Viesti

Lama Yeshe Losal Rinpochelta

 

Lämmin tervehdys kaikille Holy Islandin ystäville ja tukijoille. Haluaisin käyttää tämän mahdollisuuden kertoakseni viimeisimmistä tapahtumista samoin kuin tulevaisuuden suunnitelmista.

Kulunut vuosi Holy Islandilla on ollut tapahtumarikasta aikaa. Ilokseni voin kertoa, että maaliskuussa 2006 saaren ensimmäinen kolmen vuoden kolmen kuukauden retriitti päättyi onnistuneesti, kun kaikki kaksitoista retriitillä ollutta naista saivat sen päätökseen. Olen myös tyytyväinen siitä, miten miesten retriitti edistyy Arranin saarella, osallistujia on parhaillaan kaksikymmentäyhdeksän.

Maaliskuussa aloitimme myös vuosittaisen kurssiohjelman ja lyhyet retriitit Centre of World Peace and Health -keskuksessa. Palaute on ollut erittäin myönteistä ja olen onnellinen siitä, miten Holy Islandista on hyötyä ihmisille niin monin tavoin. Suurin ja ainutlaatuisin tapahtuma tänä vuonna oli Dorje Purba Drubchen, jonka toivon osaltaan auttavan maailmanrauhan ja tasapainon luomiseksi. Erityinen kiitos siitä kuuluu kaikille mukana olleille, erityisesti Dulmo Choje Rinpochelle sekä lamoille ja munkeille, jotka johtivat tapahtuman.

 

Ympäristönsuojelu ja työskenteleminen sopusoinnussa luonnon kanssa on aina ollut minulle ensiarvoisen tärkeää. Seuraavaksi haluaisin kiinnittää huomiota energiaan. Kuten tiedätte, energiansäästö ja kestävä kehitys on yhä tärkeämpää maailmanlaajuisesti. Kulut nousevat päätähuimaavasti ja energianlähteet uhkaavat ehtyä. On äärimmäisen tärkeää, että käytämme uusiutuvaa energiaa sen sijaan, että jatkaisimme Äiti Maan riistämistä.

Kiitos myös kurssien vetäjille, joista moni ystävällisesti lahjoitti palkkionsa Holy Islandille, ja talkooväelle, jotka ovat tehneet valtavasti työtä ja edesauttaneet merkittävästi sitä, että keskus on hyvinvoinnin ja rauhan paikka.

Edelleen haluan kiittää säätiötä, joka rahoitti kaivon porauksen, niin että saimme kipeästi kaivattua lisävettä keskuksen käyttöön kesäkuukausien aikana.

 

 

Holy Island projektin alkuajoista lähtien olen halunnut käyttää tuulivoimaa. Koska lämmityskulut nousevat, siihen on polttava tarve ja nyt on aika tehdä toiveista totta. Tarvitsemme 200kW sähköä, ja sitä varten pitäisi rakentaa yksi tai kaksi tuulimyllyä. Pyydänkin teitä, Holy Islandin ystäviä auttamaan tämän päämäärän saavuttamiseksi. Kyse ei ole vain siitä, että teemme Holy Islandista ympäristöystävällisen. Se on myös kannanotto sen puolesta, että huolehdimme ympäristöstä globaalisti käyttämällä uudistuvia energianlähteitä.

Sitten tavoitteenamme on rakentaa neljä tai kuusi retriittisolua saaren eteläpäähän. Rahoitus ratkaisee tämän rakennusohjelman ajankohdan, ja taas kerran teidän apunne on mitä arvokkainta. Olen varma siitä, että Holy Island saavuttaa tavoitteet ja siitä tulee omavarainen sekä ympäristön kannalta kestävästi toimiva.

Toivon kovasti, että osallistuisitte kumpaankin näistä projekteista - joko lahjoittamalla varoja, talkootyöläisenä tai vain vierailemalla keskuksessamme ja nauttimalla kallisarvoisen Holy Islandimme luonnonkauneudesta ja rauhasta.

Sydämellisin terveisin, kaikkea hyvää toivottaen

Lama Yeshe Rinpoche, Holy Island projektivastaava

 

 


 

 

Kuluneen kesän tapahtumia

 

Yksi kesä on taas takana päin ja syksyn kultaiset värit vaalenevat talven lepoon. Holy Islandilla on ollut historiallinen vuosi ja taas kerran meistä tuntuu, että olemme äärimmäisen onnekkaita, että olemme saaneet osallistua niin moniin taianomaisiin hetkiin.

Kausi alkoi upeasti maaliskuussa, kun hengelliset sisaremme ilmestyivät kolmen vuoden retriitiltään saaren eteläkärjestä. Holy Island ei selvästikään ollut valmis päästämään heitä heti pois, koska sää esti lähdön, samoin kuin sen, että heidän rakkaimpansa olisivat päässeet saarelle tervehtimään heitä (onneksi vain parin päivän ajan!). Toukokuun avointen ovien päivä onnistui hienosti, kun yli kolmesataa ihmistä tuli tutustumaan keskukseen ja keskustelemaan sen visionäärin, Lama Yeshe Rinpochen sekä muun henkilökunnan kanssa

Kesäkuussa Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpochen tulkki ja pitkäaikainen oppilas Ari Goldfield opetti Rinpochen sijasta, kun tämä oli mennyt retriitille. Aria pyydettiin sijaiseksi kaikkiin keskuksiin ympäri maailmaa. Kurssi oli menestys ja ensi vuoden kurssi on jo täynnä!

 

 

Heinäkuussa meillä oli onni saada isännöidä Dorje Phurba Drubchenia, todella ainutlaatuista seremoniaa, jota johti Dulmö Chöje Rinpoche viidentoista Tiibetistä ja Intiasta tulleen laman ja munkin kanssa. Mukana olivat Samye Lingin munkit ja nunnat, jotka osallistuivat kymmenen päivän harjoitukseen. Sen tarkoituksena oli poistaa esteitä maailman rauhan tieltä. Tapahtuma oli mahtava. Mukana oli yli sata ihmistä, joilla oli vaihteleva henkinen tausta. Sää oli täydellinen, ruoka ja palvelu erinomaista ja kiitos keskuksen henkilökunnan kaikki sujui joustavasti ja iloisella mielellä.

¨Holy Islandin magiikasta suuri osa on yhä vain siinä, että sen pysyvä talkootyöväki on niin omistautunut työhönsä. Valtavan paljon kiitoksia myös kaikille niille, jotka tarjoutuivat avuksi saaren ulkopuolelta ja tekivät kuluneesta kesästä niin ainutlaatuisen kuin se oli. Erityisesti kiitämme täysipäiväisiä työntekijöitämme: Adamia, Carolia, Fayea, Iraa, Janea, John&Johnia, Karmaa, Kristinea, Malcolmia, Natalieta, Sunilia, Rangjungia, Rincheniä ja Sid&Sarahia sekä kaikkia niitä, jotka auttoivat eri aikoina vuoden mittaan.

Rakkain terveisin Holy Island talkootyönjohto (Rob ja Stuart)


Holy Islandin metsät

 

Saarelle istutetut puuntaimet voivat hyvin ja kasvavat pituutta joka vuosi. Maisema alkaa jo näyttää luonnonmetsältä, niin kuin Lama Yeshe suunnitteli alun alkaen. Taimikoissa on miellyttävää kuljeskella ja huomata, kuinka pähkinäpensaat tuottavat hasselpähkinöitä. Eläimet nauttivat myös luonnon monimuotoisuudesta ja erilaiset linnut, pöllöt mukaan lukien ovat jo pesineet puiden oksistoihin.

 

Tänäkin vuonna olemme raivanneet ja polttaneet rhododendronia, joka uhkaa tukahduttaa kotoperäiset kasvit ja eläimet monissa paikoin. Se on pitkän tähtäimen työtä ja teemme sitä alue kerrallaan. Ympäristöasioista vastaava Rinchen on johtanut vapaaehtoisten työryhmiä ja tänä vuonna on raivattu suuri alue. Se on tarkoitus istuttaa maaliskuussa 2008. Käytämme paikallisia puulajeja, jotta keskuksen takana oleva rinne muuttuisi kauniiksi tulevaisuudessa.

 

Etelään ei toistaiseksi ole päästy istutuksia tekemään, koska odotamme takuita lainalle, jotta voimme tehdä tarvittavat aitaukset. Toivomme, että voimme istuttaa 3000 tainta eteläpäähän vuoden 2007 kuluessa. Sitä odotellessa kiitämme kaikkia, jotka ovat olleet mukana tässä työssä sekä niitä, jotka ovat sponsoroineet taimia. Mitä parhain keino jättää ekologinen jalanjälki!

 

 


 

  Talviset retriitit

Viime talvena keskus oli ensimmäistä kertaa avoinna ihmisille, jotka halusivat tehdä omia retriittejään tai vain pitää talvisen lepotauon. Tänäkin talvena se on mahdollista. Samalla voi halutessaan osallistua vaikka työhön puutarhassa tai päivittäisiin mietiskelytuokioihin. Kristine, eräs viime talven talkootyöläisistä kertoo kokemuksistaan:

"Kuvittelin että Skotlannissa on talvella vain pimeää, märkää ja kylmää. Olihan siellä pimeää ja usein kylmääkin, mutta oli myös päiviä, jolloin ilma oli niin raikas ja kirpeä, tuuli teki posket punaisiksi, matalalta paistava aurinko kultasi puut - en ole koskaan tuntenut itseäni niin eläväksi. Yötaivasta koristivat miljoonat kirkkaat tähdet, kuu kiersi pitkää talvirataansa taivaan halki ja laski aamulla Arranin vuorten taa väreissä, jotka saavat minut sanattomaksi. Ihmisiä ei ollut paljon, mutta oli läheisyyden tunne, joka muodostuu, kun tietää olevansa saarella yhdessä toisten kanssa pienellä saarella. Kun tuuli ulvoo mutta takkatuli on lämmin, eikä listalla ole yhtään tekemättömiä töitä. On aikaa lukea, tehdä kävelyretkiä, tulla takaisin tulen ääreen ja kirjoittaa päiväkirjaa tai jutella muiden kanssa.

Monet vierailijat ovat sanoneet minulle, että kokemus oli heille erityinen, he voivat miettiä elämäänsä ja aloittaa puhtaalta pöydältä. He kutsuivat sitä "muutosvoimaiseksi", ja sellainen se oli minulle."


 

Elävä puutarha Saaran pohjoispäässä oleva koristekukkien ja hedelmäpuiden puutarha on muuttumassa orgaanisten vihannesten viljelymaaksi, kiitos vapaaehtoisen asiantuntijan, joka teki alueelle kattavan viljelysuunnitelman. Puolet puutarhasta muutetaan tänä vuonna ja loput seuraavana talvena. Koristekukkia ja hedelmäpuita säästetään ja niitä istutetaan keskuksen ympärille, ovathan monet niistä lahjana saatuja. Ne tuovat myös vaihtelua lajistoon ja toimivat luonnollisena torjuntakeinona kasvitauteja ja tuholaisia vastaan.

Uusi puutarha voi tuottaa huomattavan määrän keskuksen tarvitsemista vihanneksista, kunhan valmistelu tehdään huolella. Olemme jo alkaneet rakentaa uutta kompostijärjestelmää säiliöineen. Ensi keväänä on aika kylvää vihannesten siemeniä ja pystyttää muovitunneli puutarhan reunaan kasvihuoneeksi. Sen jälkeen tehdään yrttitarha.

Kaikkiin näihin tehtäviin tarvitaan paljon iloista ponnistelua ja auttavia käsiä! Jotta projekti etenisi, talven majoitushintoja on alennettu kaikille, jotka haluavat tulla talkoisiin.

 

 

   

 

Tuuliturbiinit

 

Ekokammiot

Kun auringon ja tuulen energia saadaan hyvään käyttöön, on aika keskittyä maaenergian valjastamiseen. Nyt kun ensimmäinen naisten kolmen vuoden retriitti on päättynyt ja ennen kuin seuraava alkaa (suunnitelmien mukaan vuonna 2010), on täydellinen aika rakentaa erillisiä ekokammioita retriittimajoiksi. Niiden malli on osa Holy Islandin retriittikeskuksen arkkitehtikilpailun voittanutta Andrew Wrightin suunnitelmaa.

Maan suojassa, tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa käyttäen kammiot saavat kaiken tarvitsemansa lämmön. Niiden kaunis muotoilu sulautuu saaren eteläpään silhuettiin ja kaiken kaikkiaan ne edustavat uusinta uutta ympäristöystävällisen rakentamisen saralla.

Yksittäinen asumus maksaa 65 000 puntaa ja tarkoitus on rakentaa kuusi sellaista kaikkien niiden käyttöön, jotka haluavat olla yksinäisellä retriitillä kaikkien olentojen hyödyksi. Kammiosta voi myös ostaa osakkeen omaan käyttöön tai lahjoittaa sen yleiseksi hyväksi. Lahjoitukset ovat tuiki tärkeitä.

   

Holy Isle homepage

edellinen numero

seuraava numero

kotisivulle