numero 1/2009   

 

 

Rokpa Uutiset 

      Zimbabwe                Nepal                   Tiibet 

 

Mikä on Rokpa?
R O K P A tarkoittaa tiibetin kielellä auttamista tai palvelemista. Tiibetiläinen lääkäri Akong Rinpoche perusti tämän poliittisesti sitoutumattoman humanitaarisen järjestön vuonna 1980 auttaakseen avun tarpeessa olevia huolimatta siitä, minkä maalaisia he ovat ja mikä heidän uskontonsa tai kulttuurinsa on.

 

 Zimbabwe
   

 

 

Ensikäden uutisia Zimbabwesta

 

 

Trish Swift Zimbabwen ROKPAsta vieraili äskettäin Skotlannissa kertomassa maansa nykytilanteesta:

 

 

”Pääasiallinen ongelma on nälkä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Viimeinen sadekausi alkoi lupaavasti, mutta tulvat tuhosivat sadon lähes kokonaan. Nyt ei ole ruokaa ja siemenviljaa vain niukasti. Ihmiset yrittävät pysyä hengissä syömällä luonnosta löytämiään hedelmiä ja juuria. Tilanne on todella kiperä.

 

Jopa ne, joilla on työ, näkevät nälkää, koska raha on arvotonta. Kauppa-apulainen, jonka palkka on 20 euroa kuussa, kertoi minulle, miten vaikeaa on ostaa riittävästi ruokaa. Mutta ihmiset jatkavat työssäkäyntiä, mikä osoittaa zimbabwelaisten uskomatonta sitkeyttä. He eivät halua istua kotona, vaikka työnteon rasitus tekee heidät entistä nälkäisemmiksi, he toivovat vain, että tulisi muutos.

 

Hallitus on painanut yhä suurempia seteleitä, esimerkiksi sata miljardia Zimbawen dollaria, ja sen myötä ongelmat ovat paisuneet. Helmikuussa Yhdysvaltain dollari hyväksyttiin lailliseksi valuutaksi ja Zimbabwen dollari muuttui arvottomaksi. Nyt kun on ulkomaista valuuttaa, ruokaa saadaan tuotua ulkomailta, mutta se on kolme kertaa kalliimpaa kuin kotimainen ruoka ja todellakin tavallisten ihmisten ulottumattomissa.

    Ruokajono ROKPA-keskuksessa
 

 

Toinen iso ongelma on kolera. Ihmiset ovat liian köyhiä ostaakseen polttopuita, jotta vesi voitaisiin keittää. Koleraan on lääkkeitä, mutta jos ihmiset eivät saa puhdasta vettä ja hoitoa, heidän ruumiinsa kuivuu oksennuksen ja ripulin takia. Virallisten lukujen mukaan 50,000 ihmisellä on nyt kolera ja 3,500 on kuollut. ROKPA jakaa Punaisen Ristin antamia lääkkeitä.

 

Valtion pääsairaalat toimivat vajaateholla ja suurin osa osastoista on kiinni. Eräänä aamuna minut herätettiin kello kolme ja kerrottiin, että pihaan oli tullut pariskunta, jolla oli kolera ja joka tarvitsi lääkkeitä. Ajoin heidän kanssaan sairaalaan, joka oli onneksi auki. Henkilökunta kertoi, että hoito maksaa 58,000,000 Zimbabwen dollaria. Sanoin että minulla on mukanani 7,000,000 dollaria käteistä. Silloin miljoona Zimbabwen dollaria vastasi yhtä Yhdysvaltain dollaria. Sairaala myöntyi ottamaan potilaat vastaan sillä summalla ja laskuttamaan heitä lopusta. Nämä potilaat olivat selvästi kerjäläisiä, eikä heillä varmasti ollut mitään omaisuutta. Se merkitsee, että sairaala toimi hyvin joustavasti, ja se onkin tyypillistä zimbabwelaisille. Tässä tapauksessa oli myös onnea, aina niin ei ole.

 

Sitten meillä on aids-ongelma, joka koskettaa monia. Noin joka neljäs aikuinen on hiv-positiivinen. Ruoan ja lääkkeiden puute tekee sairaiden ihmisten elämästä entistäkin kovempaa. Heidän pitäisi saada ravinteikasta ruokaa ja tulehdukset pitäisi hoitaa välittömästi. Useimmiten se on mahdotonta ja he kuolevat. Kun sukulainen kuolee, jäljelle jääneet suvun jäsenet huolehtivat lapsista kuin omistaan, mutta ellei aikuisia ole jäljellä syntyy lasten johtamia perhekuntia. Siskoista tulee ”äitejä ja veljistä ”isiä”.

 

Kaikesta huolimatta ihmisillä on käsittämättömän paljon kärsivällisyyttä ja huumorintajua. He nauravat kaikelle. He vitsailevat siitä, miten huonosti asiat ovat. Jokainen ROKPAn ohjelma alkaa lauluin ja tanssein. On siis hyvin vaikea nähdä näitä ihmisiä muserrettuina, vaikka sitä he todellakin ovat. Synnyin Zimbabwessa ja pidän suurena etuoikeutena saada asua täällä, koska ilmapiiri on mahtava. Ihmisissä on tietenkin huonojakin luonteenpiirteitä, mutta peruskärsivällisyys ja iloisuus on vahvasti zimbabwelainen ominaisuus.”

 

Tällä hetkellä

100 eurolla saa ruokaa yhdelle perheelle kuukaudeksi.

20 eurolla saa ruoan yhdelle ihmiselle kuukaudeksi.

Hiv/aids-lääkkeet maksavat noin 35 euroa.

Kaikki apu on tervetullutta!

 


 Nepal

 

Kumpikin voittaa:

Ruokaa ja tulevaisuus Nepalin katulapsille ja loma sinulle

 

Katmandun kaupungissa sähköt ovat poikki vähän väliä, toisinaan 16 tuntia vuorokaudessa. Tammi-helmikuussa jokainen tottui valmistautumaan päivään pimeydessä: lapset pukeutuivat koulupukuihinsa ja vapaaehtoiset valmistivat soppakeittiön aamiaista.

 

Nyt kun moni ROKPAn lastenkodin lapsi on teini-iässä, projektinvetäjä Lea Wyler etsii keinoja turvata heidän tulevaisuutensa. Moni haluaisi yliopistoon, mutta saavatko kaikki tarpeeksi hyvät todistukset koulusta? Miten ROKPA voi maksaa kalliin koulutuksen? Jotkut ovat kiinnostuneita ammattiopinnoista, mutta sekin maksaa.

 

Eräs tärkeä tulonlähde on uusi, mukavuuksin varustettu majatalo lastenkodin naapurissa.

 

Talossa on oma aggregaatti joka turvaa sähköntuotannon. Lomaosakkeiden myynnistä ja 14 kalustetun huoneiston vuokrista saadut tulot käytetään kokonaisuudessaan lasten hoitokuluihin ja koulumenoihin. Lue lisää

 

Vammaisen elämää Katmandussa

 

Vammaisille elämä Katmandussa on erityisen vaikeaa. Heitä syrjitään ja jätetään oman onnensa nojaan. Vain vahvimmat ja kekseliäimmät löytävät elinkeinon, muut häviävät ilman, että kukaan huomaakaan.

 

Thekbahadur ja hänen vaiminsa Kopila – kumatkin sokeita, kuulivat ROKPAsta ja tulivat pyytämään apua. ”Minulla oli tuhkarokko seitsenvuotiaana ja se vei näköni. Muistan kaiken hyvin elävästi: peltojen värin, majojen muodot, punaiset auringonlaskut ja äitini kasvot,” Thekbahadur kertoo. Kopila on syntymäsokea.

 

He kummatkin kävivät koulua. Ystävät lukivat ääneen Thekbahadurille ja hän oppi kaiken ulkoa. Hänelle kerrottiin, että hän voisi sada näkönsä takaisin leikkauksen avulla, mutta perheellä ei ollut siihen varaa. Nyt on liian myöhäistä, sillä hermot ovat rappeutuneet.

   

Thekbahadur oppi tekemään kynttilöitä. Vaikka hän kohtaa joka päivä monenlaisia esteitä, hän luottaa käsityöläistaitoihinsa ja tietää että hän voi tulla toimeen.

 

ROKPA tarjoaa alkupääoman tai korottomia mikrolainoja perustyökalujen ja materiaalien hankintaan ihmisille, joilla on tarpeeksi taitoa pienyrityksen perustamiseen.

 

60 eurolla kuukaudessa

voit rahoittaa aloittelevan kynttiläpajan, räätälin, teehuoneen tai muun pikkuyrityksen toiminnan, niin että yrittäjä alkaa ansaita omia tuloja ja saa omanarvontuntonsa takaisin.

 

 

 Tiibet

 

Talven 2009 uutisia ROKPAn Tiibetin projekteista

 

Lea Wyler kävi katsomassa yli 120 projektia kylmimpinä talvikuukausina. Hän kirjoitti matkastaan kuvitettua päiväkirjaa.

Pyhän monumentin luona:

 

Tarina kuuluu näin: ”Lapsen kummatkin vanhemmat kuolivat. Isoäiti huolehtii vammaisesta lapsesta. Hänen täytyy sitoa hänet selkäänsä ja kantaa kaikkialle. Tunsin syvää myötätuntoa isoäitiä ja tyttöä kohtaan.

 

Millaista hänen elämästään tulee? Mitä hänelle tapahtuu, kun isoäitiä ei enää ole? Taas kerran toivoin, jotta saisimme niin paljon lahjoituksia, että voisimme auttaa kaikkia tarvitsevia, jotka kohtaamme.”

 

   

 

ROKPAn orpokodissa:

 

”Jotkut lahjoitetuista vaatteista ovat aivan liian isoja, toiset hiukan liian pieniä, mutta nämä orvot eivät valita. He ovat ikionnellisia siitä, että eivät palele. Katsoin kun he söivät, ja he tosiaan pystyvät syömään!

   

Eräs pikkutyttö tarjosi ateriaansa minulle. Hän aikoi olla ilman ruokaa minun takiani. Sydäntäni vihlaisi. Miten onnekas olen, että voin auttaa täällä. Niin monta lasta, kaikki ilman vanhempia. ”

 

Kadulla:

 

 

Tässä on äiti lapsineen. Kotona on viisi lasta lisää. Heidän koko omaisuutensa on tässä. Ystävälliset ohikulkijat antoivat heille hatut. Miten äiti selviää kovasta talvesta niin monen lapsen kanssa? Miten hän ruokkii heidät? Näemme paljon tällaista matkoillamme ja päätämme perustaa lisää ROKPA-kouluja, emme anna periksi ikinä. Jatkamme työtä antaaksemme mahdollisuuden tämänkaltaisille lapsille. Tulkaa mukaan ja tuokaa ystävännekin. Kiitos.

 

ROKPAn tukemassa koulussa:

 

 

”Yangzom kuuntelee, kun eräs Chödrakin koulun oppilaista kertoo tarinaansa. Yangsom on eräs ROKPAn Yushun vuonna 1993 aloittaneen koulun ensimmäisistä oppilaista. Hän on nyt tiibetiläinen lääkäri ja kääntäjämme tällä matkalla.”

 

Tässä peruskoulussa on 30 ROKPAn tukemaa oppilasta.

30 euroa kuussa auttaa tukemaan sisäoppilaitoksessa asuvaa oppilasta. Anna lapselle mahdollisuus oppia ammatti ja säilyttää omanarvontuntonsa.

 

ROKPA Edinburghissa

 

Edinburgissa Skotlannissa on kolme tiibetiläistä puutarhaopiskelijaa Droni, Palden ja Tenpa. He tekevät kovasti töitä ja suunnittelevat yrttitarhaa Kuninkaalliseen kasvitieteelliseen puutarhaan. He ovat vierailleet luomuviljelijöiden luona ja toiveissa on, että samoja menetelmiä voidaan käyttää Tiibetissä.

   
Opintoryhmä: Tenpa, Claire McNaughton, Palden ja Droni

Yksi opiskelija tarvitsee yli 10,000 euroa vuodessa koulu- ja ylläpitokustannuksiin.

 

 

Kiitos
kaikilta lapsilta ja aikuisilta, joita
sinä autat Rokpan kautta
 
Tili 141930-720844 (Nordea), saaja Rokpa Finland ry
 
  Etelä-Suomen lääninhallitus on 20.10.2008 myöntänyt Rokpa Finland ry:lle luvan varainkeräykseen ajalle 23.11.2008 - 22.11.2010 koko maahan Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Luvan numero: OKH541A.  

Lisätietoa


Kuvat © ROKPA INTERNATIONAL
 

Rokpa News

Kotisivu