Mahakala-harjoitus

 

Lähde: Kagyu Monlam 2012. Julkaisuoikeudet © Pal Nyammay Kagyupay Sangha Monlam Chenmo. Images courtesy of PNKSMC. Suomennos on lyhennetty versio alkuperäisistä raporteista.

 

Ennen tiibetiläistä uutta vuotta luostarisangha tekee dharmansuojelija Mahakalan harjoitusta usean päivän ajan. Tarkoituksena on puhdistaa kuluneen vuoden aikana syntyneitä esteitä ja raivata tietä uudelle vuodelle.

 

Vuoden 2012 helmikuussa Hänen pyhyytensä 17. Gyalwang Karmapa järjesti Intian Bodhgayassa,Tergarin luostarissa, kymmenen päivän Mahakala-harjoituksen ja antoi siihen liittyvät voimansiirrot, lukemistransmissiot ja tekstin selitykset. Harjoituksessa käytettiin Karmapan elvyttämää voimakasta rituaalitekstiä, joka on ollut käyttämättä satojen vuosien ajan.

 

Khenpo Garwang kertoi yleisön pyynnöstä harjoituksen taustaa, jotta myös internetin kautta opetuksia seuraavat pääsisivät asiasta paremmin perille.

 

Suojelija Mahakalan alkuperä

 

Gelong Deway Khorlo (Bhiksu Ilon Pyörä) kuului aiemmin ilmestyneen Buddhan, Sangye Tsuktorchenin (Päälakikohouman omaava Buddha) seurueeseen. Bhiksu (munkki) oli selvänäköinen ja kykeni tekemään ihmeitä. Hän oli ylpeä kyvyistään ja ryhtyi kilpailemaan Buddhan kanssa. Hän tietenkin hävisi ja pettyi suuresti.

 

Hindujumala Shiva ilmestyi hänelle ja neuvoi: “Jos rukoilet jälleensyntyväsi poikanani, annan sinulle vallan yli kolmen maailman.” Koska bhiksu halusi epätoivoisesti voittaa, hän rukoili Shivaa.

Buddha Sangye Tsuktorchen oli siitä kuitenkin tietoinen ja sanoi bhiksulle: “Jotakin ajallista onnea lukuun ottamatta Shivan poikana syntymisestä on vähän hyötyä.” Bhiksu tunnusti virheensä ja Buddha ennusti, että hän syntyisi Shivan poikana, päättäisi saavuttaa valaistumisen muiden olentojen hyödyksi ja lopulta valaistuisi buddhana nimeltä Telway Wangpo.

   

Buddhan ennustuksen mukaisesti bhiksu jälleensyntyi Shivan ja Umadevin poikana. Hän oli hyvin tummaihoinen, pelottavan näköinen ja voimakas, niinpä häntä kutsuttiin nimellä Mahakala, Suuri Musta. Hänen sisarensa nimi oli Remati.

 

Hän vaelsi halki kolmen maailman ja saapui Bodhgayaan, missä Buddha saavutti täydellisen valaistumisen. Siellä Mahakala lupasi vartioida Buddhan opetuksia ja hänestä tuli vilpittömien dharmanharjoittajien voimakas suojelija.

 

 

Karmapan yhteys Mahakalaan

 

Buddha [Shakyamuni] antoi Mahakalaan (tunnetaan myös nimellä Bernachen) liittyvät opetukset Intiassa, mutta oli odotettava oikeaa aikaa, jolloin ne voitaisiin julkaista ja levittää laajemmalle yleisölle. Lähes tuhat vuotta myöhemmin yksi suurista mahasiddhoista, Dombi Heruka (700–800-luvuilla) oleskeli Hahadropa-nimisellä hautausmaalla. Mahakala seurueineen ilmestyi selväpiirteisenä Herukalle ja vahvisti aiemman sitoumuksensa suojella opetuksia. Dombi Heruka kysyi häneltä: “Missä ovat harjoitukseesi liittyvät rukoustekstit (sadhanat)?” Ja Mahakala vastasi, että ne löytyisivät erään tietyn stupan porrasaskelmilta. Dombi Heruka kävi noutamassa tekstit ja levitti näitä opetuksia ja harjoituksia Intiassa.

 

Mahakala-harjoitusperinteen siirto Tiibetiin tapahtui kääntäjä Zangkar Lotsawan (tiib. Zangsdkar lo tsa ba, tunnetaan myös nimellä  Mal gyo) avulla. Kun kääntäjä meni Intiaan – vaikka Dombi Heruka oli jo siirtynyt kuoleman rajan taa – hän ilmestyi viisauskehona Zangkar Lotsawalle. Dombi Heruka antoi hänelle Mahakala-tantrojen perinteensiirron mukaan lukien voimansiirrot ja sadhana-harjoitukset. Tämä perinne päätyi lopulta Pomdrakpan haltuun, joka oli toisen Karmapan, Karma Pakshin (1206–1283) pääopettaja. Perinne on sittemmin siirtynyt sukupolvelta toiselle nykypäivään saakka.

 

Karma Pakshi kirjoitti monia Mahakala-sadhanoita, joista tärkein oli “Suojelijan kolme sykliä”. Siihen sisältyivät kaikki ohjeet siitä, miten meditoida, lausua tekstejä ja niin edelleen. Karma Pakshi sanoi, että Mustahattuinen Lama (Karmapa) ja Mustaviittainen Suojelija ovat toisistaan erottamattomat. Lamana hän on Karmapa ja opetusten suojelijana ja levittäjänä hän on suojelija Bernachen. Niinpä sillä ei ole väliä, onko Karmapan ja Mahakalan välillä perimyslinjaa vai ei, koska he eivät eroa toisistaan. Karma Pakshi sanoi, että jos heidän välisestä yhteydestä tahdotaan todisteita, tarvitsee vain tutkia Karmapan opetuksia, jotka kukoistavat Mahakalan toiminnan ansiosta.

 

Useat tapahtumat Karma Pakshin hengellisessä elämäkerrassa kuvastavat tätä yhteyttä. Karma Pakshi kertoo, että erään kerran “Mahakalan kasvojen mandala ilmestyi hänelle näyssä; se peitti maan ja taivaan ja pysyi läsnä kokonaisen päivän ajan. Mahakalan silmät olivat aurinkojen ja kuiden kaltaiset; lukemattomat valonsäteet muodostivat valopaljouden ja hänen suustaan kuului jyrisevä HUM. Rajattomat toimintamuodot heräsivät nujertamaan koko näennäisen olemassaolon.

 

Jälkeenpäin Karma Pakshi meni Korigin maahan, missä hän paransi monia sairaita ja vammaisia ihan vain läimäyttämällä heitä, ja niin hänen maineensa oivaltaneena mestarina levisi kaikkiin ilmansuuntiin.”  (Ote Khenpo Sherap Phuntsokin kirjoittamasta Karmapojen elämäkerrasta.)

 

 

Rituaaliteksti

 

Vuonna 2012 käyttöön saatiin pisin Mahakalan rituaaliteksti nimeltä “Vihan poispolttaminen” (sDang ba rnam sreg), jonka kirjoitti kuudes Karmapa Thongwa Dönden (1416-1453) ensimmäisen Gyaltsap Rinpochen, Paljor Döndenin (1427-1489) pyynnöstä.

 

Alun perin munkit kuitenkin nimesivät tekstin “Ikävystyttäväksi Mahakalaksi”, koska sen ääneen lausumiseen kului niin pitkä aika. He eivät kyenneet näkemään sen hyötyjä, joihin kuului Karmapan toiminnan laajentaminen, voimavarojen ja tunnettuuden kasvattaminen. Niinpä kahdeksas Karmapa Mikyö Dorje pyysi oppilastaan Könchok Yenlakia lyhentämään rituaalia, minkä hän tekikin ja uuden tekstin nimeksi tuli “Vihan poispolttaminen tiivistettynä” (Sdang ba rnam sreg las btus pa). Nykyisin tämä teksti tunnetaan nimellä “Korjaamisen ja rukoilemisen rituaali” (bsKang gsol), ja sitä harjoitetaan laajalti kagyu-luostareissa ja -keskuksissa.

 

Koska kuudennen Karmapan pitkää tekstiä ei oltu käytetty niin moneen vuoteen, oli vaikea löytää kopiota tekstistä. 17. Karmapa etsi alkuperäistä versiota joka paikasta, mutta kukaan Tiibetin sisä- tai ulkopuolella ei ollut kuullut siitä. Nykyisellä Gyaltsap Rinpochella sattui kuitenkin olemaan valokopio käsin kirjoitetusta tekstistä, joka näyttää olevan ainoa olemassa oleva kappale. Hän lainasi sitä Hänen pyhyydelleen ja siitä tehtiin 500 kopiota Bodhgayaan kokoontuneelle väelle.

 

Harjoitus otettiin takaisin käyttöön tänä vuonna, sillä se muodostaa hyväenteisen yhteyden kaikkeen, mikä on erinomaista; se on hyödyksi opetuksille ja kaikille eläville olennoille tuomalla hyvinvointia ja kaikkea myönteistä. Lisäksi Bodhgaya, Buddhan valaistumisen vajraistuin, on sijaintina täydellinen ja sanghan jäsenet monista Karmapaan yhteydessä olevista luostareista ja keskuksista ovat kokoontuneet tänne. Tämä on oivallinen tilaisuus elvyttää harjoitus, joka on ollut pitkään pimennossa. Näin ollen, suunnattomasta määrästä Mahakala-harjoituksia, kuten se, jonka 15. Karmapa kirjoitti, tämä teksti nimeltä “Vihan poispolttaminen” valittiin puhdistamaan edellisen vuoden kielteistä karmaa ja toivottamaan uusi lohikäärmeen vuosi tervetulleeksi.

 

Toiveena on, että tämän Mahakala-harjoituksen pidemmän version takaisin käyttöön ottaminen Bodhgayassa saa dharman kukoistamaan laajalti ja olemaan hyödyksi lukemattomille olennoille.

 

Karmapa Performs Lama Dance First Time in India 10:00

Mahakala Puja: Lama Dance

Mahakala Puja: Clearing away obstacles

Gyalwang Karmapa presents unique text to Kagyu monasteries and centres

Mahakala Puja Part Two: the preliminaries for the main Mahakala practice

Mahakala Puja Part One: introduction, empowerment and reading transmission

Gyalwang Karmapa supervises rehearsal of the cham dances

 

Dharmansuojelijat

Kotisivu