Akong Tulku Rinpoche

Karma

in english

 

Ovatko karma ja jälleensyntymäoppi buddhalaisuuden olennaisia piirteitä?

 

Karman ymmärtäminen kuuluu buddhalaisuuteen. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna kyse on syystä ja seurauksesta. Kyse ei ole palkinnosta ja rangaistuksesta. Jälleensyntyminen on osa karman lakia. Kun sen tietää, ymmärtää, että jos on tehnyt hyvää, siitä täytyy joskus seurata jotain hyvää, ja jos on tehnyt pahaa, seuraukset ovat pahoja. Karma, tai syy ja seuraus tarkoittaa, että jos haluaa parantaa jotain, itseään tai jotain muuta, on pyrittävä parantamaan itseään – se on buddhalaisuutta. Minusta tieto karmasta on hyödyllistä heillekin, jotka eivät kokonaan hyväksy sitä.

 

Tarkoittaako buddhalainen näkemys karmasta sitä, että koko elämä on ennalta määrättyä eikä ole minkäänlaista valinnanvapautta?

 

Jotkut ajattelevat niin, mutta se ei ole aivan totta. Tähän hetkeen saakka – alkaen aina siitä missä ja milloin synnyit, vanhempasi ja sisaruksesi ja kaikki muu sellainen johtuu edellisissä elämissä tekemistäsi teoista. Koet nyt noiden tekojen seurauksia. On myös sanottu, että meillä on mahdollisuus tehdä valintoja sekä ensi vuoden että seuraavan elämän suhteen. Tulevaisuutemme riippuu siitä mitä teemme juuri nyt. Tällä kuluvalla hetkellä kylvämme siemenen eli syyn ja koemme siitä johtuvan seurauksen myöhemmin. Ja jos kylvämme perunaa, siitä ei kasva omenapuita. Tulos, tulevaisuus on omissa käsissämme; tekomme luovat tuloksen. Karman laki ei merkitse sitä että vaipuu horrokseen ja ajattelee vain, että kaikki mitä voi tehdä on odottaa tuloksia. Tämänhetkinen ihmiselämämme sisältää menneitten tekojemme tulosten kokemisen, mutta samaan aikaan luomme tulevaisuuttamme. Tästä näkökulmasta kaikki ei ole karman ennalta määräämää, luommehan itse myös uuden karmamme. Tapaan sanoa, että sillä ei ole merkitystä mitä olet tehnyt, vaan sillä mitä teet nyt, sitä kautta voit luoda itsellesi paremman tulevaisuuden.

 

Jotkut ihmiset ovat huolestuneita karman käsitteestä. Jos heille tapahtuu jokin vastoinkäyminen kuten sairastuminen tai lapsi kuolee, sitä pidetään "rangaistuksena" jostain, mitä he ovat tehneet väärin. Voisitteko sanoa tähän jotain?

 

Mielestäni ihmiset, jotka ajattelevat karmasta näin, eivät joko ymmärrä sitä kunnolla tai käyttävät karmaa tekosyynä. Se mitä tapahtuu, ei riipu siitä, uskommeko karmaan vai emme, elämässä tapahtuu joka tapauksessa erilaisia asioita, hyviä ja pahoja, miellyttäviä ja epämiellyttäviä. Jos ymmärtää karmaa enemmän, on helpompi toimia eteen tulevien asioiden kanssa. Ilman ymmärrystä tuskallisten asioiden kohtaaminen on vaikeampaa ja silloin toteaa vain: " Tämä on varmastikin tekemisissä joidenkin edellisissä elämissä tekemieni todella huonojen tekojen kanssa, ja siksi en voi tehdä asialle mitään. Tämä kärsimys on rangaistukseni." Jos olette ymmärtäneet asian paremmin, niin en usko että käytätte karman käsitettä tällä tavoin, pikaisena tekosyynä. Parempi ymmärrys auttaa teitä kokemaan kaiken – hyvän ja pahan – myönteisemmällä tavalla. Se auttaa teitä muuttamaan henkilökohtaisen roskaröykkiönne hyväksi kompostiksi!

 

Kuinka karma toimii?

Kotisivu