Viesti

Lama Yeshe Losal Rinpochelta

 

Hyvät Holy Islandin ystävät

 

Toivon, että voitte hyvin ja olette tyytyväisiä elämäänne. Vaikka kesä oli lyhyt, Holy Islandilla on ollut menestyksekäs vuosi. Avasimme ovemme erilaisille ryhmille ja isännöimme korkealaatuisia kursseja. Monet ihmettelivät ympäristön kauneutta ja rauhaa. Olen iloinen siitä, miten hyvin työntekijämme tulivat keskenään toimeen ja miten he suoriutuivat tehtävistään vierailevien ryhmien parissa. He ovat kaikki vapaaehtoisia, mutta hyvin vastuuntuntoisia ja tekivät erinomaista työtä. Kaikkien mukana olleiden avulla toiveeni hyvinvoinnin ja rauhan edistämisestä tuo saarella siis jo tuloksia.

 

Mitä luontoon tulee, olemme tähän mennessä istuttaneet saarelle tuhansittain kotoperäisiä lajeja edustavia puuntaimia. Sen seurauksena villieläimet ovat alkaneet viihtyä saarella, esimerkiksi erilaiset linnut. Pyrimme myös tekemään Holy Islandista ympäristöystävällisen laajentamalla luomuvihannesten viljelyalaa saaren pohjoispäässä. Puutarhaa hoitaa nyt useampia talkootyöntekijöitä, ja toivomme

puutarhan tuottavan lisää vihanneksia keskuksen käyttöön. Sillä tavoin saarelle tulevat vieraat saavat enemmän luomuruokaa.

 

 

Teidän kaikkien avulla paljon on saavutettu niinä 13 vuotena, minkä ajan olemme omistaneet Holy Islandin. Naisten retriittipaikka saaren eteläkärjessä on korjattu ja uusittu. Ensimmäinen naisten 3 vuoden 3 kuukauden retriitti päättyy maaliskuussa 2006. Meillä on myös kokonaan valmiiksi rakennettu maailmanrauhalle ja terveyden edistämiselle omistettu Centre of World Peace and Health.

Ensi vuonna tarkoitukseni on rakentaa 2-4 retriittisolua, joiden piirustukset ovat arkkitehtikilpailun satoa. Tämä muodostaa

 

  osan pienehköstä retriittipaikasta saaren eteläpäässä. Olen pienentänyt suunnitelmia alkuperäisestä, jotta saaren herkkä ekosysteemi ei rasittuisi. Kun naisten retriitti päättyy maaliskuussa, aion myös parantaa ja laajentaa naisten retriittikeskusta. Tarvitsen siis edelleen apuanne näiden suunnitelmien toteuttamiseksi.

Osana uskontojen välistä työtä suuri toiveeni on isännöidä kansallista kokousta, jossa eri uskontojen johtajat tapaavat. He kuuluvat Britannian uskontojenväliseen verkostoon (Interfaith Network for the UK). Pidän teitä ajan tasalla tämän asian suhteen.

Eräs Holy Island projektin tärkeistä tehtävistä on luonnonhoito. Eriskay-ponit, soyay-lampaat ja sanaan-vuohet lisääntyvät kaikki. Eläinten hyvinvointiyhdistys käy saarella säännöllisesti, ja heidän mukaansa eläimet voivat hyvin ja niillä on tarpeeksi syötävää.

Laajemmassa mitassa toivon, että Holy Island olisi parantava paikka mahdollisimman monelle ihmiselle. Luonto suo täydellisen paikan rentoutumiseen ja maailmasta vetäytymiseen ja tarjoamalla terveellistä ruokaa Holy Island voi ravita sekä ihmisen kehoa että mieltä.

 

  Voin vakuuttaa, että jokainen projektiin lahjoitettu punta on käytetty kohteeseen lyhentämättömänä. Näin on voitu tehdä siksi, että kaikki keskuksen työntekijät ovat vapaaehtoisia.

Työtä kuitenkin riittää yllin kyllin, ja siksi toivonkin, että jatkatte tukemista. Rauhan keskuksen rakentamiseksi otettiin suuri laina, jota maksetaan edelleen takaisin. Pyydän siis nöyrästi, että ne teistä, joilla on  varaa, lahjoittaisitte minkä voitte. Kiitän sydämestäni kaikkia niitä, jotka ovat tehneet lahjoituksen nimettömänä. Holy Island on avoinna teille kaikille, ja voitte tulla omin silmin katsomaan, miten ihastuttava paikka se on.

Voitte myös tutustua ensi vuoden ohjelmaan ja tulla  mukaan kursseille. Se on hyvä tapa päästä arvioimaan tarjontaamme. Jos haluatte retriitille, tänä talvena siihen on mahdollisuus. Keskus pysyy avoinna ja siitä huolehtimassa on jonkin verran henkilökuntaa. Näin tarjoutuu mahdollisuus eristyneeseen retriittiin ja samalla keskuksen ylläpito talvikuukausina helpottuu.

Parhain terveisin

Lama Yeshe Losal Rinpoche,                        Holy Island projektivastaava

 


 

Rukouksia rauhan puolesta

 
 

Lama Yeshe Rinpoche uskoo, että drupchen-tapahtuman järjestäminen Holy Islandilla ensi heinäkuussa on yksi hyvä keino poistaa vaaroja, jotka uhkaavat meitä nykymaailmassa: luonnonkatastrofit, tulvat, maanjäristykset, sodat ja väkivalta.

Drupchen on intensiivinen hengellinen harjoitus, johon osallistuu suuri joukko lamoja ja muita dharmanharjoittajia. Sen tarkoituksena on muuttaa kielteistä energiaa myönteiseksi. Tapahtumaa varten tarvitaan erikoistietoa ja taitoa ja siksi mukaan on kutsuttu viisitoista lamaa Nepalista ja Intian Sherab Lingistä sekä viisi lamaa Tiibetistä. Heidän seuraansa yhtyy 20 kokenutta länsimaalaista dharmanharjoittajaa.

Osallistuminen harjoitukseen tällaisessa kokeneessa joukossa on valtavan hyödyllistä. Opetusten mukaan hengellinen harjoitus vahvistuu suuresti ryhmässä, ja jokainen ryhmän jäsen hyötyy kaikkien harjoituksesta. Mukaan voi tulla myös ollakseen vain läsnä, lamat ja muut kokeneet dharmanharjoittajat tekevät raskaan työn ja me saamme hyödyn osaksemme!

Drupcheniin kuuluu seitsemän päivän rukousjakso, jota seuraa kolmepäiväinen tulipuja. Sen jälkeen lamat pyhittävät maailmanrauhalle omistettua stupaa varten suunnitellun paikan. Sekä drupchenin että stupan tarkoituksena on tasapainottaa elementtejä ja ilmastoa ja tuoda rauha kaikille eläville olennoille. Kuka tahansa voi osallistua tähän - huolimatta siitä, mitä henkistä polkua seuraa, drupcheniin osallistumisesta voi olla hyötyä. Se on tilaisuus, jota ei tule usein! Lisätietoa englanniksi

   

 

"Saaressa ja keskuksessa on suuri rauhan tuntu. Nukuin todella hyvin. Rakastan saaren villiä kauneutta ja kesyjä eläimiä. Kiipesin ylös vuorelle ja se tuntui suurelta saavutukselta. En löydä sanoja, joilla kuvaisin muutosta, jonka tunnen syvällä sisimmässäni. Sydämeni laulaa, sitä se ei ole tehnyt pitkiin aikoihin, ja mieleni täyttää ilo ja toivo.

Ruoka oli mainiota ja kurssinjohtaja oli hauska, lämmin, tietorikas ja hyvä opettamaan. Millainen tarinankertoja hän oli! Ja henkilökunta oli niin ystävällistä, aina tavoitettavissa ja valmiina auttamaan hymyillen ja pilke silmäkulmassa. Tämä kurssi sai minut voimaan todella hyvin  ja minusta tuntuu, että pystyn näkemään selkeän tien eteenpäin; mitä tehdä elämän kallisarvoisella lahjalla. Se oli viikko, jota en unohda koskaan. Teen varauksen ensi vuodeksi."

                                          Eräs Sarah Lionheartin oppilas vuoden 2005 kurssilta

 

 

 


 

Vuosikatsaus

 

Vuosi 2005 lähestyy loppuaan. Tänä vuonna meillä on ollut yli 20 kurssia, ja niille on osallistunut yli 500 ihmistä. Kun sen lisäksi moni kävi saarella ihan vain ihastellakseen sen taianomaista ilmapiiriä, olimme iloisesti työllistettyjä koko kesän ajan. On liikaa hienoja hetkiä kerrottavaksi, mutta ainakin parista tahtoisimme mainita.

 

Kesäkuussa Pyhä Molaise palasi! Kiitos Andrew Morrisin anteliaisuuden saimme lahjoituksena Holy Islandin kelttiläisen pääpyhimyksen ikonin. Andrewin johdolla lausuimme kaunista perinteellistä kristillistä rukousta samalla kun ikoni asetettiin kunniapaikalle pieneen kirjastoomme.

 

Holy Island muuttui hollanninkieliseksi heinä-elokuussa, kun 47 Zijnsorientatie-koulun jäsentä tuli sinne 3-viikkoiselle retriitille. Meillä ei aiemmin ollut ollut niin pitkää kurssia, eikä siitä puuttunut haasteita. Kesä oli kaunis ja ihana, mutta lähteemme alkoi kuivua, ja vettä piti käyttää säästeliäästi. Onneksi hollantilaiset ystävämme olivat hyvin ymmärtäväisiä, ja kaunis sateenkaari ilmestyi taivaalle, kun heidän laivansa irtosi rannasta viimeisenä päivänä. Malcolm, erinomainen talonmiehemme, on nyt ryhtynyt etsimään uusia vesilähteitä tarpeen varalle, ja ensi vuonna olemme toivottavasti paremmin varautuneita.

 

Erityisesti on mainittava myös Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoche, joka ystävällisesti saapui taas tänne.  Yhdessä sadan henkisen siskon ja veljen kanssa vietetty viikko oli hyvin inspiroiva opetuksineen ja siunauksineen. Kun häntä pyydettiin seuraavaksikin vuodeksi, Rinpoche hymyili ja vastasi: "Jos olen elossa, tulen, koska rakastan Holy Islandia."

 

Suuri kiitos kaikille kurssinjärjestäjille, erityisesti heille, jotka lahjoittivat kurssiensa tulot Holy Island projektille:: Johnny Glover, Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoche, Joy Godfrey, Alistair Appleton, Gelong Karma Jiga, Rob Nairn ja Bob Lowey

 

Ehkä ihmettelette miksi vapaaehtoiset sitoutuvat työhön niin kiinteästi, mutta kun näkee eron vierailijoissa silloin kuin he tulevat ja kun he lähtevät, siinä on syytä tarpeeksi. Se, miten Holy Islandin mystiikka ja siunaus koskettaa ihmisiä, on meille jatkuva ilon lähde. Viisas mies sanoi kerran: "En voi selittää teille elämän suuria salaisuuksia, mutta sen voin sanoa, ettei kukaan ole koskaan löytänyt pysyvää onnea ennen kuin hän on oppinut palvelemaan muita."

 

Joten lopuksi todella suuri ja sydämellinen kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka epäitsekkäästi autoitte kesän ajan: Carol, Charles, David, Eddie, Gruva, Ira, Jane, John, Kenny, Kristine, Linda, Malcolm, Natty, Rangjung, Rinchen, Sid & Sarah, Sonja ja Sunil sekä lyhyemmän ajan talkoolaiset.

 

Parhain terveisin Holy Islandin hoitotiimi (Tracy, Rob & Stuart)

 

 

Ympäristöuutisia

 

Eräs Holy Islandin ohjenuorista on huolehtia ympäristöstä ja alkuperäislajeista. Se on syy, miksi Lama Yeshe Rinpoche on suunnannut paljon energiaa puiden istutukseen, jotta saarelle saataisiin luonnonmukaista metsää. Nyt kun pohjoispäähän saarta on istutettu tuhansia puita, hän aikoo luoda eteläpäähän vanhoja kaledonialaismetsiä mukailevan metsikön, samanlaisen, joita on Arranin saaren rantamilla. Sitä varten on perustettu taimitarha puuntaimille. Siemenenä on käytetty paikallista siementä kuten harvinaista Arranin saksanpihlajaa, Arranin katajaa ym. ja kaikki kasvavat hyvin. Tähän mennessä eteläpäähän on istutettu 2000 puuta ja istutus jatkuu sitä mukaa kun löydämme sananjalan seasta sopivia istutuskohtia ja sitä mukaa kun ihmiset pyytävät meitä omistamaan puun jollekin läheiselleen.

 

Kaksi puulajia menestyy erityisen hyvin, lepät ja pajut, jotkut niistä ovat jo kolmimetrisiä. On hienoa nähdä miten niiden kasvu edistyy joka kesä. Meistä tuntuu saavutukselta tietää, että täällä on metsä silloin, kun itse olemme kuolleet jo kauan sitten!

 

Saaren linnusto on myös monipuolistunut huomattavasti. Tavallisesti näimme vain muutamia viherpeippoja; nyt etelän linnunruokintapaikalle niitä yrittää yhtä aikaa jopa 20 tai enemmänkin. Näemme myös enemmän tinttejä, tiklejä, hippiäisiä ja vihervarpusia.

 

Pohjoisosassa saarta on tehty paljon työtä, jotta rhododendronit saadaan pidettyä kurissa. Ne leviävät nopeasti puiden istutusalueille, eivätkä puuntaimet pääse kasvamaan tai siementämään luontaisesti. Työ rhododendronien kimpussa on nyt melkein saatu päätökseen, mutta vielä on paljon runkoja raahattavaksi ja poltettavaksi. Se vie varmaankin vuoden verran aikaa ja toivotamme vapaaehtoiset tervetulleeksi tähän työhön.

 

 

Osana ympäristöön liittyviä asioita Lama Yeshe Rinpoche on kutsunut Craig Gibsonen pitämään vuoden ensimmäisen kurssin keskuksessamme. Hän on ympäristöasioiden, ekokylien ja permakulttuurin asiantuntija. Hänen kurssinsa aiheena on buddhalaisuuden ja luonnon välinen suhde ja miten buddhalaisten periaatteiden noudattaminen arjessa voi pitää yllä ympäristön kestävyyttä ja säilyttää luontoa. Kehotamme kaikkia niitä, joita ympäristönsuojelu ja ekologia kiinnostaa, osallistumaan tälle kurssille.

 

Lama Yeshe ja kaikki Holy Islandilla olevat kiittävät niitä tuhansia ihmisiä, jotka vuosien varrella ovat lahjoittaneet rahaa ostaakseen puuntaimia. Ilman teitä tämä projekti ei olisi onnistunut.

 

news in English

Holy Island homepage

numero 11   2004/2005

numero 13   2007

kotisivulle