numero 1/2011   

 

ROKPA Uutiset 

Yli 30 vuotta avustustyötä

 

          Nepal                      Tiibet                 Zimbabwe          


R O K P A tarkoittaa tiibetin kielellä auttamista tai palvelemista. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti tämän poliittisesti sitoutumattoman humanitaarisen järjestön vuonna 1980 auttaakseen avun tarpeessa olevia huolimatta siitä, minkä maalaisia he ovat ja mikä heidän uskontonsa tai kulttuurinsa on.

 

Raportti Nepalista

 

Nepal on yhä kaaoksessa. Vaikka pääministeri erosi kuusi kuukautta sitten, hänelle ei ole valittu seuraajaa, eikä perustuslakia ole säädetty. Sisäpoliittinen sekamelska vaikuttaa esimerkiksi jätehuoltoon.

 

Ilmastonmuutoksen myötä sateet ovat vähentyneet ja monsuunikausi alkaa myöhään. Sadot pienenevät ja perustarvikkeiden hinnat kohoavat. puhtaasta juomavedestä on pulaa ja vesivoiman vähentyessä myös sähköä saadaan entistä vähemmän. Sähkökatkoja on kesäisin 40-50 tuntia viikossa ja talvella 75-85 tuntia viikossa.

 

Katukeittolaan tuli tänä talvena lounaalle noin 350 ihmistä päivässä. Hintojen kohotessa ja töiden vähentyessä ihmisillä ei ole varaa ruokaan eikä asuntoon. Vapaaehtoistyöntekijät tarjoilivat riisiä, linssejä ja vihanneksia ja telttaklinikassa työskenteli kaksi sairaanhoitajaa.

 

Lastenkodissa on nyt 47 lasta, mm. 9-vuotias Tenzin Norbu ja 10-vuotias Ramesh, jotka ovat samalla luokalla koulussa. 11-vuotias Tsering Lhamu on nyt kotiutunut hyvin huolimatta siitä, että hän ei aluksi puhunut paljon nepalia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tsering Lhamu (keskellä) ystävineen.

   

Moni vanhempi lapsi on muuttanut pois lastenkodista viime vuoden aikana: Chyangba on perustanut oman kaupan ja Itu työskentelee ravintolan kokkina Luklassa lähellä Mt. Everestiä. Sanbhadur on myös kauppias, mutta haluaa jatkaa opintojaan. Ramu sai ammattiopinnot päätökseen ja työskentelee tarjoilijana. Pema, joka oli mukana Euroopan tanssikiertueella vuonna 2005, opiskelee stipendin turvin tietokonealaa Hollannissa ja Sanjeena auttaa veljeään vihanneskauppiaana.

 

Ram Hari, yksi ensimmäisistä lapsista, jotka otimme lastenkotiin 1990-luvulla, on johtanut uutta majataloamme, mutta on nyt ikävä kyllä lähdössä. Hän haluaa työskennellä enemmän oman orpokotinsa johtotehtävissä ja liike-elämässä, sillä hänellä on kasvava perhe. Hän tulee kyllä pitämään yhteyttä ROKPAan ja tuntee sen kodikseen. Hän pysyy hallituksessa ja auttaa niin paljon kuin voi.

 

Naisten työpaja on nyt toiminut 15 vuotta ja teki ensimmäisen voitollisen tuloksen. Paja maksaa 9 työntekijän palkat ja 11 lapsen koulumaksut. Se on kunnioitettava tulos. Nämä yhdeksän naista ovat saaneet itseluottamusta työnsä ansiosta. Sagar on nimitetty työpajan johtajaksi. Asiakkaita on yhä enemmän ja tilauksia tulee myös ulkomailta. Onneksi tilat lastenkodin suojissa riittävät toimintaan toistaiseksi.

ROKPAN verkkokauppa: www.rokpa.org/shop.

Lounas lastenkodissa.

 

 

 

Bodhgayan katukeittola Intian Biharissa

 

Bodhgaya on paikka, jossa Buddha saavutti valaistumisen. Tuhannet pyhiinvaeltajat kokoontuvat sinne talvisin rukoilemaan maailmanrauhan puolesta. Bihar on yksi Intian köyhimmistä alueista, monet elävät kadulla kurjuudessa, eikä heillä ole muuta mahdollisuutta kuin kerjätä. Lapsilla ei ole tulevaisuutta. Kuusi vuotta sitten pieni joukko rukousjuhlaan osallistuneita ihmisiä päätti alkaa toteuttaa myötätuntoa käytännössä ja jakaa ruokaa yhtenä päivänä kagyu monlam-rukousjuhlan aikana.

 

Eri maista tulleet ihmiset ryhtyivät tukemaan hanketta – sekä rahallisesti että vapaaehtoistyönä, ja malesialainen ryhmä tarjosi terveydenhoitoa. Tänä vuonna mukana oli ryhmä paikallisia kokkeja, jotka ROKPA palkkasi viikoksi.  He nousivat aamuisin puoli viideltä keittääkseen 250 kiloa riisiä, linssejä ja vihanneksia noin 700 asiakkaalle seitsemän päivän ajan.

 

 

 

Vin Harris on yksi hankkeen aktiiveista ja kertoo, miten se kasvaa vuosi vuodelta. ”Ei ole kyse vain fyysisestä nälästä, toiminta tyydyttää henkistä nälkää. Katukeittola opettaa meitä vapaaehtoistyöntekijöitä näkemään kerjäläiset muunakin kuin pelkkänä maanvaivana. Yritämme kohdella heitä lämmöllä, kunnioituksella ja ystävällisyydellä – tavalla, jota jokainen tarvitsee ja ymmärtää.”

 

30 eurolla saa terveellisen lämpimän aterian 50 ihmiselle.

 

Lahjoitukset

 

ROKPA Tiibetissä

 

Tiibetiläisalueiden terveydenhoito nyt ja tulevaisuudessa

 

Kanze on maakunnan pääkaupunki ja sen asukkaista 70 % on tiibetiläisiä. He tungeksivat kaduilla ostoksilla ja useimmat pukeutuvat perinteisiin kansallispukuihin: lämpimiin chuba-takkeihin ja kirjaviin hattuihin, jotka suojaavat tuulelta ja auringolta. Vanhemmat rouvat pyörittävät rukousmyllyjä, munkit ja nunnat tutkivat ostoslistoja ja autot ajavat ohi.

 

Keskellä kaupunkia on tiibetiläinen terveysasema, Lamdrak menkang, jota Lamdrakin nunnaluostari johtaa. On kiireinen päivä ja tri Chumella on monia potilaita. Hän on 37-vuotias nunna ja tiibetiläisen lääketieteen asiantuntija. Hän kokeilee potilaan pulssia tehdäkseen diagnoosin. Länsimainen lääkäri laskee sydämenlyöntejä, mutta tiibetiläinen lääkäri saa pulssista monenlaista tietoa sisäelimistä. Hän kysyy myös ruokahalusta ja unen laadusta sekä kivuista. Lopuksi potilas joutuu näyttämään lääkärille kielensä. Sitten hän kirjoittaa reseptin.

 

Tri Chume potilaineen Lamdrak menkangin terveysasemalla Kanzessa.

 

Tavallisimpia ongelmia ovat päänsäryt, sydän- ja maksasairaudet. Terveysasema on auki joka päivä ja siellä työskentelee kaksi lääkäriä. Potilaita käy 50-60 päivässä. Koska ROKPA tukee asemaa, lääkkeet maksavat vain yhden yuanin (n. 10 senttiä) tai ovat kokonaan ilmaisia. Koska terveysasemia on täällä hyvin harvassa, varsinkaan ilmaisia, jotkut tulevat sinne jopa kahden päivän matkan päästä.

 

Elleivät tiibetiläiset lääkkeet auta, potilaille on tarjolla myös länsimaisia hoitoja, tiputusta, antibiootteja ja särkylääkkeitä. Leikkauksia varten potilaat siirretään kaupungin kiinalaiseen sairaalaan. Koska sosiaaliturvaa ei ole, sairastuminen merkitsee tulojen ehtymistä ja kokonainen perhe voi joutua puille paljaille. Sairauden hoito voi usein maksaa tuhat yuania (n. 110 euroa) kuussa, mutta ROKPAn tuella Lamdrakin klinikan ei tarvitse tuottaa voittoa.

 

 

 

Satoja koululaisia avun varassa

 

ROKPA tukee noin 9000 koululaista. Yhä useammin opiskelijat haluaisivat jatkaa lukiossa ja yliopistossa ja lahjoittajien tukea tarvitaan enemmän kuin koskaan.

 

Lokakuussa 2010 Dartsendon lukioon ja Khensun yliopistoon pyrkivät jonottivat myöhään yöhön, jotta pääsisivät ROKPAn kenttätyöntekijöiden puheille. 200 heistä hyväksyttiin tukiohjelmaan koulumenestyksen ja luonteen perusteella. Jos nämä oppilaat menestyvät, ROKPA tukee heitä vuosittain 420 eurolla.

 

 

Oppilaat jonottavat ROKPAn tukea saadakseen.

 

Monissa niistä kouluista, joissa ROKPA aikaisemmin avusti oppilaita, tukea ei enää tarvita, koska valtio maksaa nyt koulutuksen ensimmäiset 9 vuotta. Sen jälkeen köyhimmät nuoret kuitenkin tarvitsevat edelleen meitä.

 

Dartsendossa ja Khensussa suurin osa opiskelee tiibetiläistä lääketiedettä tai on tiibetiläisessä opettajankoulutusohjelmassa. Tiibetiläisyhteisö tarvitsee kipeästi sekä lääkäreitä että opettajia. Opetus tiibetin kielellä käy yhä harvinaisemmaksi, mutta tiibetiläiset tarvitsevat omaa kieltään sekä liike-elämässä että kulttuurin säilyttämiseksi.

 

ROKPAn puheenjohtaja, Akong tiibetiläisten lääketieteen opiskelijoiden kanssa Dartsendossa.

 

Yushun maanjäristyksen jälkimainingeissa

 

On kulunut vuosi siitä, kun maanjäristys mullisti Yushun alueen elämän 14.4.2010. Ikävä kyllä olosuhteet kaupungissa ja sitä ympäröivissä kylissä ovat edelleen hyvin puutteelliset.

 

Chunga Lhamo, joka on käynyt ROKPAn koulua ja valmistunut lääkäriksi asuu kylässä, jonne on noin kahden tunnin ajomatka Yushusta. Hän kertoo, että kaikki kaupungin ja hänen kylänsä asukkaat asuvat edelleen teltoissa ja tilanne voi hyvin pysyä samanlaisena monta vuotta eteenpäin. Hallitus suunnittelee uusien talojen rakentamista, mutta kestää kauan, ennen kuin ne valmistuvat. ROKPA käyttää lahjoituksina saamiaan varoja tuhoalueen orpolasten koulutukseen ja hakee myös rakennuslupia. Lisätietoa

 

ROKPAn oppilas palaa Skotlannista Yushuun ensi elokuussa

  

Tiibetiläinen Tenpa Dargey on opiskellut maataloutta Saksassa vuodesta 2007. Vuonna 2008 hän tuli Skotlantiin vuodeksi oppimaan englantia ja solmi oppisopimuksen Edinburghin kasvitieteellisen puutarhan ja maatalousoppilaitoksen kanssa.

Nyt hän valmistautuu viemään oppimansa taidot kotimaahansa. Hänellä on vaimo Yushussa, pari tapasi aikoinaan ROKPAn koulussa. Tenpan vaimo Palmo on lääkäri paikallisessa sairaalassa ja perhe omistaa hiukan maata. Tenpa suunnittelee sinne harvinaisten kasvien taimitarhaa ja yrttilääkkeiden viljelyä. Hän haluaa myös puhua ympäristöasioiden puolesta ja opastaa ihmisiä kierrätyksessä.

Viime elokuussa Tenpa kävi lyhyellä lomalla Yushussa, missä huhtikuinen maanjäristys oli tuhonnut hänen kotitalonsa. Monet hänen tuttavistaan olivat kuolleet. Eloonjääneet asuvat teltoissa ja Palmo työskentelee telttasairaalassa. Tenpa haluaa kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet häntä opinnoissa ja toivoo voivansa jatkaa niitä myöhemmin.

 
   

Tenpa Darjay yhdessä ROKPAn vapaaehtoistyöntekijän, Diana Doddin kanssa Edinburghissa.

 

 

ROKPA Zimbabwessa

 

Tilanne nyt

 

Vaikka ROKPA on sitoutunut auttamistyöhön Zimbabwessa, työmme siellä uhkaa loppua. Kaksi suurta tukijaa, jotka ovat osallistuneet projekteihin ROKPAn ohella, on vetäytynyt hankkeista vaikean taloudellisen tilanteen takia. Etsimme nyt uusia sponsoreita, leikkaamme kuluja ja teemme muutoksia hankkeisiin.

 

Huhtikuuhun 2010 asti jaoimme ruokaa 650 ihmiselle joka kuukausi. Hallituksen asettamat uudet määräykset kieltävät nyt ruoanjakelun sekä yli 20 hengen ryhmien kokoontumisen. Siitä huolimatta jaamme edelleen voileipiä ja lounasta keskukseemme tuleville.

 

Viime lokakuusta lähtien olemme auttaneet pienryhmiä hankkimaan tuloja. Esimerkiksi pikkulasten vanhemmat ompelevat paitoja värjäämistään batiikkikankaista.

 

 

Puutarhurit.

 

Rusapen alueella on neljä 30 hengen ryhmää, jotka viljelevät yhteispuutarhoja. Yhdellä näistä ryhmistä on pieni maatilkku, mutta ei mitään työkaluja kasteluletkuja lukuun ottamatta ja lannoitteetkin puuttuvat. He ovat kuitenkin keränneet kompostia ja onnistuneet viljelemään vihanneksia ympäri vuoden. Onnekseen he saavat vettä paikallisen terveysaseman tankista ja tomaateista ja rapsista saatu ylimääräinen sato on myyty torilla. Nyt heillä on tarpeeksi rahaa ostaa kanoja ja vuohia. Ryhmä opiskelee puutarhanhoitoa edelleen opintopiirissä, auttaa perheitä, joilla on vammaisia lapsia ja osallistuu köyhimpien perheiden menoihin, esimerkiksi hautajaiskuluihin.

 

Hararessa olevat ryhmät eivät ole yhtä onnekkaita, sillä kaupunki kärsii vakavasta vesipulasta.

 

 

Hiv, aids ja työ vammaisten parissa

 

Hiv / aids on edelleen suuri ongelma Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Zimbabwessa tilannetta vaikeuttaa paheneva köyhyys, viimeaikainen kuivuus ja maan heiveröinen talous. Vaikka hiv-tartunnan saa entistä harvempi (v. 2005 virusta kantoi 20,1 % väestöstä ja v. 2009 14,3 %), epidemian jäljeltä on 1,6 miljoonaa sairastunutta lasta. Vain 5000 heistä (0,3 %) on laitoshoidossa, muita hoidetaan kotioloissa.

 

Rusape-Matsikan alueella pyörätuolin lahjaksi saaneet.

 

ROKPA keskittyy tukemaan perheitä taloudellisesti ja henkisesti. Yhteisö- ja perhekeskeinen lähestymistapa on tarpeen erityisesti orpojen lasten kohdalla. Usein heistä pitävät huolta isovanhemmat, jotka itsekin tarvitsevat hoivaa.

 

ROKPA antaa paikalliselle väestölle valistusta hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi. Opintoryhmissä on rikottu tabuja ja keskusteltu turvaseksistä. Asennemuutosta kuvastaa esimerkiksi se, että opetukseen osallistuneet eivät enää usko siihen, että seksi albiinon kanssa parantaa hiv-tartunnan. Talk Time ja Tara Rokpa -ryhmissä on ollut yli 70 osallistujaa kuukaudessa. Lokakuun jälkeen olemme kouluttaneet sata ohjaajaa lastensuojelutyöhön, tarjonneet psykososiaalista tukea lähes 250 äskettäin orvoksi jääneelle lapselle ja maksaneet lähes 650 lapsen koulumaksut.

 

 

Mitä seuraavaksi…

 

Yhdysvaltain dollari on edelleen käypää valuuttaa Zimbabwessa ja useimmat tavarat ovat ulkomailta tuotuja. Polttoainekulut kasvavat ja inflaatio on 4,5 % kuukaudessa.

 

Ihmiset alkavat olla hyvin epätoivoisia ja varkaudet yleistyvät. Poliittinen tilanne on epävakaa ja jos presidentti Mugabe aikaistaa vaaleja, odotettavissa on mellakoita. Ulkomaiset yritykset ovat vaarassa, koska hallitus toivoo, että mustaihoiset omistaisivat ulkomaisista yrityksistä 51 % viiden vuoden kuluttua. Kiinalainen halpatuonti uhkaa kotimaan tuotantoa.

 

ROKPA laskee, että se tarvitsee US$8000 toimistonsa kuluihin. Paikallisilta tahoilta on mahdotonta saada avustuksia nykyisessä taloustilanteessa. Olemme kiitollisia kaikille ROKPAn tukijoille ja toivomme kovasti, että voisimme jatkossakin toimia etujoukoissa auttamassa Zimbabwen heikoimpia.

  

Tinashe oli niin iloinen,

 

ettei voinut lakata sanomasta sanomasta: ”Suurkiitokset, Jumalan siunausta. Ilman apuanne en olisi voinut selviytyä seitsemännen luokan pääsykokeista.” Tinashe on nuori kuudesluokkalainen poika vammaisille tarkoitetussa Jairos Jirin koulussa Hararen Southertonissa. Hänen selkärankansa on halvaantunut, eikä hän voi käyttää käsiään. Hän kirjoittaa jaloillaan.

 

Tinashe oli huolissaan pääsykokeista, koska hänen kirjoituksestaan on vaikea saada selvää. ROKPAn päättäjiä tarina kosketti, mutta heti emme voineet auttaa. Kun sitten saimme lahjoituksena tietokoneen, kaikki ajattelivat ensimmäiseksi Tinashea. 24. marraskuuta Tinashe Mashumba sai tietokoneen ja sanoi, että hänen huolensa olivat nyt ohi.

 

Mikään hankkeistamme ei voisi toteutua ilman teitä lahjoittajia, jotka pidätte yllä toivoa ja autatte meitä muuttamaan sanat teoiksi. Olemme erityisen kiitollisia säännöllisille lahjoittajille, joiden avustusten turvin voimme suunnitella tulevaa. Pienikin summa merkitsee:

 

2,30 eurolla saa silmälasit

5,75 eurolla saa 50 lämmintä ateriaa Nepalin katukeittolassa

12,50 euroa riittää tiibetiläisen lapsen koulukuluihin kuukaudeksi

 

Vähemmällä kuin parin kahvikupin hinnalla joku matkojen päässä voi kokea elämänmuutoksen. Liity mukaan, olet lämpimästi tervetullut joukkoomme. Kiitos kaikesta mitä teet, jotta ROKPA voi jatkaa ja auttaa siellä, missä apua tarvitaan.

 

Lahjoitukset

   

Kuvat © ROKPA INTERNATIONAL
 

ROKPA News

Kotisivu