Kuvan on tehnyt Sherapalden Beru Kagyu Samye Lingissä, ja se on saatavana postikorttina Samye Lingin kaupasta.

Neljä ystävää  (Jataka-tarina)

Eräässä Buddhan aikaisemmista elämistä Kashikan metsässä eli neljä jaloa olentoa: lintu, apina, jänis ja norsu. Ne joivat samasta lähteestä, ja niinpä niistä pian tuli ystävyksiä.

Kerran ne päättivät, että olisi sopivaa osoittaa suurinta arvonantoa sille, joka heistä on vanhin. Jotta iät saataisiin selville kukin muisteli läheisen nyagrodha- eli viikunapuun korkeutta; kuinka suuri se oli ollut silloin kun he olivat nähneet sen ensimmäistä kertaa.

Norsu sanoi: "Minun täytyy olla vanhin, muistan, että silloin kun synnyin puun varjo osui päälleni." Apina sanoi: "Olen varmasti vanhempi kuin elefantti, syntyessäni puu oli saman kokoinen kuin minä." Jänis puolestaan virkkoi: "Minä olen vanhempi kuin kumpikaan teistä, puu oli vasta pieni taimi ja söin siitä nuoren lehden."

Lintu kertoi olevansa vanhempi kuin kukaan muista. "Kun synnyin, söin siemenen hedelmästä alueella, joka sijaitsee etelään tästä lähteestä. Puun siemen kulki ruumiini läpi ja ulostin sen. Niinpä minä istutin tämän puun."

Nämä neljä eläintä osoittivat sitten kunnioitusta toisilleen ikäjärjestyksen mukaan. Norsu asetti linnun päänsä päälle, jäniksen niskaansa ja apinan selkäänsä. Lintu sanoi: "Nyt meidän täytyy noudattaa viiden perusohjeen mukaista hyvää käytöstä  koko elämämme ajan."

Näin he myös tekivät, ja varmistaakseen että muut eläimet toimivat samoin, lintu opetti nämä asiat niille, joilla oli siivet, norsu kaikille niille, joilla oli syöksyhampaat, jänis niille, joilla oli käpälät ja apina niille, joilla oli turkki.

Niin suuri rauha maassa nyt vallitsi, että kuningas ja ministeritkin tunsivat sen vaikutuksen ja alkoivat onnitella itseään. Kuningas luuli, että hyvinvointi johtui hänen viisaasta dharmanmukaisesta hallinnostaan. Kuningatar ajatteli että syynä oli se, että kuningaspari eli niin nuhteettomasti ja prinssit ajattelivat, että heidän kunnioituksensa vanhempia kohtaan sai valtion kukoistamaan. Alamaiset taas pitivät omaa kuuliaisuuttaan kuninkaalle rauhan aiheuttajana.

Koska jokainen keksi erilaisia syitä kuningaskunnan menestykselle, seurasi suuri riita. Kuningas kysyi sen tähden arvostetun hengellisen mestarin neuvoa, joka sanoi: "Mitkään ponnistelunne eivät ole valtakunnan hyvinvoinnin aiheuttajana. Kashika-metsässä asustaa neljä suurta olentoa, jotka seuraavat viiden perusohjeen mukaista hyvää käytöstä ja opettivat ne myös muille kaltaisilleen. Heidän ponnisteluittensa tähden valtakunta kukoistaa. Koska kuningas ja hänen alamaisensa ovat myös seuranneet näitä käytösohjeita, kuningaskunta on korjannut satoa tästä dharmanharjoituksesta koituvana hyötynä. Jokainen  kuollut eläin on syntynyt johonkin 33:een jumalten taivaista."

Indra, jumalten maailman kuningas ilmaisi hämmästyksensä seuraavalla ylistyssäkeellä: "Kunnioituksella ja ystävällisellä kohtelulla, metsien koettelemuksia kestäen, lintujen moraalisen käytöksen kautta kaikki maailman tuntevat olennot on vakaasti asetettu kulkemaan [dharman polkua]."

Buddha paljasti sitten, että hän oli aikaisemmassa elämässään ollut lintu, hänen avustajansa Ananda oli norsu, Shariputra oli jänis ja Maudgalyana oli apina.

 

Kotisivu