numero 1/2010   

 

 

Rokpa Uutiset 

      Zimbabwe             Intia              Tiibet                Nepal             

 

Mikä on Rokpa?
R O K P A tarkoittaa tiibetin kielellä auttamista tai palvelemista. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti tämän poliittisesti sitoutumattoman humanitaarisen järjestön vuonna 1980 auttaakseen avun tarpeessa olevia huolimatta siitä, minkä maalaisia he ovat ja mikä heidän uskontonsa tai kulttuurinsa on.

 

30 vuotta avustustyötä - merkkivuosi

 

Apua tarvitsevien joukko on käsittämättömän suuri

 

 

 Zimbabwe
   

Viime vuonna Zimbabwen dollari korvattiin USA:n ja Etelä-Afrikan valuutalla. Se vaikeutti ihmisten taloustilannetta huomattavasti. Useimmat ovat työttömiä, eikä heillä ole yhtään rahaa. Kodittomien, varattomien ja epätoivoisten ihmisten määrä kasvaa ja he kuljeskelevat usein kaduilla etsimässä jotain, mikä pitäisi heidät ja heidän perheensä hengissä.

 

ROKPAn tukiverkko on avannut oven heille, jotka tarvitsevat apua, mutta varamme ovat erittäin rajalliset. Useimmat ihmiset tarvitsevat lääkkeitä ja ruokaa, sekä rahaa koulumaksuihin, asumiskuluihin, silmälaseihin, bussilippuun päästäkseen kotiin, sairaalakuluihin, proteeseihin ja kainalosauvoihin.

 

Autamme niin monia kuin pystymme. Ruokapaketeissa on vain maissijauhoa, papuja ja ruokaöljyä, joskus lisänä on jauhoa ja riisiä. Lääkkeet vievät varoistamme suuren osan, koska terveydenhuolto on romahtanut. Viime vuonna koleraepidemia tappoi yli 4000 ihmistä. Pelätään, että se uusiutuu tänä vuonna, sillä vesiputkistot ovat huoltoa vailla.

 

 

 

Apua jonottamassa.

 

 

 

Pedzisai ja Tinashe

 

Pedzisai ja hänen kolmivuotias poikansa Tinashe käyvät usein ROKPAn keskuksessa Hararessa. Oli aika, jolloin Pedizai työskenteli tilitoimistossa, mutta nyt hän, niin kuin 90 % Zimbabwen väestöstä, on työtön.

 

Tullessaan keskukseemme ensimmäistä kertaa vuonna 2005 Pedizai oli sairas, nälkäinen ja koditon. Nyt hän on paljon vahvempi: ”Tahdon ainoastaan päästä taas töihin,” hän sanoo, mutta töitä ei ole. Hän saa hiukan rahaa keräämällä käytettyjä muovipulloja. Tällä hetkellä hän asuu vanhasta puhelinkopista kyhätyssä suojassa ja tekee satunnaistöitä keskuksellemme, sekä palkallisia että palkattomia.

 

Monien muiden tavoin Pedizai on riippuvainen ROKPAn avusta sekä ruoan että lääkkeiden suhteen. Kun hänen poikansa äiti lähti ja jätti vauvan hänelle, hän sai tukea osallistumalla ROKPAn myönteisen elämän koulutusohjelmaan. Nyt hän on perustanut oman ryhmän vihannestorille kotinsa lähelle, ja kertoo siellä ROKPAssa oppimistaan taidoista.

 

 

 
    Pedzisai ja Tinashe

ROKPAn työtekijä Wiseman sanoo: ”Pedzin aineellinen elämä on kovaa, mutta ROKPA on antanut hänelle paikan, mihin hän on tervetullut ja missä häntä kunnioitetaan ja mistä hän on saa voimaa kohdata vaikeutensa tyynesti, jopa iloisella mielellä.

 

Pyysimme Pedzisaita kertomaan meille elämäntarinansa ja hän kirjoitti kirjeen: ”Zimbabwessa ihmisiä kuolee päivittäin nälkään, köyhyyteen ja koleraan sairaaloissa, joissa ei ole lääkkeitä. Olen ylpeä että voin olla täällä ROKPAn jäsenten kanssa, koska he auttavat meitä monin tavoin. Pyydänkin teitä, että jatkaisitte Zimbabwen avustamista. Kiitos hyvin paljon että autatte siellä, missä apua tarvitaan.” Pedzisai Shava Charumbira

 

 Intia

 

Ruokatarjoilua Intiassa

 

Viime joulukuussa Rokpan katukeittiö järjestettiin viidennen kerran Bodhgayassa Intiassa vuosittaisen rukousjuhlan yhteydessä. Alun perin ruokaa tarjottiin päivittäin 200 henkilölle, nyt aterioita tarjotaan noin 750 henkilölle seitsemän päivän ajan. Bihar, jossa buddhalainen pyhäpaikka Bodhgaya sijaitsee, on yksi Intian köyhimpiä alueita. Sadat kerjäläiset tulevat sinne, missä pyhiinvaeltajat kulkevat kohti bodhipuuta, jonka alle Buddha istui saavuttaakseen valaistumisen.

 

 

 

Katukeittiö antaa jotain konkreettista ja hyödyllistä tekemistä rukousten lomassa kagyu monlamin aikana. Se on eräs buddhalainen tapahtuma, eikä vapaaehtoisista ole puutetta. He tulevat eri puolilta maailmaa ja haluavat luonnollisesti auttaa. Se on hyvä tapa luoda yhteys paikallisiin ja kohdella heitä kunnioituksella.

 

Hyväksi onneksi viimeisimmässä juhlassa saimme tueksemme Hänen pyhyytensä Karmapan sisaren, Chyamsin-lan ja yhdistimme ruokatarjoilun Malesian Medical Foundationin terveysasemaan. Jokainen oli tervetullut. He jonottivat kärsivällisesti lääkäriin ja saivat sitten lämpimän riisi- ja linssiaterian vihannesten kera. Huolellisella taloudenpidolla 230 euroa riittää ruokkimaan 750 ihmistä päivittäin ja antaa työtä kymmenelle paikalliselle kokille, jotka aloittavat työnsä aamuneljältä. Suunnitelmissa on järjestää uusi katukeittiö vuonna 2010, joten olkaa hyvä ja lähettäkää avustuksenne viimeistään marraskuuhun mennessä.

 

 

 Tiibet

 

Tiibetiläinen koulutus

 

Kiinassa on tuhansia tiibetiläislapsia, joilla on vähän mahdollisuuksia koulutukseen. Vaikka hallitus maksaa nyt koulumaksut 1 – 9 asteella, ne, lapset, joilla ei ole varaa koulukyytiin, kirjoihin, lääkkeisiin ja vaatteisiin, eivät pääse kouluun. Hallitus antaa päivittäin 3 – 4 yuania (35 senttiä) ruokaan, mutta todelliset kustannukset ovat noin 12 yuania lasta kohti ala-asteella ja kasvavat noin 20 yuaniin keskiasteella.

 

ROKPA tukee köyhimpiä lapsia maksamalla kaikki nämä kulut, niin että koulunkäynti olisi mahdollista ja vähemmän vaikeaa. ROKPA keskittyy orpolasten koulutukseen. Mukana on myös niitä, joiden perhetausta on erityisen vaikea. Erityisesti tytöt ovat etusijalla, koska uskomme, että heidän kouluttamisensa on tehokkain tapa saada aikaan pitkän aikavälin yhteiskunnallinen muutos.

 

Kun peruskoulutuksen jälkeen muuta tukea ei ole, me olemme ainoa toivo niille nuorille, jotka yrittävät hankkia akateemista koulutusta. Niinpä ROKPA maksaa heidän täyden ylläpitonsa 9. luokan jälkeen lukion kautta yliopistoon asti.

 

Lhamo Gyab

 

 

19-vuotiaan Lhamo Gyabin tarina on tyypillinen. Hän tuli Luchun kouluun pienestä Allan kylästä, jossa maanviljely on pääelinkeino. ”Äitini kuoli seitsemän vuotta sitten auto-onnettomuudessa ja isäni on sairas. Hänellä on ongelmia keuhkojen kanssa ja matala verenpaine. Siksi hän ei voi tehdä mitään ruumiillista työtä ja 17-vuotias veljeni elättää perhettä. Hän tekee maatyöt ja saa myös töitä kylältä. Hän ansaitsee keskimäärin 500 yuania kuussa (55 euroa) ja sillä perheemme elää. Auttaakseni heitä vietän lomani rakennustyömailla, tavallisimmin kaivamalla perustuksia tai ojia. Näin saan kokoon 10 – 15 yuania päivässä, 350 yuania kuussa (38 euroa). Joskus saan työtä matkatoimistoista tulkkina, ja silloin voin harjoitella englannin ja kiinan kieltä.

 

Pienenä rankinta minulle oli se, että ei ollut ruokaa. Usein ei ollut muuta kuin tsampaa (ohrajauhoa). Kolme vuotta sitten talomme paloi. Naapurien avulla onnistuimme rakentamaan sen osittain uudelleen, mutta nyt koko perhe asuu yhdessä huoneessa. Silloin isäni masentui pahasti, eikä hän ole toipunut vieläkään. Käyn nyt koulua viimeistä vuotta ja olen luokkani paras mieliaineissani: tiibetin ja englannin kielissä. Haluan todellakin opiskella niitä yliopistossa, jotta voin ryhtyä kääntäjäksi, mutta minulla ei ole yhtään rahaa. Toivon, että ROKPA voi auttaa minua.”

 

Tiibetin historialliset ja kulttuurikohteet

 

ROKPA kartoittaa historiallisesti merkittäviä kulttuurikohteita Tiibetissä, ennen kuin ne katoavat. Tapoja merkitä kohteet on monia. Paikkoihin voidaan rakentaa stupa (tiibetiksi chörten), asettaa kyltti tai pystyttää patsas. Paikat vetävät pyhiinvaeltajia ja turisteja puoleensa ja täten niistä on hyötyä paikallistaloudelle ja valtava kulttuurillinen merkitys tiibetiläisille. Kulttuuriprojekteja avustavat voivat pyynnöstä saada kuvan jostakin näistä kohteista.

 

 

 Nepal

 

Kirje Nepalista

 

Ram Hari, Nealin projektijohtaja kirjoitti Lea Wylerille näin: ”Sen jälkeen kun lähdit nepalista muutama viikko sitten, paljon on tapahtunut. Meillä oli Darshain-juhla (Nepalin suurin vuosittainen tapahtuma. Sitä vietetään jumalatar Durgan kunniaksi ja se kestää 10 päivää.) Lapset olivat lomalla koulusta. Jotkut matkustivat sukulaistensa luo ja me juhlimme niiden 15 lapsen kanssa, jotka jäivät lastenkotiin. Söimme momoja, samosoita ja kanaa. Vanhemmat lapset ja uudet ROKPA-työntekijät Sagar ja Hemiraj olivat yövuorossa.

 

Pemba ja Rajen

 

Pidimme Pemban täällä, koska hänen äitinsä ei voi kovin hyvin tällä hetkellä. Pieni Rajen matkusti kotiin, mutta palasi pian, koska hänen äitinsä on huumeriippuvainen.

 

Kedar (16) auttaa äitiään rakentamaan uudelleen heidän pienen majansa, jonka vesi vei mennessään viime monsuunikaudella. Me autamme häntä työssä, johon saadaan rahoitus anteliaalta tukijalta.

 

Ganesh Dailla (ovimiehemme), Radha Missillä (sihteerimme), Parpatilla (joka huolehtii pienimmistä) ja Shivalla (majatalon ovimies ja katukeittiön kokki) sekä ROKPAn naisten työpajan työntekijöillä oli myös lomaa. Jotkut lapset ovat jo palanneet kouluun, toisilla on koko kuukausi vapaata. Maalaamme paljon niiden lasten kanssa, jotka ovat lomalla.

 

Pabitra (22) pääsi ammattikouluun ja suorittaa nyt turistioppaan tutkintoa. Kaiken kaikkiaan ROKPAn lastenkodin lapset voivat hyvin.

 

 

 

 

 

 

 

Kelsang (20) lähti tänään, ja sanoo kaikille näkemiin. Katmandun hotellikoulun parhaana oppilaana hän sai harjoittelupaikan Malesian Hilton hotellista!”

 

 

 

 

Ram Hari oli “ROKPA-lapsi”. Nyt 26-vuotiaana hän on naimisissa, hänellä on tytär ja hän on työskennellyt ROKPAn lastenkodissa viisi vuotta. Äskettäin hänet valittiin majatalon johtoon ja ROKPA on myös nimennyt hänet Nepalin säätiön johtoon.

 

 

Kelsang

      Ram Hari

 

Miten kaikki alkoi

 

1980 Akong Rinpoche haluaa auttaa tiibetiläisiä pakolaisia Intiassa. ROKPA syntyy Lea Wylerin ja hänen isänsä Veit Wylerin avulla.

 

1989 Uuden 80-paikkaisen lastenkodin avajaiset Nepalissa. Kolmen ensimmäisen Tiibetin projektin sopimukset allekirjoitetaan.

 

1990 Katukeittiö Nepalissa alkaa ja Lea Wyler pelastaa ensimmäiset seitsemän lasta kadulta.

 

1995 Katukeittiö alkaa Johannesburghissa, Etelä-Afrikassa.

 

1996 Tiibetiläisiä Kiinassa tukevien hankkeiden määrä nousee 35:een.

 

2002 Ruoan jakelu alkaa Zimbabwessa ensimmäistä kertaa.

 

2005 Uuden juuri rakennetun 80-paikkaisen lastenkodin avajaiset Nepalissa.

 

Keitä autamme nyt

 

Kiinan tiibetiläisalueet

 

Tuemme yli 150 projektia, jotka liittyvät koulutukseen, terveydenhoitoon, toimeentuloon ja kulttuuriin. 10,678 oppilasta hyötyy koulutuksesta ja tuhannet muut terveydenhoidosta.

 

Etelä-Afrikka

 

Ruokaa ja koulutusta 300 hengelle Johannesburgissa. Sosiaalista tukea ja ammattikoulutusta noin 200 hengelle Groot Maricon alueella.

 

Nepal

 

80 lasta lastenkodissa, jopa 800 asiakasta päivittäin katukeittiössä talvikuukausina, 10 naista työllistettynä Naisten työpajassa, 50 starttirahaa vuosittain pienyrityksiä varten.

 

Zimbabwe

 

Noin tuhatta heikossa asemassa olevaa autetaan kuukausittain: sairaita, orpoja, vammaisia ja varattomia. ROKPA tukee myös orpokotia, jossa on 900 lasta.

 

Intia

 

Bodhgayassa jaetaan vuosittain noin 5000 ateriaa. Jatkamme myös joidenkin tiibetiläisten pakolaisten tukemista.

 

Britannia

 

Edinburghissa on nyt viisi tiibetiläistä opiskelijaa.

 

Mitä me teemme

 

ROKPA pystyy toimimaan eräillä mailman syrjäisimmistä ja vaikeakulkuisimmilla alueilla kuten Kiinan tiibetiläisalueilla ja Zimbabwessa, missä tulotaso on äärimmäisen alhainen ja poliittiset olot hyvin vaikeat. Työskentelemme myös Etelä-Afrikassa, Nepalissa ja Intiassa sekä Puolassa ja Britanniassa.

 

ROKPAn päämääränä on auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat apua kansallisuuteen ja uskontoon katsomatta, antaa käytännön tukea sekä yksilöille että yhteisöille, jotta elinolot paranevat ja omavaraisuusaste kasvaa.

 

Saavuttaakseen tavoitteensa ROKPA keskittyy koulutukseen ja terveydenhoitoon, mutta ottaa myös huomioon kulttuurin ja ympäristönsuojelun tärkeyden sekä antaa ensiapua siellä, missä pitkän ajan suunnitelmia ei voida tehdä.

 

Mottomme on auttaa siellä missä apua tarvitaan, mutta teemme sen tietoisina siitä, että ne, joita autamme pystyvät auttamaan itseään, he vain tarvitsevat voimavarat, joilla siitä tulee mahdollista.

 

Mitä ROKPA UK tekee lahjoitusvaroilla

 

Hallintokulut katetaan myyntituloilla ja pankin korkotuloilla.

UK tulot 2009: £297,765.

 

Tiibet 38%

Yleinen projektirahoitus 24%

Zimbabwe 19%

Nepal 12%

Vierailevat oppilaat ja lääkärit 6%

Yksilöstipendit 1%

 

Näin voit osallistua ja tehdä muutoksen jonkun elämään…

Mitä apusi saa aikaan:

 

£10 riittää lapsen kuluihin ala-asteella 1 kuukaudeksi.

£20 riittää alakoululaisen terveysmenoihin vuodeksi.

£25-50 kattaa terveysmenot keski-asteella.

£487 riittää vuoden opintoihin yliopistossa.

£723 on tiibetiläisen lääketieteen tohtorin vuoden palkka.

£500 Edinburghissa opiskelevan oppilaan täysihoito ja terveydenhoito vuodeksi.

£66 ruokkii viikon 270 ihmistä Johannesburgissa.

£1,600 tarvitaan Groot Maricon paikallisyhteisön ylläpitoon vuosittain.

£47 riittää kattamaan 400 ihmisen ateriakulut katukeittiössä.

£124 – lapsen hoito ja koulutus lastenkodissa /kk

£6 – ruokaa yhdelle ihmiselle kuukaudeksi.

£7.50 lääkärikäynti ja lääkkeet.

£81 on yhden lapsen kulut elämäntaitoleirillä..

£159 keskiasteen kouluvuosi.

£126 hiv/aids suojaaminen ja hoito

 

Harvinaisten kasvien suojelua oppimassa

 

Palden, Droni ja Tenpa

 

Tiibetiläiset lääkärit Droni ja Tenpa menestyvät hyvin Skotlannin maatalousopistossa. Heidän opiskelukumppaninaan Kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa on Palden, joka keskittyy englanninopintoihin. He keräävät valtavaa tietomäärää, joka tulee käyttöön kotona, missä harvinaisia tiibetiläisiä lääkekasveja yritetään pelastaa häviämästä sukupuuttoon.

 

Kieli- ja kulttuurieroista huolimatta nämä nuoret tiibetiläiset ovat edistyneet ihmeen hyvin. Heidän opettajansa kehuvat heitä kaikkia ahkeriksi ja todistavat, etteivät heidän koulutukseensa käytetyt rahat ole menneet hukkaan.

 

 

ROKPAn 30-vuotisjuhlat Lontoossa - huom. peruttu Yushun maanjäristyksen vuoksi

 

Juhlien pääohjelmanumero on entisten katulasten tanssiesitys. He tulevat ROKPAn lastenkodista Nepalista. Lapset matkustavat useihin Euroopan maihin ja Lontoossa he esiintyvät Cochrane teatterissa sunnuntaina 20.kesäkuuta klo 18. Liput £10. Jos haluat tiedon milloin lipunmyynti alkaa, lähetä sähköpostia osoitteella london@rokpa.org.

 

 

 

Kiitos
kaikilta lapsilta ja aikuisilta, joita
sinä autat Rokpan kautta
 
Tili 141930-720844 (Nordea), saaja Rokpa Finland ry
 
  Etelä-Suomen lääninhallitus on 20.10.2008 myöntänyt Rokpa Finland ry:lle luvan varainkeräykseen ajalle 23.11.2008 - 22.11.2010 koko maahan Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Luvan numero: OKH541A.  

Lisätietoa


Kuvat © ROKPA INTERNATIONAL
 

Rokpa News

Kotisivu