ROKPA INTERNATIONALIN KERÄYS MAANJÄRISTYKSEN UHREILLE YUSHUSSA

 

Vakava maanjäristys Kiinassa teki tuhoa erityisesti tiibetiläisten asuttamalla alueella

 

2500 ihmistä kuoli ja yli 12,000 loukkaantui Luoteis-Kiinan maanjäristyksessä 14.4.2010. Järistys oli voimakkuudeltaan noin 6,9

magnitudia Richterin asteikolla. Uhrit ovat pääosin tiibetiläisiä.

 

Köyhä Yushu (Jyeku, eli Jiegu) sijaitsee vuoristoisella syrjäseudulla Qinghain maakunnassa 3800 metrin korkeudessa. 97 % väestöstä on tiibetiläistä alkuperää. Noin 6 miljoonasta tiibetiläisestä, jotka ovat jääneet kotimaahansa, 260,000 asuu tällä alueella. (130,000 tiibetiläistä elää pakolaisina muissa maissa.)

 

   

ROKPA INTERNATIONAL on johtava hyväntekeväisyysjärjestö Tiibetissä ja sillä on siellä 150 kehityshanketta. ROKPA on auttanut köyhtynyttä paimentolaisväestöä 20 vuoden ajan.

Kun järistyksestä oli kulunut runsas viikko, ROKPA INTERNATIONAL oli vastaanottanut jo lähes 60,000 euroa avustuksina. Samalla kun kansainvälisen lehdistön kiinnostus katastrofia kohtaan vähenee, meidän on aika koota voimat yhteen ja jatkaa avustustyötä.

 

Miten voin auttaa (viestikentään: Yushu)

Lea Wyler (varapuheenjohtaja): ROKPAlla on järistysalueella 64 hanketta, joista monta on nyt tuhoutunut. Samalla kun itkemme katkeria kyyneleitä, sitoudumme yhteisvoimin rakentamaan uudelleen ja tukemaan orpoja ja vanhuksia - ei vain Yushussa vaan sitäkin kaukaisemmilla alueilla, missä maa järisi ja minne kansainvälinen apu ei yllä.

 

Blogi

 

   

10.4.2012   ROKPA Times

 

Kaksi vuotta maanjäristyksen jälkeen Yushun kaupunki toipuu hitaasti. Drolma ja hänen äitinsä (kuvassa) ovat asuneet tähän saakka teltassa. Drolman äiti työskentelee sairaanhoitajana Yushun sairaalassa. He menettivät monia perheenjäseniä ja ystäviä ja heidän pieni talonsa sortui. Ulkona on hyvin kylmä ja talvisin myös kosteaa ja on vaikea nukkua. Suihkuun pääsee, jos on varaa maksaa siitä ja jotkut ovatkin lakanneet kokonaan peseytymästä.

 

Teltassa ei ole turvallista, koska sitä ei voi lukita. Vähiä tavaroita on vahdittava, muuten ne varastetaan. Hallitus rakentaa uusia taloja, mikä on hyvä asia, vaikka isot tiibetiläisperheet tarvitsisivat enemmän tilaa. He ovat myös menettäneet elinkeinonsa jouduttuaan myymään maan ja karjan. Heillä ei ole edes peruskoulutusta muihin töihin ja ikävä kyllä osalle Yushun tiibetiläisväestöstä kerjääminen ja varastaminen ovat elinehtoja.

 

Kaikki kärsivät hintojen noususta, kaikki on yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin ennen järistystä. Jotkut masentuvat ja käpertyvät itseensä. Moni turvautuu uskontoon: erityisesti nuoria nähdään rukoilemassa aiempaa useammin. Kestää kauan, ennen kuin Yushun haavat paranevat.

 

 

Yushun maanjäristyksen jälkimainingeissa

ks. myös Matkaraportti Tiibetistä syksyllä 2010

 

On kulunut vuosi siitä, kun maanjäristys mullisti Yushun alueen elämän 14.4.2010. Ikävä kyllä olosuhteet kaupungissa ja sitä ympäröivissä kylissä ovat edelleen hyvin puutteelliset.

 

Chunga Lhamo, joka on käynyt ROKPAn koulua ja valmistunut lääkäriksi asuu kylässä, jonne on noin kahden tunnin ajomatka Yushusta. Hän kertoo, että kaikki kaupungin ja hänen kylänsä asukkaat asuvat edelleen teltoissa ja tilanne voi hyvin pysyä samanlaisena monta vuotta eteenpäin. Hallitus suunnittelee uusien talojen rakentamista, mutta kestää kauan, ennen kuin ne valmistuvat. ROKPA käyttää lahjoituksina saamiaan varoja tuhoalueen orpolasten koulutukseen ja hakee myös rakennuslupia.

 

ROKPAn oppilas palaa Skotlannista Yushuun ensi elokuussa

 

Tiibetiläinen Tenpa Dargey on opiskellut maataloutta Saksassa vuodesta 2007. Vuonna 2008 hän tuli Skotlantiin vuodeksi oppimaan englantia ja solmi oppisopimuksen Edinburghin kasvitieteellisen puutarhan ja maatalousoppilaitoksen kanssa. Nyt hän valmistautuu viemään oppimansa taidot kotimaahansa. Hänellä on vaimo Yushussa, pari tapasi aikoinaan ROKPAn koulussa. Tenpan vaimo Palmo on lääkäri paikallisessa sairaalassa ja perhe omistaa hiukan maata. Tenpa suunnittelee sinne harvinaisten kasvien taimitarhaa ja yrttilääkkeiden viljelyä. Hän haluaa myös puhua ympäristöasioiden puolesta ja opastaa ihmisiä kierrätyksessä.

 

Viime elokuussa Tenpa kävi lyhyellä lomalla Yushussa, missä huhtikuinen maanjäristys oli tuhonnut hänen kotitalonsa. Monet hänen tuttavistaan olivat kuolleet. Eloonjääneet asuvat teltoissa ja Palmo työskentelee telttasairaalassa. Tenpa haluaa kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet häntä opinnoissa ja toivoo voivansa jatkaa niitä myöhemmin.

 

Tarkastusmatkalla Yushussa

 

Lea Wylerin raportti 16.11.2010

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tashi (kuvassa) menetti maanjäristyksessä kaiken. Hän menetti miehensä ja 9-vuotiaan poikansa. Hän on nyt kokonaan yksin. Koska hän on yksin, hän ei saanut hallituksen telttaa, ja joutui asumaan ventovieraiden luona. Sairaana ja avuttomana hän nukkui jäätävän kylmällä lattialla olkien päällä. Hän kävi pyytämässä, että luostari rukoilisi hänen puolestaan ja on toiveikas.

 

ROKPA antoi hänelle oman teltan, sängyn ja lieden. Tashi kiittää kaikkia ROKPAn lahjoittajia heidän korvaamattomasta avustaan.

 

 

 

Lea Wylerin raportti 10.11.2010

 

Saavuimme kaksi päivää sitten – tuhoutuneeseen kaupunkiin. Joka puolella on raunioita, kiven kappaleita ja romahtaneita rakennuksia, joiden jäljellä olevat seinät kallistelevat vaarallisesti. He, jotka jäivät eloon maanjäristyksessä, asuvat tuhansissa teltoissa yhdessä rykelmässä. Telttojen varustelutaso on hyvin vaatimaton, monilla ei ole edes sänkyä, vaan he nukkuvat oljilla jääkylmällä lattialla. Jotkut ovat löytäneet raunioista pienen maton tai huonekalun kappaleita.

 

Vihreissä ja sinisissä teltoissa käydään kauppaa. Ihmiset ovat kaduilla taas. Kerjäläiset istuvat jäisellä maalla (on juuri alkanut sataa lunta) ja he toivovat saavansa apua paikallisilta, turistejahan ei ole. En tunnista enää paikkoja enkä katuja, eksyn usein. Tapahtunutta on mahdoton käsittää. Ja tapa, jolla eloonjääneet elävät on sekin käsittämätön.

 

Ihmiset käyvät kauppaa tinkimällä turkiksista, riisistä ja teestä. He kaupittelevat kämmenenkokoisia korallin ja meripihkan palasia. Jokainen koettaa löytää uutta näkökulmaa elämäänsä, palauttaa omanarvontuntonsa.

 

 Yövymme pienessä muovisessa elementtitalossa, joka toimii koulunamme Yushun jäänteiden laitamilla. Huoneeni seinät ovat todella ohuet ja kuulen lapsen itkun naapurista. Hän on Metok, 14 kk vanha pikkutyttö, pyöreäposkinen ja hyvin vakava. Hänen nimensä merkitsee ”kukka” tiibetiksi. Tällainen on hänen tarinansa:

 

Metokin täti oli ROKPAn koulun opettajan tyttöystävä. Minuutteja maanjäristyksen jälkeen opettaja ryntäsi pieneen taloon, missä tyttöystävä ja tämän sisar sekä sisaren tyttövauva Metok asuivat (isä on tuntematon). Talo oli romahtanut kasaan ja mies raivasi raunioita paljain käsin. Hän löysi tyttöystävänsä kuolemaisillaan. Sisar istui vieressä kumartuneena suojelemaan lastaan. Hän oli jo kuollut, mutta lapsi oli hengissä ja vahingoittumaton. Se oli ihme!

 

Nyt Metok asuu naapurissani – opettaja hemmottelee häntä ja opettajan äiti kasvattaa lasta kuin omaansa.

 

Metok  

 

Metok ja ”isoäiti”

 

Olen syvästi liikuttunut täkäläisten ihmisten solidaarisuudesta toisiaan kohtaan. Kaikki auttavat toisiaan. Jokainen on menettänyt perheenjäseniä ja ystäviä. Jokainen tietää, miltä se tuntuu. Ihmiset sulkeutuvat ja muuttuvat vakaviksi, lapsetkin. Näen paljon ”pieniä aikuisia” huolehtimassa nuoremmista lapsista.

 

Ajoimme Rongboon, puolentoista tunnin ajomatkan päähän Yushusta. Kaikki rakennukset ovat sortuneet. Eräs ROKPA-lääkäreistämme työskentelee täällä telttasairaalassa. Chunga Lhamo on ainoa tiibetiläinen lääkäri, muut kuusi ovat kiinalaisia. Kaikki tiibetiläiset haluaisivat tiibetiläislääkärin potilaiksi. Muiden lailla Chungakin asuu teltassa. On jäätävän kylmää – ollaanhan 4300 metrin korkeudella merenpinnasta.

 

Viereisen koulun lapsilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä läksyt teltan lattialla. Aurinko lämmittää hiukan heidän selkäänsä. Pöytänä on kivi. Tämän teltan ROKPA lahjoitti ja näille ihmisille on suuri siunaus, että se on tilava ja lämmin ja paljon parempilaatuinen kuin useimmat kesäteltat, joissa useat vielä asuvat.

 

Olemme vierailleet monien ihmisten luona, jotka ovat saaneet ROKPA-teltan. He tahtovat kertoa, miten äärettömän kiitollisia he ovat lahjoituksistanne. Jos ei ole mitään eikä ketään jäljellä, ainakin on oma asuinpaikka – vaikka sitä voi lukita sitä eikä se ole oikea talo. Teltat tarjoavat suojaa ja niiden lahjoittajat asuvat niin kaukana. Näille ihmisille se on merkki siitä, että he eivät ole yksin epätoivoisessa tilanteessaan ja tällä planeetalla on ihmisiä, jotka tuntevat myötätuntoa ja auttavat heitä.

 

Hallitus tahtoo rakentaa kaupungin uudestaan. ROKPA auttaa missä voi, muun muassa huolehdimme lapsista, joilla ei ole enää koulua. ROKPAn tavoitteena on antaa heille hyvä koulutus jossain muualla. Siksi pyydämme taas apuanne: lahjoitustenne turvin näillä lapsilla on mahdollisuus uuteen elämään. Kiitos!

 

Zepak Dolma asuu tässä teltassa vanhempiensa ja kahden lapsensa kanssa. He jakavat teltan toisen perheen kanssa, joka jäi vaille telttaa siksi, että he eivät olleet kirjoilla Yushussa.

 

 

Zepakilla ja hänen perheellään oli suuri hieno talo. He olivat varakkaita, heillä oli palvelijoita ja kotieläimiä – ja Yushun ainoa kylpyamme. He ovat nukkuneet teltassa huhtikuusta lähtien. Teltta on yksi tuhansista, jotka on pystytetty hevoskilpailuareenalle.

 

Kaupunkiin telttoja ei saa noin vain pystyttää. Kaikki vanhat rakennukset raivataan pois joulukuun puoleenväliin mennessä. Koko kaupunki jälleenrakennetaan. Vanhantyylisiä tiibetiläisiä rakennuksia ei enää ole.

 

 

Lokakuun uutisia

 

Lähde: ROKPA UK Newsletter 2/2010

 

Tänä vuonna keskeiseksi avustuskohteeksemme tuli pääosin tiibetiläisten asuttama Yushun kaupunki, missä tapahtui maanjäristys 14. huhtikuuta. Järistyksessä kuoli 2500 ihmistä ja tuhannet loukkaantuivat ja jäivät kodittomiksi. Tehtäväksemme jäi hankkia eloonjääneille niin paljon apua kuin mahdollista. Monet teistä vastasivat anteliaasti, ja olemme hyvin kiitollisia.

 

Saimme kuulumisia rauniokaupungista englanninopettaja Monia Chiesiltä, joka työskenteli Yushun orpokodissa maanjäristyksen aikaan. Hän ja kaikki oppilaat säilyivät kuin ihmeen kaupalla elossa.

Myöhemmin olemme saaneet kuvauksia Droni Amcholta ja Choetse Drolmalta, jotka ovat ROKPAn koulun entisiä oppilaita. Droni Amcho on tiibetiläinen lääkäri ja hän on opiskellut puutarhatieteitä Edinburghissa Skotlannissa. Hän palasi kotiinsa Yushuun heinäkuussa ja auttoi jakamaan ROKPAn hankkimat lämpimät teltat niitä tarvitseville kaupungissa ja lähikylissä. Nyt kaikilla on teltta suojana, joskaan kaikissa teltoissa ei ole lämpöeristystä.

 

Droni jakoi myös varoja perheille, jotka tarvitsivat ruokaa ja lääkkeitä. Talvi on pian tulossa, ja jokainen miettii miten suojautua sitä vastaan. Jotkut pyrkivät lämpimämmille seuduille, mutta useimmilla ei yksinkertaisesti ole paikkaa, mihin mennä. Hallitus on alkanut rakentaa taloja uudelleen, mutta niiden valmistumiseen menee ainakin kolme vuotta.

 
     Droni jakamassa avustuksia.

 

Choetse Drolmakin on käynyt paikan päällä. Hän on myös käynyt Yushun orpojen koulun ja hän menetti maanjäristyksessä sukulaisiaan. ”Ihmiset ovat edelleen järkyttyneitä. He yrittävät jatkaa elämäänsä, mutta voimattomuuden tunne vallitsee. Hinnat ovat kaksinkertaistuneet eikä rahaa ole, mutta huhutaan, että hallitus myöntäisi alueelle tukea.”

 

Yushun orpokodin vanhemmat lapset, samoin kuin muiden koulujen ylä-asteikäiset, ovat muuttaneet muihin kouluihin kauas Yushusta. Pienemmät lapset ovat jääneet ja kouluumme on tullut ainakin 80 äskettäin orvoksi jäänyttä pikkulasta. ROKPAn kenttätyöntekijät käyvät katsomassa tuhoalueella sijaitsevia hankkeitamme lokakuun aikana. Kun saamme hallitukselta rakennusluvan, alamme uudisrakentamisen lahjoitusvaroin. Avustuksia voi lähettää tähän kohteeseen kirjoittamalla viestikenttään ”Yushun maanjäristys”. Pankkiyhteystiedot

 

Syyskuu Yushun orpojen koulussa

 

19.9.2010

 

 

Tämä kuva väliaikaisesta luokkahuoneesta otettiin 9. syyskuuta. Kuvassa on muutama niistä noin 200 orvosta, jotka on otettu kouluun huhtikuisen maanjäristyksen jälkeen. Uudelleen rakentaminen ei ole vielä alkanut Yushussa. Kaikki keskiasteen ja sitä vanhemmat oppilaat on lähetetty lähimpiin kaupunkeihin 800 – 1400 km päähän täydentämään opintojaan. Vain pikkulapset ja ala-asteen oppilaat ovat jääneet kaupunkiin.

 

Elokuun uutisia maanjäristysalueelta

13.8.2010

 

ROKPAn orpojen koulu on muuttanut vajaan kilometrin päähän entisestä paikasta. Meillä on uudet luokkahuoneet ja makuusalit sekä ruokailutila.

 

Uusi väliaikainen ruokasali.

 

Makuusali.

 

Vanhan koulun piha on raivattu, jotta rakentaminen voi alkaa.

 

Näkymiä telttakaupungista raunioiden keskellä.

 

Monet rakennukset ovat edelleen osittain pystyssä ja hyvin vaarallisia.  

 

Telttasairaala kaupungin laidalla

 

24.7. 2010

 

Kuvan potilasta hoidetaan maanjäristyksen aiheuttamien vammojen takia paikallisessa telttasairaalassa heinäkuussa 2010. ROKPA on juuri lahjoittanut tälle sairaalalle kolme uutta vahvaa telttaa, ne on tarkoitettu erityisesti kaukaa tulevien paimentolaisnaisten synnytyksiä varten. Avullasi voimme tehdä enemmän, tarve on suuri!

 

 

Potilas makaa telttasairaalassa.

 

 

Kaikki ROKPA-teltat on nyt jaettu

 

17.7.2010

Ennen kuin avustusteltat saatiin.

                                   

Uusi ROKPA-telttakoti.

 

Moni maanjäristyksessä orvoksi jäänyt lapsi on nyt saanut uuden teltta-kodin, samoin muut kaikkein köyhimmistä Yushun alueella, missä telttoja todella tarvittiin sadekautta ja kylmää vastaan (yölämpötila on nyt 7 °C).

 

Kiitos anteliaisuutenne kuvan perheenäiti saa yhden 113 teltasta, jotka ovat kooltaan 22 m² ja tarkoitettu pienille perheille. Hän on onnellinen päästyään lämpimään telttaan muovisuojan alta. Isommat teltat on jaettu kouluille ja sairaaloille.

 

 

ROKPAn koulusta valmistunut oppilas jakoi yli sata korkealaatuista telttaa

 

10.7.2010

 

Puhelinsoitto varmisti tänään, että 107 korkealaatuista telttaa saapui Yushuun viime viikolla ja kolmea lukuun ottamatta ne on jaettu eniten tarvitseville. Teltat ovat paloturvallisia, niissä on lämpöeristys ja kova lattia. Eräs entinen ROKPAn koulun oppilas sai tehtäväkseen jakaa teltat. Hän vieraili yli 20 perheen luona ROKPAn aluetyöntekijöiden laatiman listan mukaan. Telttoja on jaettu yksityisille perheille, orpojen koululle, lähikyliin, Thrangu-luostariin ja Tulkujen kouluun.

 

”Tämä on aika kova työ,” kertoi Droni. ”Tapaan halvaantuneita ihmisiä ja on vaikea sanoa kenellä on suurin tarve, koska kaikista on tullut köyhiä. Jotkut teltoista, joita olen nähnyt, eivät ole näin laadukkaita, vaikka kaikilla perheillä on nyt teltta. Aurinkosähköllä toimivat valaisimet ja keittimet eivät ole vielä tulleet ja niitä todella tarvitaan.” Droni lisäsi, että internet ei tällä hetkellä toimi Yushussa, mutta kuvia seuraa jälkeen päin.

 

Jotta voisimme auttaa myös tulevaisuudessa orpoja ja muita Yushussa apua tarvitsevia, pyydämme että jatkaisitte avustusten lähettämistä ROKPAlle. Voimme tavoittaa alueita, jonne muut eivät yllä.

 

 

Natural Faults of Impermanence by Karmapa Ogyen Trinley Dorje. Prayer made on the occasion of the destruction caused by the earthquake.

 

Vakava auto-onnettomuus pakottaa englanninopettajamme palaamaan Europpaan

11.6.2010

Maanantaina 7. kesäkuuta vapaaehtoistyöntekijämme Monia Chies onnistui saamaan pidennyksen viisumiinsa, jotta hän voisi jatkaa englanninopettajana ROKPAn orpojen koulussa. Hänen oli tarkoitus viipyä Tiibetissä elokuuhun asti. Viisumi piti hakea Xiningistä, joka sijaitsee 800 km päässä Yushusta. Paluumatkalla keskiviikkona, kun Yushuun oli vielä matkaa 200 km, auto joutui vakavaan kolariin. Kukaan ei kuollut, mutta Monian käsi meni poikki. Hänen täytyi odottaa ambulanssia 8 tuntia. Hän sanoo: ”Selvisin maanjäristyksestä, mutta nyt kävi näin. Ehkä minun ei pitäisi enää koetella onneani. Kirjoitan pian.”

 

Teltat matkalla Yushuun

 

9.6.2010

 

 

Telttakylä maanjäristyksen jälkeen

 

ROKPA on ostanut 94 telttaa Yushun köyhimmille perheille ja kaksi isoa telttaa Tulkujen koulun munkeille. Niiden odotetaan saapuvan perille kesäkuun lopulla. Teltat ovat talviasuttavia toisin kuin moni tähän mennessä jaetuista teltoista. Ne valaistaan aurinkovoimalla ja niissä on myös aurinkovoimalla toimivat liedet.

 

Palden palaa tuhoalueelle Skotlannista

 

6.6.2010

 

Palden Tsejal on saanut koulutuksensa ROKPAn tuella alusta asti. Hän on nyt tiibetiläisen lääketieteen tohtori ja opiskelee puutarha-alaa Skotlannissa. Hän palaa opettajaksi Tiibetiin syyskuussa. Palden Tsejal kertoo: ”Minulla on paljon sukulaisia Yushussa, sukulaisperheitä on kuusi. Taloista viisi romahti maanjäristyksessä ja kuudes on asumiskelvoton. Kaksi lasta ja neljä aikuista kuoli. He jäivät sortuvien seinien alle, jotkut nukkuivat vielä. Henkiin jääneet juoksivat ulos ja säästyivät vammoilta. Nyt 21 eloonjäänyttä näistä kuudesta perheestä jakaa kolme telttaa. Aluksi lähetin heille ruokaa, mutta nyt he saavat apua hallitukselta. Sähköä ei vieläkään ole ja he käyttävät joen vettä, mutta se ei ole puhdasta. Olen kovin pahoillani, että en voi lähteä nyt itse auttamaan huonon terveyteni takia.”

 

Palden on kaukana kotoa ja sukulaisten menetys ahdistaa häntä. Häntä pelottaa myös palata syyskuussa tuhojen keskelle. Häntä huolestuttaa, miten he selviävät talven yli.

 

Autathan ROKPAa ostamaan lisää telttoja ja aurinkopaneeleja Paldenin ja muiden saman kohtalon kokeneille perheille.

Palden Tsejal äitinsä kanssa Nangchenissa ennen maanjäristystä.

 

 

Telttoja tarvitaan lisää

 

9.5.2010

 

ROKPA ostaa lahjoitusvaroin

 

1) noin sata 12–16 hengen telttaa (pinta-ala 22 m²)

 

2) neljä 8–10 hengen telttaa (20 m²)

  

3) neljä 50 hengen telttaa (96 m²), joissa on myös varastotila

 

4) kymmenen 20 hengen telttaa (45 m²).

  

Telttojen lattia on muovia. Se ei ole lämmin, mutta sen voi pitää helposti puhtaana eikä se ole palonarka.

 

Lisäksi ostamme aurinkopaneeleja, joilla telttoihin saadaan valaistus ja sähkö pieniä laitteita kuten tv:tä ja radioita varten. Myös vesi lämmitetään aurinkovoimalla. Ruoka keitetään tiibetiläisellä hellalla. 

 

Avullanne olemme saaneet kokoon 40 % varoista ja tarvitsemme kipeästi lisärahoitusta näille tavaroille. Koska vieläkin on ihmisiä, jotka joutuvat nukkumaan ulkona, telttoja tarvitaan pikaisesti. Olemme tilanneet ne ja maksaneet ensimmäisen osamaksun. Autathan edelleen, jotta voimme jatkaa Yushussa!

 

 

Jälkijäristykset

 

9.5.2010

 

Uusi järistys voimakkuudeltaan 5,6 Richterin asteikolla tapahtui 60 km päässä Yushusta Gyegun kaupungissa. Lea Wyler lainaa Franciscus Assisilaisen sanoja: "Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible." (Aloita tekemällä se, mikä on tarpeen; tee sitten se, mikä on mahdollista; ja äkkiä teet mahdottomia.) Huhtikuun puolenvälin jälkeen jälkijäristyksiä on ollut lähes 1900 ja 15 niistä voimakkuudeltaan yli 3 Richterin asteikolla.

 

 

 

Adzo tarvitsee apua sairaalassa

 

26.5.2010

 

Adzo oli tyttärensä Pendzomin kotona Yushussa ja laittoi juuri aamiaista, kun maa järisi ja talo romahti sisällä olevien niskaan. Hän oli loukussa lieden takana useita tunteja ja hänen jalkaansa tuli syviä haavoja ja murtumia. Tyttären lonkka murtui. Heidän serkkunsa, joka oli munkki, kuoli samassa huoneessa.

 

Adzo lennätettiin Xianiin sairaalaan, jonne oli yli 1600 km matka. Hän on siellä vieläkin, ja toinen tytär hoitaa häntä siellä. Pendzom vietiin sairaalaan Lanzouhun 1000 km päähän kotoaan. He ovat viimeisiä järistyksen uhreja, jotka vielä viipyvät kiinalaisissa sairaaloissa. ROKPA toivoo voivansa rahoittaa perheenjäsenten matkan heidän luokseen. Kiitos jos voit auttaa.

Kuva Adzosta ennen maanjäristystä.  

 

Luostarien korjaustarpeet

 

26.5.2010

 

Yushun tulkujen koulu kärsi vaurioita ja se täytyy rakentaa kokonaan uudelleen.  Myös Dhamkarin luostari on korjauksen tarpeessa. Olemme juuri ostamassa n. 100 telttaa isoille perheille. Tarvitsemme myös kaksi isoa telttaa tulkuja varten. Thrangu-luostarin korjauskohteet jaotellaan siten, että eri ryhmät voivat kerätä varoja eri kohteisiin, esim. retriittiä, luostarikoulua ja vanhainkotia varten.

 

 

Päivän oppiaiheena hygienia

15.5. 2010

   

Uusia oppilaita tulee kouluumme päivittäin

15.5.2010

 

Monia Chies: Koulumme oppilaiden lukumäärä kasvaa joka päivä. Useimmat ovat 5 – 6 -vuotiaita ja aivan ihania. He sopeutuvat yllättävän hyvin uuteen ja epämukavaan tilanteeseen. He pitävät huolta toisistaan, leikkivät ja nauttivat englannin kielen opetuksesta. He laulavat ja piirtävät. Välitunneilla he tulevat ja ottavat kädestäni kiinni ja halaavat.

 

He nukkuvat armeijan teltoissa ja armeija keittää heille ruokaa ja siivoaa. Joka teltassa on yksi vanhempi oppilas pitämässä huolta 5 tai 6 pikkulapsesta.  Olen iloinen ulkopuolisesta avusta, lapsia on niin paljon, nyt heitä on jo 180. Telttaelämä on sotkuista eikä leikkitilaa ole paljon. On kylmä ja sataa ainakin kaksi kertaa päivässä. Joillakin on nuhakuume. He saavat lääkärinhoitoa, mutta kylmässä eläminen on huono juttu. Opettelemme hygienian perussääntöjä joka luokalla.

 

Kaupungin taloja puretaan uusien tieltä. On koskettavaa nähdä, miten ihmiset yrittävät palata normaaliin arkeen. 30 päivää maanjäristyksen jälkeen (13.5.) monet kokoontuivat manimuurille, missä satoja voilamppuja sytytettiin uhrien muistoksi.

 

Kiitos tuestanne!

 

Apua tarvitaan syrjäkylissä

14.5. 2010

 

Diana Dodd (ROKPA UK): Tällä viikolla saimme yhteyden erääseen entiseen ROKPA-oppilaaseen, joka toimii lääkärinä Yushun ulkopuolella kaukaisessa kylässä. Sata ihmistä oli kuollut siellä, melkein kaikki talot tuhoutuivat, myös sairaalassa, jossa hän työskenteli. Hän kertoi, että heidän seitsemällä lääkärillään ei ole juuri muuta kuin vaatteet, jotka heillä oli päällään kuukausi takaperin. Ruoka ja lääkkeet ovat loppumassa ja potilaat tarvitsevat telttoja, erityisesti synnyttämäisillään olevat naiset.

 

Ennen ja jälkeen

11.5.2010

 

      

Poika Yushun orpojen koulussa ennen maanjäristystä.           Makuusalit romahtivat, joten nyt nukutaan teltoissa.

 

Jälkijäristykset pelottavat joka päivä

10.5.2010

 

Diana Dodd (ROKPA UK): Olen ollut tänään yhteydessä ihmisiin Shondassa (Nangchenin maakunnan pääkaupunki noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Yushusta). Koska maa tärisee jatkuvasti, kaikki ovat muuttaneet telttoihin pihoilleen. He käyvät sisällä taloissaan vain päivisin.

 

ROKPAn koulu Yushussa otti 80 uutta orpolasta

9.5.2010

 

Rehtori Nyima Renzin kertoo, että kouluun on vastikään otettu 80 uutta oppilasta. Se pitää vapaaehtoisen englanninopettajamme Monie Chiesin kiireisenä. Hän kertoo työstään ja toivoo pidennystä viisumiin.

 

Viimeisimmät uutiset englanninopettajaltamme Yushusta

9.5.2010

 

Monia Chies kirjoittaa:

 

Luulen, että orpokoti muuttaa joksikin aikaa toiselle puolelle kaupunkia. Väliaikainen koulu pakataan kontteihin, mutta emme tiedä vielä milloin.

 

Minusta työ 3. ja 4. luokan kanssa sujuu hyvin, heistä on todella kiinnostavaa puhua tunteista. 7. luokka hälisee enemmän. Nyt ei ole hätää, mutta kaikki on edelleen poikkeustilassa. Joskus kun valmistan tunnin, se ei suju hyvin, toisinaan taas kaikki sujuu luonnostaan erinomaisesti. Koska 3. luokan oppilaat pitävät piirtämisestä ja sillä luokalla on paljon uusia orpoja, opetan heille värejä englanniksi, olen löytänyt lauluja väreistä  ja opetan piirtämällä ja laulamalla. Teemme qigong-harjoituksia ennen kuin aloitamme opiskelun ja silloin opetan ruumiinosien nimiä englanniksi sekä suuntia: oikealle, vasemmalle, ylös ja alas. He pitävät sitä leikkinä ja nauravat koko ajan!

 

 

 

Neljäs luokka työskentelee “maanjäristystunteiden” parissa. Olemme tutkineet tapahtuman kolmea vaihetta tällä viikolla: ennen, aikana ja jälkeen. Pyysin heitä piirtämään tunteensa jokaisessa vaiheessa käyttäen joko kolmiota, ympyrää tai neliötä. Joistakin ympyröistä tuli itkevä tai naurava aurinko, neliöistä tuli telttoja ja kolmioista vuoria heidän piirroksissaan. Sitten lisäsimme englanninkielisiä laatusanoja: HAPPY (onnellinen), CALM (rauhallinen), NERVOUS (hermostunut), SCARED (pelokas), CONFUSED (hämmentynyt), SAD (surullinen). Lopuksi pyysin eitä kuvaamaan englanniksi sitä, mitä he nyt tunsivat. Se ei ollut helppo harjoitus, mutta tulokset olivat hyviä.

 

Nyt valmistelen jotakin uutta ensi viikoksi: vähemmän ”järistystä” ja enemmän ”uutta elämää Yushussa”. Kiitos tuestanne! Yritän pidentää viisumiani!

 

PS: 200 oppilastamme toisesta Yushun koulusta on siirretty lähes 1000 km päähän Amdoon Rebgongin kaupunkiin.

 

25 päivää maanjäristyksen jälkeen

8.5.2010                                                     

 

Yushun maanjäristyksestä on kulunut 25 päivää. Virallisten arvioiden mukaan kuolleita on yli 2200. Epävirallisten tietojen mukaan luku on lähempänä kymmentätuhatta. Noin 120,000 on menettänyt kotinsa (niin paljon toppatakkeja on jaettu), ja kun jälkijäristykset yhä jatkuvat, lähiseutujen asukkaat muuttavat ulos vaurioituneista taloistaan. Uusia halkeamia ilmestyy talojen seiniin niinkin kaukana kuin 10 tunnin ajomatkan päässä Yushusta.

 

Viranomaiset kertovat, että paikallisissa sairaaloissa on hoidettu 50,000 potilasta. Yli 3000 vakavasti loukkaantunutta siirrettiin lentoteitse tai ambulanssilla muihin sairaaloihin, jopa Xianiin 1500 km päähän. He eivät tiedä missä ovat, he ovat tiibetiläisiä paimentolaisia jotka eivät osaa kiinaa, ja heillä on yksi sukulainen mukanaan. Tämä sukulainen ei saa mitään taloudellista tukea valtiolta.


Tiibetiläisyhteisöt Xiningissä ja Lanzhoussa, minne paljon loukkaantuneita vietiin, ovat järjestäneet ympärivuorokautisen tukipalvelun sinne tuoduille potilaille. Sairaat saavat ilmaisen hoidon. Mutta on paljon ihmisiä, jotka ovat menettäneet kaikki perheenjäsenensä, jotka ovat olleet liian järkyttyneitä hakeakseen itselleen telttaa ja 25 vuorokautta sen jälkeen kun maanjäristys särki heidän elämänsä, he edelleen nukkuvat pensaiden alla.

 

Miten kaikki alkoi

 

 

Järistys tapahtui 14.4.2010 noin klo 8 aikaan aamulla, jolloin suurin osa Rokpan koulun yli 250 oppilaasta oli jo luokissaan. Kaikki lapset ovat elossa, mutta kolmella on luunmurtumia ja yksi heistä on vakavasti loukkaantunut. Kaksi opettajaa on menehtynyt. Makuusalit ovat romahtaneet ja rakennuksiin on vaarallista mennä sisään. Kaikki nukkuivat ensimmäisen yön teltoissa koulun pihalla. Lämpötila laskee öisin alle nollan. Kuvia

 

Rehtori Nyima Retzin ja hänen avustajansa olivat Qinghain maakunnan keskuskaupungissa 12 tunnin ajomatkan päässä kun järistys tapahtui, mutta pääsivät maanvyöryistä ja rikkonaisista teistä huolimatta takaisin yöllä. Hän on lähettänyt lapsia sukulaisten luokse, noin 60 on jäänyt kaupunkiin. Etsimme lapsille paikkoja muista kouluista ainakin vuodeksi. Nyima Retzin arvioi, ettei yksikään Yushun rakennus ole turvallinen. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevan ROKPAn tukeman luostarin munkeista ainakin 40 on kuollut ja muut loukkaantuneet.

ROKPAn koulu on nyt kuuluisa siitä, että se on ainoa koulu, missä kaikki oppilaat säilyivät hengissä. Opintoja päästiin myös heti jatkamaan väliaikaistiloissa. Video  (englanniksi).

Kiinan presidentti Hu Jintao vieraili koulussamme 19.4. ja kirjoitti liidulla taululle: "Teemme uusia kouluja ja uusia koteja!" Kaikki koulut aloittavat toimintansa vähitellen.

   

21.4.2010 Viikko järistyksen jälkeen

 

 

 

Seitsemännen asteen luokassa on hyvä tunnelma. Oppilaat ovat kirjoittaneet taululle asioita, mitä he tarvitsevat, keitä he ovat tavanneet, mistä voi olla iloinen… kaikenlaista. Heillä oli hauskaa ja meistä kaikista tuntui sen jälkeen paremmalta. Lapsilla on valtavan hyvä ryhmähenki. (Monia Chies, italialainen vapaaehtoistyöntekijä). Koulumme ennen maanjäristystä

 

Monia Chies, italialainen vapaaehtoistyöntekijä oli juuri saapunut Yushuun opettamaan englantia, kun järistys tapahtui. Monia ja uusi oppilas.

 

Ensimmäinen avustuskuorma, missä on ROKPAn tilaamia tavaroita, lääkkeitä, vaatteita ja telttoja saapui perjantaina 23.4. Koska asiamme ovat verrattain hyvin, otimme kouluun kolme uutta orpolasta, siskokset ja yhden pienen pojan.

 

Tällä alueella useimmat tiibetiläiset ovat rutiköyhiä. Luonnonkatastrofi koettelee heitä kovin. Hiekkamyrskyt jatkuvat, polttoaineesta on pula, saniteettitiloja ei ole, majoitus on ohuissa teltoissa vaikka sataa lunta ja kaupunkilaiset ovat syvästi traumatisoituneita.

 

Järistyksessä kuoli yli 2000 ihmistä ja yli 12,000 loukkaantui. Noin 85% rakennuksista on romahtanut, mm. kaikki sairaalat. Alueen pääkaupunkiin Xiningiin on perustettu suuri telttasairaala. Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo, että hallituksen alainen sairaala toimii ja on hyvin varustettu.

 

ROKPAn orpolasten koulu rakennettiin vuonna 1993. Se oli ensimmäinen koulumme Tiibetissä (Kiinassa). Yhtä lukuun ottamatta kaikki koulurakennukset joko sortuivat tai vahingoittuivat. Vahingoittuneet rakennukset puretaan varovasti, jotta kalustoa voidaan säästää. ROKPAn tavoitteena on rakentaa tämä koulu uudelleen, nyt ainakin 500 oppilaalle, koska tällä alueella on niin paljon orpoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuolleiden joukkohautaus polttamalla. Tiibetiläiset antavat ruumiit yleensä korppikotkien syötäväksi, mutta nyt kuolleita oli liikaa.

 

ROKPA tekee kaikkensa auttaakseen tässä katastrofissa ja jälleenrakentamisessa.

 

Avustuksenne lähtee nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin.

 

ROKPA on palkittu ZEWO-hyväksynnällä merkkinä yleisestä luottamuksesta työtään kohtaan.

 

Lahjoitukset

 

Lea Wylerin raportti 2010

ROKPA UK blog

Thrangu Monastery (Khenpo Karthar Rinpoche about the history)

Vuoden 2008 järistys

Prayers

Kotisivu / Homepage