaisuus tutustua tiibetiläisen lääketieteen teoriaan ja käytäntöön.

 

Taran puutarha

 

Akong Rinpochen alkuperäinen luostari Drolma Lhakang oli vahvasti yhteydessä Taraan. Taran vaikutus on tunnistettu historiallisesti Euroopan kulttuureissa, erityisesti irlantilaisten kelttiläisessä perinteessä.

 

Drolma (tiibetiksi “vapauttava äiti”), on yksi pääasiallisista tiibetiläisistä nimistä Taralle. Akong Rinpochen luostaria Chamdon lähellä Tiibetissä kutsutaan nimellä Drolma Lhakang – Taran pyhä paikka, koska Taran 21 ilmestyskehoa (emanaatiota) ilmestyivät itsestään kallioihin luostarin ympärillä. Drolma Lhakang on omistettu Tara Drolman parantavan energian jatkuvaan kutsumiseen rukouksin. Häntä rukoillaan suojelemaan kaikkia olentoja ja koko planeettaa.

   

Tiibetissä Taraa pidetään Buddhan valaistuneen mielen ja energian naispuolisena ilmentymänä, joka rinnastetaan vastaavaan miespuoliseen, kaiken näkevään rajattoman rakkauden ja myötätunnon bodhisattvaan, Chenrezigiin.

 

Taran parantava puutarha on omistettu Taran 21 ilmentymälle, ja sen avulla säilytetään ja levitetään sellaisia tiibetiläisiä lääkeyrttejä, joita voidaan Etelä-Skotlannissa viljellä. Kullakin Taran 21 ilmestyskehosta on voima parantaa 21 erilaista ruumiillista ja psyykkistä sairautta. Siksi 21 eri lajista yrttiä, jotka liittyvät näihin 21 aspektiin, istutetaan erillisiin terälehden muotoisiin penkkeihin, jotka ympäröivät Taran patsasta. Tämä patsas pyhitettiin 7.7.2007 kello 7 aamulla.

 

Puutarhan ympärysmitta on 40 jaardia (36.58 metriä) ja se muodostuu 21 lootuksen terälehdestä. Nämä terälehdet ovat reunakivin maasta korotettuja istutuspenkkejä, ja niiden välissä kulkevat leveät käytävät, jotka lähtevät patsaasta säteiden tapaan neljään eri suuntaan. Eri terälehdille istutetaan eri lääkeyrttejä, joiden kukkien väri vastaa Vihreän Taran mandalaa. Loput niitystä istutetaan puin ja pensain. Sinne perustetaan myös paikallisten kasvien hedelmätarha.

 

 

Yhdistämällä yrttien ominaisuudet Taralle osoitettujen rukousten voimaan valmistetaan lääkkeitä, jotka ovat erityisesti soveltuvia 21 erilaisen sairauden hoitoon.

 

 

Herbaario

 

Herbaario on paikka, jossa yrttejä käsitellään, niistä tehdään lääkkeitä ja opiskellaan yrttilääketiedettä.

 

Se on tehty vihreästä tammesta, eristetty villalla ja katto on liuskekiveä. Rakennuskustannukset on katettu lahjoituksin ja rakennustyö tehty puutarhaprojektin vapaaehtoistyövoimin.

 

Kun herbaario on valmis, sen pohjakerros tulee yleiseen käyttöön, siellä on pöytiä, työpenkkejä ja keittiö, jossa voi valmistaa marinadeja, öljyjä ym. Se on myös varastona puutarhakaupalle, ja yrttituotteet sekä puutarhan muut tuotteet ovat siellä nähtävillä. Toisessa kerroksessa tehdään yrttilääkkeitä ja työstetään raaka-aineita. Siellä on työpisteitä, varastotilaa, kirjasto, toimisto ja tiloja purkkien nimilappujen liimaamiselle. Kansiot, joissa on ohjeita ja yhteystietoja, säilytetään siellä. Yrtit kuivataan täällä ja muutetaan lääkkeiksi Tri Dhondenin ohjauksen alla. Tri Dhonden on Dalai Laman lääketieteellisessä koulussa Dharamsalassa koulutuksen saanut tiibetiläinen lääkäri.

Samye Lingin puutarhaprojektilla on jo käynnissä virallista puutarhakoulutusta sekä viikonloppukursseja. Suunnitteilla on myös yrttilääkekursseja, teeainesten ja voiteiden valmistamista ym. erikoiskursseja sekä eurooppalaisin että tiibetiläisin perintein.

 

Yrttipuutarha kattaa viidenneksen Samye Lingin kasvimaasta ja sieltä saa runsaan sadon minttua, meiramia, sitruunamelissaa, salviaa, timjamia, tilliä, korianteria, valeriaanaa, laventelia kamferia, kamomillaa, kehäkukkaa ym. vuosittain. Basilikaa ja persiljaa kasvatetaan kasvihuoneissa. Yrtit poimitaan käsin ja kuivataan ammattilaisten ohjauksessa. Yrttituotteita saa ostaa Samye Lingin kaupasta.

 

 

Akong Tulku Rinpochen elämäkerta

Taran patsas

Tara Rokpa -terapia

Opetuksia Vihreästä Tarasta

 

kotisivu