Dolma Lhakangin luostari

viimeksi päivitetty 2010  uusi sivu

Jos haluat matkustaa Dolma Lhakangiin, matka on pitkä. Luostari sijaitsee Chamdon maakunnassa Tsawagangin alueella 4500 metriä merenpinnan yläpuolella. Chamdo on Tiibetin autonomista aluetta, jotka kutsutaan myös Khamin (Itä-Tiibetin) kulttuurin kehdoksi. Suurin asa alueen asukkaista on aina ollut maanviljelijöitä ja paimentolaisia. Heidän vaatetuksensa, ruokansa ja elämäntapansa eivät ole juurikaan muuttuneet ja buddhalainen maailmankatsomus on osa heidän elämäänsä.

Akong Rinpoche vietiin Dolma Lhakangiin neljävuotiaana, sen jälkeen kun hänet oli tunnistettu ensimmäisen Akongin jälleensyntymäksi. Hän toimi luostarin apottina kunnes pakeni maasta vuonna 1959. Luostari oli alueen suurin, siellä oli 300 munkkia, useita retriittipaikkoja ja vastapäisellä vuorella oli neljä nunnaluostaria. Ne olivat kehittyneet vuosisatojen aikana, aina vuoteen 1959 asti.

Guru Rinpoche, Tiibetin suuri pyhimys mietiskeli aikoinaan luolassa, sen lähellä ikivanha rakennus tuntuu takertuvan kallion kupeeseen. Myöhemmin kiveen ilmestyivät 21 Taraa. Tara, tiibetiksi Dolma, on tiibetiläisten tärkein suojeluspyhimys.

Dolma Lhakang siirtyi paikasta toiseen paimentolaisten mukana kauan aikaa, kunnes noin 600 vuotta sitten luolan lähelle rakennettiin pysyvät rakennukset. Vuosisatojen kuluessa tästä luostarista tuli alueen pääluostari. Sen arvokkaat patsaat ja opettajat houkuttelivat pyhiinvaeltajia ja vierailijoita luostariin.

Kun Akong Rinpoche pääsi ensimmäisen kerran käymään kotimaassaan 1980-luvun alussa, häntä vastassa olivat monet muutokset. Monet sukulaiset ja ystävät olivat kuolleet ja luostari tuhottu, hän tunsi olevansa muukalainen omassa maassaan. Hän tapasi kuitenkin monia, jotka olivat kantaneet vastuuta silloin kun hän toimi apottina, ja he pyysivät hänen apuaan. Monia kulttuurivallankumoukseen aikana tuhotuista luostareista oli rakennettu uudelleen, jopa sellaisiin paikkoihin, missä kukaan turisti ei ollut koskaan käynyt. Tiibetiläisille luostari on osa yhteiskunnan perusrakenteita samalla tavalla kuin ostoskeskus elokuvateattereineen ja kuntosaleineen on meidän lähiössämme. Luostarit olivat yhteisön sydän. Siellä ihmisillä oli tilaisuus saada koulutusta ja terveydenhoitoa ja kulttuuritapahtumatkin järjestettiin siellä samalla kun käytiin kauppaa. Tieteellistä ja kaunokirjallisuutta tuotettiin siellä myös. Luostarin ympäristössä asuvat ihmiset tukivat munkkeja ja nunnia lahjoittamalla ruokaa tai rahaa ja vastapalveluksena lamat pitivät huolta heidän henkisestä hyvinvoinnistaan elämän aikana ja kuoleman jälkeen.

Myös Dolma Lhakang rakennettiin osittain uudelleen 1980-luvulla, mutta 1990-luvun lopulla temppeli muuttui käyttökelvottomaksi huonojen rakennusmateriaalien ja vaativien ilmasto-olosuhteiden takia. Vuonna 2000 ryhdyttiin rakentamaan uutta luostaria alemmaksi vuoristoon. Edistyminen on hidasta: rahoitus on kokonaan lahjoitusten varassa ja 4500 metrin korkeudessa merenpinnasta voi tehdä rakennustyötä vain viisi kuukautta vuodesta. Huhtikuusta elokuuhun lumisade on epätodennäköisintä ja jäätävän tuulen voi helpommin sietää.

Temppelin avajaisia suunnitellaan vuodelle 2011. Myöhemmin rakennetaan lisärakennuksia, kuten munkkien asuntola, klinikka, orpolasten koulu ja kunnostetaan nunnaluostarit.

Akong Rinpoche vieraili luostarissaan vuonna 2006. Alueen asukkaat olivat odottaneet hänen tuloaan vuosia, ja lukemattomat ihmiset asettuivat tien varteen tunneiksi odottamaan tervehtiäkseen häntä. Moottoripyörä- ja hevossaattue olivat myös paikalla. Hänen vierailunsa oli suuri tapahtuma ja kolmipäiväisen vierailun aikana tuhannet ihmiset tulivat saadakseen hänen siunauksensa.

Matkasta on tehty englanninkielinen DVD, joka on myytävänä Samye Lingin verkkokaupassa: 30 min. versio ja 15 min. versio. YouTube: Film1 Akong Rinpoche's visit to Dolma Lhakang, Film2 Dolma Lhakang construction work.

 

Dolma Lhakangin nunnat harjoittavat filosofista väittelyä.

Akong Rinpochella on sama toive kuin paikallisilla asukkailla: Dolma Lhakangista tulisi taas muodostua monenlaisen toiminnan keskus. Koska hän itse ei voi aina olla paikalla, Shechen Kongtrul Rinpoche (s. 1976) on vastuussa luostarista nyt. Hän on Akong Rinpochen opettajan, Shechen Kongtrul Pema Drime Lekpe Lodrön inkarnaatio.

Shechen Kongtrul Tenpai Gyaltsen Rinpoche asuu Tsawa Dolma -luostarissa. Hän on asunut Akong Rinpochen luostarissa vuodesta 1990 ja jälleenrakentaa sitä nyt yhdessä ROKPAn kanssa, sen jälkeen kun se tuhoutui kulttuurivallankumouksessa.

Hän vierailee vuosittain joissakin projektikohteissamme ja tuntee toimintamme hyvin. Koska hänellä on paljon kokemusta rakennustyöstä, hän sopii hyvin projektien tarkastajaksi.

Shechen Kongtrul Rinpoche  

Tällä hetkellä Dolma Lhakangissa asuu 96 munkkia ja heistä 50 opiskelee luostarin yliopistossa (shedrassa). Ympäröivissä nunnaluostareissa asuu 126 nunnaa. Munkit ja nunnat omistavat elämänsä yli tuhatvuotisen tiibetinbuddhalaiselle kulttuurille, jonka hyödylliset vaikutukset me länsimaalaisetkin olemme onneksemme saaneet kokea.

Perinteisesti munkit ja nunnat saavat taloudellista tukea perheiltään. Dolma Lhakangin ympäristö on kuitenkin köyhää, sillä viljeleminen ei ole mahdollista niin korkealla. Siellä on vain paimentolaisia, ja ilmaston muututtua viime vuosina laidunmaat ovat alkaneet kuivua. Yhä harvempi eläin löytää tarpeeksi ruohoa syödäkseen. Ihmiset eivät voi viedä sukulaisilleen luostariin kuin vähän tsampaa (paahdettua ohrajauhoa) ja voita vuosittain. Käteistä rahaa on erittäin vähän maaseudun paimentolaisyhteisöissä.

Luostarin rakentaminen antaa töitä paikallisille ihmisille. Vierailevat pyhiinvaeltajat ja turistit antavat lisätulonlähteen palveluelinkeinon kautta. Tukemalla ihmisiä, jotka omistavat elämänsä Buddhan opetusten säilyttämiselle munkkeina ja nunnina voimme auttaa paikallista väestöä ja lisäksi auttaa säilyttämään tätä tärkeää kulttuuria ja kieltä, onhan Tiibet luostarikoulujen ainoa opetuskieli.

Kaikki, jotka ovat tavanneet Akong Rinpochen täällä länsimaissa, kaikki hänen oppilaansa, ovat todella onnekkaita. Meidän ei tarvitse odottaa monia vuosia tavataksemme hänet uudelleen. Hänen entisessä kodissaan ihmiset tuntevat edelleen olevansa hänelle läheisiä ja he odottavat kärsivällisesti, kunnes hän tulee. Akong Rinpochen kautta Dolma Lhakangin munkit ja nunnat sekä paikallinen väestö on myös meitä lähellä. He tarvitsevat apuamme!

Äskettäin Dolma Lhakangin luostarista löytyi vanha asiakirja, josta selvisi toisen Akong Rinpochen tarkka syntymäpäivä. Hän on syntynyt tiibetiläisen kuukalenterin kolmannen kuukauden 15. päivänä, joka vuonna 2010 oli huhtikuun 28. päivä. Akong Rinpoche täytti silloin 70 vuotta.

 

Rukouspyynnöt Dolma Lhakangin luostarille

 

A. Johdanto

 

Akong Tulku Rinpochen Tiibetissä sijaitsevan kotiluostarin, Dolma Lhakangin, jälleenrakennus on edennyt niin pitkälle, että luostari voi ottaa vastaan pyyntöjä tehdä rukouksia ja erilaisia rituaaleja.

 

Tällä hetkellä luostarissa on noin sata munkkia ja sata nunnaa, jotka voivat osallistua seremonioihin. Valittavissa on suuri määrä rukouksia, sadhanoita (harjoitustekstejä) ja drupchen-harjoituksia (monimutkaisia sadhanoita).

  1. Rukoukset tarkoittavat erilaisia päivittäin tehtäviä rukouksia, jotka tehdään yksilöllisten toiveiden mukaan. Esimerkiksi Dewachen, Mahamudra, Njungne, Tara, Chenrezig, Mahakala, pitkän iän rukoukset ja Dzambala (vaurautta toivottaessa) tai puhdistavat rukoukset kuolleiden puolesta. Rukoukset tehdään neljällä kaksituntisella istunnolla ja osallistuvia munkkeja ja nunnia voi tukea lahjoituksin. Lahjoituksilla katetaan ruokakulut, voilamput, uhrikakut ja siunattu ruoka (tsok).
  2. Sadhanat ovat erilaisia harjoituksia kuten gurujoogat ja jidam-harjoitukset. Yksinkertaistettuina nekin voidaan tehdä neljällä kahden tunnin mittaisella istunnolla. Kulut sisältävät kaikki valmistelut
  3. Drubchen on monimutkaisempi sadhana, johon kuuluu paljon enemmän valmistelua. On yksinkertaistettuja ja täydellisempiä vaihtoehtoja. Lahjoituksilla katetaan ateriakulut ja harjoituksen valmistelukulut sekä tarvikkeet.

 

Dolma Lhakangin luostari tahtoisi elvyttää rukousperinteensä ja liittää siihen erityisesti muutamia vuosittain tehtäviä pitkiä drupchen-harjoituksia, joita munkit ja nunnat eivät ole voineet viime aikoina tehdä varojen puutteessa.

 

Ennen vanhaan Tiibetissä yksi henkilö tai perhe sponsoroi yhden rukouspäivän tai 6 – 7 henkilöä kustansi kokonaisen drupchenin yhdessä. Perinnettä on vaikea elvyttää, koska perheillä ei ole tarpeeksi varoja rukousten järjestämiseen joka vuosi.

 

Jos siis haluaisit sponsoroida esimerkiksi Guru Rinpoche -rukouksia, voit maksaa yhden päivän kulut ja omistaa ansion edesmenneelle läheisellesi, sairaalle ystävällesi tai kenelle tahansa, joka sitä tarvitsee.

 

Dolma Lhakangin nunnaluostareissa tehdään enimmäkseen njungne-harjoituksia, Guru Rinpochen sampa lhundrup ja barche lamsel -rukouksia, Taraa, Amitayusta ym. Niihin kuuluvia mantroja toistetaan tuhat, miljoona tai sata miljoonaa kertaa. Tällaista harjoitusta voidaan tehdä lahjoittajan itsensä puolesta tai hänen toivomansa henkilön puolesta. Mantran pituudesta riippuen sadan miljoonan mantran lausumiseen kuluu yhdeltä henkilöltä 5 – 15 vuotta.

 

Eri sadhanoita voidaan sponsoroida kuukalenterin erityisinä päivinä: on esimerkiksi Mahakala-päivä, Tara-päivä jne. Yksinkertaisinta on sponsoroida päivittäin tehtäviä rukouksia. Sen jälkeen tulevat gurujoogat kuten Karma Pakshi ja Milarepa. Muitakin gurujooga-harjoituksia tehdään pyynnöstä.

 

Myös kagyu- ja nyingma-perinteiden tärkeitä jidam-harjoituksia kuten Dorje Phagmo (sanskritiksi Vajravarahi) ja Gyalwa Gyamtso (Chenrezigin eräs muoto) tehdään pyynnöstä. Drupchenit ovat monimutkaisia järjestää ja luostarilta kuluu niihin paljon aikaa ja voimia.

 

 

B. Kuinka tiedän mitä rukouksia minun kannattaa pyytää?

 

Rukouksia ja sadhanoita tehdään parantumisen puolesta, esteiden poistamiseksi, pitkää ikää toivottaessa ja moniin muihin hyödyllisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi Valkoinen Tara, Vihreä Tara, Chenrezig, Manjushti, Guru Rinpoche, Sangye Menla (Lääkäribuddha) ja Buddha Mitrukpa (sanskritiksi Akshobya) ovat sadhanoita.

 

Jotkut drubchenit on tarkoitettu erityisesti sairauksien ja vakavien esteiden varalle, esimerkiksi Dorje Phurba drupchen. Dorje Sempa -harjoitus auttaa puhdistamaan huonoa karmaa ja Gyalwa Gyamtsoa tehdään kuolleiden puolesta.

 

Tiibetissä on tapana, että ihmiset antavat uutena vuotena lahjan opettajalle, johon luottavat ja pyytävät häntä auttamaan, että esteet poistuisivat tulevan vuoden ajalta. Jos esteitä näyttää olevan tulossa, he kysyvät mitä rukouksia niiden poistamiseksi tulee tehdä. Sitten he pyytävät luostaria tekemään suositeltuja rukouksia ja antavat lahjan myös luostarille. Oheisena on lista luostarille suositelluista lahjoitusmääristä.

 

Jos haluat vain lisätä henkilön nimen listaan, jossa mainitaan ne, joiden puolesta päivittäin rukoillaan, voit antaa minkä tahansa sopivaksi katsomasi lahjoituksen. Päivittäisiä rukouksia ovat Tara, Sampa Lhundrup, Barche Lamsel, Amitabha, Amitayus, Mahakala, Guru Rinpoche ja Chenrezig.

 

C. Miten kauan drupchen kestää?

 

Jokainen drupchen-harjoitus kestää kymmenen päivää.

 

D. Miten maksu suoritetaan?

 

Tässä erityistapauksessa lahjoitus lähetetään suoraan ROKPA Internationalin päämajaan Sveitsiin.

Bank Clariden Leu AG, Bahnhofstrasse 32, Postfach, CH-8070 Zürich, Switzerland 

SWIFT: CLLECHZZ, IBAN CH79 0506 5045 5090 1200 3 (maksu euroissa)

 

Lähetä samalla Lea Wylerille (leawyler@rokpa.ch) liitetiedostona taulukko, johon merkitset mitä toivot tehtävän ja kenen puolesta. Mainitse viestissä myös maksamasi summa. Rukouspyynnöistä kootaan kirja kerran vuodessa. Voit lähettää toivomuksesi mukana henkilöiden nimet, valokuvan tms. Kun ROKPAn päämaja on saanut lahjoituksesi, rukouspyyntösi lähetetään Shechen Kongtrul Rinpochelle. Hän saa kaikki vuoden aikana kertyneet pyynnöt, kun tapaamme hänet Tiibetissä kerran vuodessa (yleensä syys–joulukuussa). Muina vuodenaikoina, kiireellisissä tapauksissa – jos joku on kuollut tai hyvin sairas, voit lähettää sähköpostiviestin osoitteeseen info@rokpa.ch, ja pyyntö välitetään Dolma Lhakangiin mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoa Dolma Lhakangista

 

 

© ROKPA INTERNATIONAL

 

Kotisivu